Sterkere europeisk fokus i Haugesund

Med en europeisk og nordisk prosentandel på nær 80, og en fjerdedel av filmene i hovedprogrammet med kvinnelige regissører, setter Den norske filmfestivalen i Haugesund flere rekorder.

Filmfestivalen i Haugesund er som de fleste mindre nordeuropeiske festivalene i stor grad et oppsamlingssted for det beste fra de store, internasjonale festivalene. I år er en rekke sterke reginavn som blant annet har vært innom Berlin og Cannes behørig representert: Mike Leigh, Stephen Frears, Xavier Beauvois, Julie Bertucelli og Thomas Vinterberg – for å nevne noen. Gullbjørnvinneren fra Berlin, Honning, og Gullpalmevinneren fra Cannes, Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv, er også med i hovedprogrammet.

 

Til forskjell fra de store festivalene, kan Haugesund skilte med langt flere kvinnelige regissører. En fjerdedel av filmene i hovedprogrammet har kvinnelig regissør, forteller programsjef Håkon Skogrand i pressemeldingen fra Haugesundfestivalen.

I tillegg til de to norske filmene Limbo og Skriften på veggen, vil tre norske kort- og dokumentarfilmproduksjoner få sin verdenspremiere i Haugesund.

”Vi er så heldige å få være aller først med å vise to splitter nye norske kortfilmer og en dokumentar, sier Skogrand. – Ingvild Søderlinds Jenny er et filmisk funn, og Jo Strømgren og Stein-Roger Bulls samarbeidsprosjekt Naboen har resultert i nominasjon til den prestisjetunge tv-prisen Rose d’Or, allerede før den er blitt presentert for offentligheten. Komponisten Fartein Valen har hatt stor betydning i Haugesund og Sveio, og festivalen er glad for å kunne vise Karl Johan Paulsens dokumentarfilm om ham”, sier programsjefen.

Nye sideprogrammer
Festivalen introduserer i år to nye sideprogrammer, Ny britisk-irsk film og Fokus Norden, som kommer i tillegg til tradisjonsrike Cinema Italia, Kritikeruken og Videorama.

– Den norske filmfestivalen har opparbeidet seg et internasjonalt renommé som det sentrale møtested for nordisk film, da særlig gjennom bransjemarkedet New Nordic Films. Nå er vi svært glade for å kunne presentere et splitter nytt sideprogram som er åpent for publikum – Fokus Norden – hvor alle som vil kan fråtse i nordisk film, sier Håkon Skogrand. – Vi tror også publikum vil få stor glede av det britisk-irske sideprogrammet. Her er det store filmopplevelser å hente som man ellers vil gå glipp av, for bare én av de sju filmene i dette programmet har avtale om ordinær kinovisning i Norge, sier Skogrand.

Noen høydepunkter under Den norske filmfestivalen:

* 18. august tjuvstarter filmfestivalen med det nordiske filmmarked New Nordic Films og publikumsprogrammet Fokus Norden.
* 19. august får Wide Blue Yonder sin verdenspremiere i festivalbyen.
*  20. august feires fjorårets filmproduksjon med Amanadprisutdelingen som sendes direkte på TV 2 fra Haugesund konserthus.
* 21. august har festivalen sin offisielle åpning med Maria Sødahls debutfilm Limbo.
* 22. august åpner Barnefilmfesten med Toy Story 3 i 3D.
* 25. august har filmfestivalen sin offisielle avslutning med Stefan Faldbakkens Skriften på veggen og utdeling av festivalprisene.

 

Filmprogrammet er nå tilgjengelig i sin helhet på www.filmfestivalen.no.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Sterkere europeisk fokus i Haugesund

Med en europeisk og nordisk prosentandel på nær 80, og en fjerdedel av filmene i hovedprogrammet med kvinnelige regissører, setter Den norske filmfestivalen i Haugesund flere rekorder.

Filmfestivalen i Haugesund er som de fleste mindre nordeuropeiske festivalene i stor grad et oppsamlingssted for det beste fra de store, internasjonale festivalene. I år er en rekke sterke reginavn som blant annet har vært innom Berlin og Cannes behørig representert: Mike Leigh, Stephen Frears, Xavier Beauvois, Julie Bertucelli og Thomas Vinterberg – for å nevne noen. Gullbjørnvinneren fra Berlin, Honning, og Gullpalmevinneren fra Cannes, Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv, er også med i hovedprogrammet.

 

Til forskjell fra de store festivalene, kan Haugesund skilte med langt flere kvinnelige regissører. En fjerdedel av filmene i hovedprogrammet har kvinnelig regissør, forteller programsjef Håkon Skogrand i pressemeldingen fra Haugesundfestivalen.

I tillegg til de to norske filmene Limbo og Skriften på veggen, vil tre norske kort- og dokumentarfilmproduksjoner få sin verdenspremiere i Haugesund.

”Vi er så heldige å få være aller først med å vise to splitter nye norske kortfilmer og en dokumentar, sier Skogrand. – Ingvild Søderlinds Jenny er et filmisk funn, og Jo Strømgren og Stein-Roger Bulls samarbeidsprosjekt Naboen har resultert i nominasjon til den prestisjetunge tv-prisen Rose d’Or, allerede før den er blitt presentert for offentligheten. Komponisten Fartein Valen har hatt stor betydning i Haugesund og Sveio, og festivalen er glad for å kunne vise Karl Johan Paulsens dokumentarfilm om ham”, sier programsjefen.

Nye sideprogrammer
Festivalen introduserer i år to nye sideprogrammer, Ny britisk-irsk film og Fokus Norden, som kommer i tillegg til tradisjonsrike Cinema Italia, Kritikeruken og Videorama.

– Den norske filmfestivalen har opparbeidet seg et internasjonalt renommé som det sentrale møtested for nordisk film, da særlig gjennom bransjemarkedet New Nordic Films. Nå er vi svært glade for å kunne presentere et splitter nytt sideprogram som er åpent for publikum – Fokus Norden – hvor alle som vil kan fråtse i nordisk film, sier Håkon Skogrand. – Vi tror også publikum vil få stor glede av det britisk-irske sideprogrammet. Her er det store filmopplevelser å hente som man ellers vil gå glipp av, for bare én av de sju filmene i dette programmet har avtale om ordinær kinovisning i Norge, sier Skogrand.

Noen høydepunkter under Den norske filmfestivalen:

* 18. august tjuvstarter filmfestivalen med det nordiske filmmarked New Nordic Films og publikumsprogrammet Fokus Norden.
* 19. august får Wide Blue Yonder sin verdenspremiere i festivalbyen.
*  20. august feires fjorårets filmproduksjon med Amanadprisutdelingen som sendes direkte på TV 2 fra Haugesund konserthus.
* 21. august har festivalen sin offisielle åpning med Maria Sødahls debutfilm Limbo.
* 22. august åpner Barnefilmfesten med Toy Story 3 i 3D.
* 25. august har filmfestivalen sin offisielle avslutning med Stefan Faldbakkens Skriften på veggen og utdeling av festivalprisene.

 

Filmprogrammet er nå tilgjengelig i sin helhet på www.filmfestivalen.no.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY