– Engelen har størst mulighet

– Den norske Oscar-komiteen var samlet i sitt valg, skriver komiteens leder Stine Helgeland som her svarer på kritikken fra Finn Gjerdrum.

 

Finn Gjerdrum fremsatte i gårsdagens nettutgave av Rushprint en del påstander om årets utvelgelse av årets norske Oscarkandidat som jeg her vil få lov til å svare på som leder av årets Oscarkomité.

Komiteen som foretar utvelgelsen av den norske Oscar kandidaten er sammensatt av representanter fra norsk filmbransje, i tråd med Oscarakademiets statutter og godkjent av Oscar akademiets sekretariat.

 

Årets komité har bestått av Leif Holst Jensen, generalsekretær i Norske Film- og TV-produsenters forening, Sverre Pedersen, leder for Norsk Filmforbund, Vibeke Johnsen, journalist i Nettavisen, Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig for spillefilm, Norsk filminstitutt og undertegnede, Stine Helgeland, avdelingsdirektør for lanseringsavdelingen, Norsk filminstitutt.

Komiteen var samlet i sitt valg av Engelen, og det ble lagt vekt på både kunstneriske og strategiske faktorer i utvelgelsen.

 

Det er selvfølgelig mange hensyn å ta i en slik prosess, og både En ganske snill mann og Limbo var sterke kandidater på oppløpssiden. Komiteen mener likevel at Engelen er den filmen som har størst mulighet til å oppnå en nominasjon. Engelen er en innsiktsfull, nær og dypt bevegende beretning som treffer både hjertet, magen og hjernen; kvaliteter som tidligere vinnere av Oscar for Beste utenlandske film ofte har vært i besittelse av.

Det er forståelig at produsenter som ikke blir nominert blir skuffet, men jeg håper at alle kan være rause nok til å ønske Engelen lykke til i kampen om å oppnå en nominasjon på vegne av Norge.

For øvrig vil jeg presisere at Norsk Filminstitutt og Lanseringsavdelingen ikke har noe generelt mandat eller rolle når det gjelder sammensetningen av komiteer og juryer i filmbransjen. Finn Gjerdrum nevner i tillegg til Oscarkomiteen spesielt utvelgelsen av nominerte til Nordisk Råds filmpris. De nominerte til denne prisen blir plukket ut av en jury sammensatt av representanter fra hvert av de nordiske landene, og blir organisert av Nordisk Film og TV fond. Norsk Filminstitutt har ingenting med denne prisen å gjøre.

Stine Helgeland
Leder av den norske Oscarkomiteen

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

– Engelen har størst mulighet

– Den norske Oscar-komiteen var samlet i sitt valg, skriver komiteens leder Stine Helgeland som her svarer på kritikken fra Finn Gjerdrum.

 

Finn Gjerdrum fremsatte i gårsdagens nettutgave av Rushprint en del påstander om årets utvelgelse av årets norske Oscarkandidat som jeg her vil få lov til å svare på som leder av årets Oscarkomité.

Komiteen som foretar utvelgelsen av den norske Oscar kandidaten er sammensatt av representanter fra norsk filmbransje, i tråd med Oscarakademiets statutter og godkjent av Oscar akademiets sekretariat.

 

Årets komité har bestått av Leif Holst Jensen, generalsekretær i Norske Film- og TV-produsenters forening, Sverre Pedersen, leder for Norsk Filmforbund, Vibeke Johnsen, journalist i Nettavisen, Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig for spillefilm, Norsk filminstitutt og undertegnede, Stine Helgeland, avdelingsdirektør for lanseringsavdelingen, Norsk filminstitutt.

Komiteen var samlet i sitt valg av Engelen, og det ble lagt vekt på både kunstneriske og strategiske faktorer i utvelgelsen.

 

Det er selvfølgelig mange hensyn å ta i en slik prosess, og både En ganske snill mann og Limbo var sterke kandidater på oppløpssiden. Komiteen mener likevel at Engelen er den filmen som har størst mulighet til å oppnå en nominasjon. Engelen er en innsiktsfull, nær og dypt bevegende beretning som treffer både hjertet, magen og hjernen; kvaliteter som tidligere vinnere av Oscar for Beste utenlandske film ofte har vært i besittelse av.

Det er forståelig at produsenter som ikke blir nominert blir skuffet, men jeg håper at alle kan være rause nok til å ønske Engelen lykke til i kampen om å oppnå en nominasjon på vegne av Norge.

For øvrig vil jeg presisere at Norsk Filminstitutt og Lanseringsavdelingen ikke har noe generelt mandat eller rolle når det gjelder sammensetningen av komiteer og juryer i filmbransjen. Finn Gjerdrum nevner i tillegg til Oscarkomiteen spesielt utvelgelsen av nominerte til Nordisk Råds filmpris. De nominerte til denne prisen blir plukket ut av en jury sammensatt av representanter fra hvert av de nordiske landene, og blir organisert av Nordisk Film og TV fond. Norsk Filminstitutt har ingenting med denne prisen å gjøre.

Stine Helgeland
Leder av den norske Oscarkomiteen

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY