Kamp mot budsjettkutt

Drama- og underholdningsavdelingene i NRK krever å fredes når det nå forberedes nye kutt i budsjettet.

Dagens Næringsliv melder om dårligere tider for europeiske statskringkastere. BBC måtte nettopp kutte hele 16 % av budsjettet, i Danmark inndro regjeringen tidligere i år 100 millioner kroner og en riksdekkende radiokanal fra Danmarks Radio.

Om tre uker skal prosjektleder Lene Einang Flach i NRK presentere mulige tiltak for å gi krinkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas et handlingsrom på 100 millioner kroner. Kuttene vil både gå utover konkrete programflater og antall ansatte. Bakgrunnen for kuttene er blant annet at kulturminister Huitfeldts forslag om en lisensøkning på 40 kroner i 2011 ikke kompenserer for vanlig pris og lønnsvekst.

I Drama- og Underholdningsavdelingene fryktes det at kuttene vil ramme dem. Men dramasjef Hans Rossiné sier til Dagens Næringsliv at han mener dramaproduksjonen er en så sentral del av NRKs samfunnsoppdrag at det ikke er noe som uten videre kan kuttes.

– Mitt strategiske råd til NRKs ledelse er at det er helt avgjørende for en allmennkringkaster å ha et godt og variert norsk dramatilbud til seerne, og at en stabil og langsiktig leveranse av kvalitetsdrama best sikres ved stor intern dramaproduksjon. Så får NRKs ledelse lytte til rådet eller ikke. Det blir til slutt en beslutning i toppledelsen, eller saken kan ende i styret, sier Rossiné.

Også i NRK Underholdning vises det til allmennkringkasteroppdraget når de argumenterer for å beskytte sin avdeling.

– Det handler om å opplyse, informere og gi opplevelse. Underholdning er en viktig del av det siste og faktisk svært viktig i NRK. I alle tider har underholdning vært et slags nav i rekruttering og utvikling av nye talenter i NRK, sier programredaktør for NRK Underholdning, Tordis Aavatsmark.

Til tross for at store underholdningsnavn som Fredrik Skavlan, Bård Tufte Johansen og Harald Eia allerede har outsourcet seg selv til private selskap, vil ikke Aavatsmark høre snakk om kutt.

– Vi leverer jo noen av de mest sette programmene hver uke, og det at NRK skal ha en viss størrelse er jo av stor betydning for videreføring av lisensen, sier hun.

Selv etter kuttene har NRK 4,7 milliarder til å opprettholde sin suverene posisjon. Omfanget av NRKs lisensinntekter møter stadig større kritikk fra kommersielle medieaktører. De frykter at NRK blir så sterke at de kveler alle private initiativ. Om NRK selv kutter i programposter og setter mer ut til ekstern produksjon kan det dempe kritikken, og fungere som et forsvar mot fremtidige lisenskutt.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Kamp mot budsjettkutt

Drama- og underholdningsavdelingene i NRK krever å fredes når det nå forberedes nye kutt i budsjettet.

Dagens Næringsliv melder om dårligere tider for europeiske statskringkastere. BBC måtte nettopp kutte hele 16 % av budsjettet, i Danmark inndro regjeringen tidligere i år 100 millioner kroner og en riksdekkende radiokanal fra Danmarks Radio.

Om tre uker skal prosjektleder Lene Einang Flach i NRK presentere mulige tiltak for å gi krinkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas et handlingsrom på 100 millioner kroner. Kuttene vil både gå utover konkrete programflater og antall ansatte. Bakgrunnen for kuttene er blant annet at kulturminister Huitfeldts forslag om en lisensøkning på 40 kroner i 2011 ikke kompenserer for vanlig pris og lønnsvekst.

I Drama- og Underholdningsavdelingene fryktes det at kuttene vil ramme dem. Men dramasjef Hans Rossiné sier til Dagens Næringsliv at han mener dramaproduksjonen er en så sentral del av NRKs samfunnsoppdrag at det ikke er noe som uten videre kan kuttes.

– Mitt strategiske råd til NRKs ledelse er at det er helt avgjørende for en allmennkringkaster å ha et godt og variert norsk dramatilbud til seerne, og at en stabil og langsiktig leveranse av kvalitetsdrama best sikres ved stor intern dramaproduksjon. Så får NRKs ledelse lytte til rådet eller ikke. Det blir til slutt en beslutning i toppledelsen, eller saken kan ende i styret, sier Rossiné.

Også i NRK Underholdning vises det til allmennkringkasteroppdraget når de argumenterer for å beskytte sin avdeling.

– Det handler om å opplyse, informere og gi opplevelse. Underholdning er en viktig del av det siste og faktisk svært viktig i NRK. I alle tider har underholdning vært et slags nav i rekruttering og utvikling av nye talenter i NRK, sier programredaktør for NRK Underholdning, Tordis Aavatsmark.

Til tross for at store underholdningsnavn som Fredrik Skavlan, Bård Tufte Johansen og Harald Eia allerede har outsourcet seg selv til private selskap, vil ikke Aavatsmark høre snakk om kutt.

– Vi leverer jo noen av de mest sette programmene hver uke, og det at NRK skal ha en viss størrelse er jo av stor betydning for videreføring av lisensen, sier hun.

Selv etter kuttene har NRK 4,7 milliarder til å opprettholde sin suverene posisjon. Omfanget av NRKs lisensinntekter møter stadig større kritikk fra kommersielle medieaktører. De frykter at NRK blir så sterke at de kveler alle private initiativ. Om NRK selv kutter i programposter og setter mer ut til ekstern produksjon kan det dempe kritikken, og fungere som et forsvar mot fremtidige lisenskutt.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY