Hvor er de skeive norske filmene?

I dag åpner filmfestivalen Skeive Filmer for 20. gang. Nå etterlyser festivalleder Bård Ydén de norske skeive langfilmene.

I løpet av Skeive Filmers 20 år har norsk spillefilm vært fraværende fra programmet, nå ønsker festivalleder Bård Ydén å sette fokus på hvorfor det ikke lages norske skeive langfilmer, melder Dagsavisen. Søndag arrangeres paneldebatten ”Bare kort er godt” på Filmens Hus, hvor det settes fokus på hvorfor det er lettere for homofile filmskapere å slippe til med kortfilm enn langfilm. I panelet sitter bl.a. langfilmkonsulent i NFI Thomas Robsahm, produsent Frank Mosvold og regissørene Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen og Maria Askedal.

– All den tid jeg har sittet som spillefilmkonsulent har jeg ikke fått et eneste manus som er skrevet fra et homofilt perspektiv til vurdering, sier Thomas Robsahm til Dagsavisen.
 

Han sier at han ikke tror filmer om homofili trenger å være kun for et smalt publikum.

– Dersom filmene har noe allment å si tror jeg folk vil se dem. Ta filmer som Fucking Åmål eller Mannen som elsket Yngve, det er filmer som slo an hos et bredt lag av befolkningen.

I og med at homofile utgjør en mindre del av befolkningen synes ikke Robsahm det er så rart at det ikke lages mer film som tar opp tematikken.

– Det er som når man snakker om at det lages lite film fra kvinneperspektiv. Om du ser på antallet søknader vi mottar er rundt 18-20 prosent av dem skrevet av kvinner. Det gir seg igjen utslag i hvor mange filmer som blir laget, og jeg tror det er akkurat det samme som er årsaken til at det ikke lages langfilm med homofilt tema, sier Robsahm.

Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen tror ikke alle filmkonsulenter ser på filmer med homofili som tematikk som særlig salgbare.

– Alle filmkonsulenter jeg kjenner er heterofile, og for dem vil et skeivt perspektiv alltid representere noe som oppfattes som annerledes, noe som ikke har allmennhetens interesse. Dessuten tror jeg distributørene ser på markedet for skeiv film som for smalt til at det blir økonomisk interessant, sier Krutzkoff Jacobsen.

Han tror veldig mange homofile søker seg til andre kulturuttrykk, som teater.

– Nå lages det ikke så mye homofilm i Hollywood heller. Kanskje glitrer denne bransjen litt for lite til at den blir attraktiv for homofile. Å skrive et filmmanus tar et par år, og når det er gjort er det fortsatt store sjanser for å bli avvist og refusert. Det er mange avslag, og er du først en regissør som får lage film, forventes det at du lager ny film minst hvert femte år. Å være regissør er noe av det hardeste yrket du kan velge deg innen kultursektoren.

– Kanskje er det mangel på manus, kanskje synes ikke produsentene det er salgbart nok, jeg vet ikke. Men det jeg vet helt sikkert er at det ikke er blitt laget noen skeiv langfilm i Norge siden Wam og Vennerøds Sebastian i 1995. Og det synes vi er viktig å ta opp, sier Bård Ydén.


Paneldebatten ”Bare kort er godt” arrangeres på Filmens Hus søndag 26. september kl.13.00, gratis adgang.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Hvor er de skeive norske filmene?

I dag åpner filmfestivalen Skeive Filmer for 20. gang. Nå etterlyser festivalleder Bård Ydén de norske skeive langfilmene.

I løpet av Skeive Filmers 20 år har norsk spillefilm vært fraværende fra programmet, nå ønsker festivalleder Bård Ydén å sette fokus på hvorfor det ikke lages norske skeive langfilmer, melder Dagsavisen. Søndag arrangeres paneldebatten ”Bare kort er godt” på Filmens Hus, hvor det settes fokus på hvorfor det er lettere for homofile filmskapere å slippe til med kortfilm enn langfilm. I panelet sitter bl.a. langfilmkonsulent i NFI Thomas Robsahm, produsent Frank Mosvold og regissørene Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen og Maria Askedal.

– All den tid jeg har sittet som spillefilmkonsulent har jeg ikke fått et eneste manus som er skrevet fra et homofilt perspektiv til vurdering, sier Thomas Robsahm til Dagsavisen.
 

Han sier at han ikke tror filmer om homofili trenger å være kun for et smalt publikum.

– Dersom filmene har noe allment å si tror jeg folk vil se dem. Ta filmer som Fucking Åmål eller Mannen som elsket Yngve, det er filmer som slo an hos et bredt lag av befolkningen.

I og med at homofile utgjør en mindre del av befolkningen synes ikke Robsahm det er så rart at det ikke lages mer film som tar opp tematikken.

– Det er som når man snakker om at det lages lite film fra kvinneperspektiv. Om du ser på antallet søknader vi mottar er rundt 18-20 prosent av dem skrevet av kvinner. Det gir seg igjen utslag i hvor mange filmer som blir laget, og jeg tror det er akkurat det samme som er årsaken til at det ikke lages langfilm med homofilt tema, sier Robsahm.

Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen tror ikke alle filmkonsulenter ser på filmer med homofili som tematikk som særlig salgbare.

– Alle filmkonsulenter jeg kjenner er heterofile, og for dem vil et skeivt perspektiv alltid representere noe som oppfattes som annerledes, noe som ikke har allmennhetens interesse. Dessuten tror jeg distributørene ser på markedet for skeiv film som for smalt til at det blir økonomisk interessant, sier Krutzkoff Jacobsen.

Han tror veldig mange homofile søker seg til andre kulturuttrykk, som teater.

– Nå lages det ikke så mye homofilm i Hollywood heller. Kanskje glitrer denne bransjen litt for lite til at den blir attraktiv for homofile. Å skrive et filmmanus tar et par år, og når det er gjort er det fortsatt store sjanser for å bli avvist og refusert. Det er mange avslag, og er du først en regissør som får lage film, forventes det at du lager ny film minst hvert femte år. Å være regissør er noe av det hardeste yrket du kan velge deg innen kultursektoren.

– Kanskje er det mangel på manus, kanskje synes ikke produsentene det er salgbart nok, jeg vet ikke. Men det jeg vet helt sikkert er at det ikke er blitt laget noen skeiv langfilm i Norge siden Wam og Vennerøds Sebastian i 1995. Og det synes vi er viktig å ta opp, sier Bård Ydén.


Paneldebatten ”Bare kort er godt” arrangeres på Filmens Hus søndag 26. september kl.13.00, gratis adgang.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY