Kritikerpris til Submarino

Thomas Vinterbergs Submarino vant den norske filmkritikerprisen under filmfestivalen i Haugesund. Fire filmpriser ble delt ut under festivalens avslutning.

Filmfestivalen melder om prisene i en pressemelding. I alt 113 filmer, inklusive 21 filmer under New Nordic Films ble vist under årets festival. 80 % av disse har vært europeiske produksjoner. 1 591 profesjonelle deltakere fra 26 ulike nasjoner har gjestet festivalen.

 

Årets festivalpriser:

Den norske filmkritikerprisen:
Submarino (Danmark/Sverige 2010), regi Thomas Vinterberg

Juryens begrunnelse:
Vinneren av kritikerprisen benytter et filmspråk som er rått samtidig som det er rent og formsikkert. Gjennom en meget bevisst struktur gjør regissøren det umulig å ignorere skjebnene som skildres. Skildringen av umenneskelig livsomstendigheter, rommer også stor humanisme. Skuespillerne leverer usedvanlig kraftfulle prestasjoner. Filmen er formfullendt samtidig som den også er en knyttneve.

 

Gledessprederen:
Another Year (Storbritannia 2010), regi Mike Leigh

Juryens begrunnelse:

Årets Gledesspreder går til et lite mesterverk av en film. Gjennom en høyst realistisk fortellerstil, og med et usøkt fotoarbeid, inviterer filmen oss til å bli kjent med en gruppe mennesker i hverdagslige omgivelser. Skuespillerprestasjonene er balanserte og troverdige, og her skildres mennesker i sin alminnelighet med sine seire og nederlag. Historien er sentrert rundt et godt voksent ektepar, og det er lenge siden vi har sett skildret et mer rørende forhold. Filmen er høyst medmenneskelig, og respekten for hverandre er sentral. Vi skulle så gjerne ha deltatt i samtalene rundt bordet med disse menneskene. Filmen er en seier for menneskeverdet og klokskapen, og er laget av en av filmkunstens store mestere.

Publikumsprisen:
Pinnsvinets hemmelighet (Le Hérisson, Frankrike/Italia 2009), regi Mona Achache.

Juryens begrunnelse:

• Filmen spiller på hele følelsesregisteret.
• Den tar opp mange av livets aspekter på en varm og lavmælt måte.
• De visuelle og musikalske virkemidlene i filmen underbygger historien på en vakker måte.

Andreasprisen:
Om Gud og menn (Des Hommmes et des Dieux – Frankrike 2010), regi Xavier Beauvois.

Juryens begrunnelse:

Årets prisvinner utforsker religiøs, politisk og humanistisk overbevisning på et fascinerende og tankemedrivende vis. Regissøren spekulerer aldri i sitt dramatiske emne, men bygger filmen opp i tråd med miljøet den skildrer. Den er med andre ord meditativ, uten å bli kjedelig. Prisvinneren har både godt skuespill, fremragende fotografering og effektiv bruk av musikk. Den krinser rundt det store spørsmålet om hva man som menneske er ment å være. Hva er et livskall? Hva er man villig til å ofre? Filmen går i store dialoger – mellom mennesker, og mellom religionene. Likevel mister den aldri det nære av syne. Årets prisvinner er et sterkt og underspilt drama som setter indre avtrykk.
 

I tillegg ble Lene Løken, tildelt Haugesund bys hederspris, Spillende Faun.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Kritikerpris til Submarino

Thomas Vinterbergs Submarino vant den norske filmkritikerprisen under filmfestivalen i Haugesund. Fire filmpriser ble delt ut under festivalens avslutning.

Filmfestivalen melder om prisene i en pressemelding. I alt 113 filmer, inklusive 21 filmer under New Nordic Films ble vist under årets festival. 80 % av disse har vært europeiske produksjoner. 1 591 profesjonelle deltakere fra 26 ulike nasjoner har gjestet festivalen.

 

Årets festivalpriser:

Den norske filmkritikerprisen:
Submarino (Danmark/Sverige 2010), regi Thomas Vinterberg

Juryens begrunnelse:
Vinneren av kritikerprisen benytter et filmspråk som er rått samtidig som det er rent og formsikkert. Gjennom en meget bevisst struktur gjør regissøren det umulig å ignorere skjebnene som skildres. Skildringen av umenneskelig livsomstendigheter, rommer også stor humanisme. Skuespillerne leverer usedvanlig kraftfulle prestasjoner. Filmen er formfullendt samtidig som den også er en knyttneve.

 

Gledessprederen:
Another Year (Storbritannia 2010), regi Mike Leigh

Juryens begrunnelse:

Årets Gledesspreder går til et lite mesterverk av en film. Gjennom en høyst realistisk fortellerstil, og med et usøkt fotoarbeid, inviterer filmen oss til å bli kjent med en gruppe mennesker i hverdagslige omgivelser. Skuespillerprestasjonene er balanserte og troverdige, og her skildres mennesker i sin alminnelighet med sine seire og nederlag. Historien er sentrert rundt et godt voksent ektepar, og det er lenge siden vi har sett skildret et mer rørende forhold. Filmen er høyst medmenneskelig, og respekten for hverandre er sentral. Vi skulle så gjerne ha deltatt i samtalene rundt bordet med disse menneskene. Filmen er en seier for menneskeverdet og klokskapen, og er laget av en av filmkunstens store mestere.

Publikumsprisen:
Pinnsvinets hemmelighet (Le Hérisson, Frankrike/Italia 2009), regi Mona Achache.

Juryens begrunnelse:

• Filmen spiller på hele følelsesregisteret.
• Den tar opp mange av livets aspekter på en varm og lavmælt måte.
• De visuelle og musikalske virkemidlene i filmen underbygger historien på en vakker måte.

Andreasprisen:
Om Gud og menn (Des Hommmes et des Dieux – Frankrike 2010), regi Xavier Beauvois.

Juryens begrunnelse:

Årets prisvinner utforsker religiøs, politisk og humanistisk overbevisning på et fascinerende og tankemedrivende vis. Regissøren spekulerer aldri i sitt dramatiske emne, men bygger filmen opp i tråd med miljøet den skildrer. Den er med andre ord meditativ, uten å bli kjedelig. Prisvinneren har både godt skuespill, fremragende fotografering og effektiv bruk av musikk. Den krinser rundt det store spørsmålet om hva man som menneske er ment å være. Hva er et livskall? Hva er man villig til å ofre? Filmen går i store dialoger – mellom mennesker, og mellom religionene. Likevel mister den aldri det nære av syne. Årets prisvinner er et sterkt og underspilt drama som setter indre avtrykk.
 

I tillegg ble Lene Løken, tildelt Haugesund bys hederspris, Spillende Faun.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY