Kan 3D redde Blu-ray?

Sonys Blu-ray-format har slitt med å slå gjennom på markedet, men nå ser det ut til at 3D kan bli redningen.

På tross av at Sony vant HD-format-krigen mot HD-DVD, har ikke formatet slått ordentlig gjennom. Nå melder Variety at 3D kan bli redningen for formatet.

 

– Blu-ray ser mer og mer ut som et av high-end audio-formatene som ble lansert som cd-ens etterfølger – det ser ut som det vil bli slått av nedlastbare formater, uttalte Apple-sjef Steve Jobs for noen uker siden.

Blu-ray ble lansert I 2006, og Blu-ray Disc Associations tall viser at formatet har nådd bredere ut enn det dvd-formatet hadde på tilsvarende punkt i utviklingen. Noe av grunnen til at tallene er såpass positive er at PlayStation 3 leveres med Blu-ray.

Sony har slitt med å finne et punkt å selge inn formatet på. Blu-ray leverer et bedre bilde enn dvd, men ikke dramatisk bedre. Forbrukere har heller prioritert det praktiske ved streaming og nedlastbare formater. Men med den økte satsningen på stereoskopisk 3D har Blu-ray-formatet kanskje funnet sitt salgsargument. Formatet er nemlig langt mer egnet til å håndtere 3D enn det web-streaming er.

Siden 3D kjører et bilde for høyre og et for venstre øye, dobles data-mengden på bildesiden. En enkelt Blu-ray disc kan inneholde en hel spillefilm i 3D i full HD og kan spille av den store mengden data uten noe problem. Få internett-leverandører leverer rask nok internett-tilgang til å kunne streame et dobbelt video-signal i 1080p.

3D gjør også at produsentene av 3D-TVer i større grad støtter opp om Blu-ray. 3D kommer sannsynligvis til å bli standard på majoriteten av nye HD-TVer og så langt er Blu-ray det mest markedsklare 3D-systemet tilgjengelig.

Men det kan bli en kortvarig glede for Blu-ray. Med utviklingen av bredbåndsnettet vil vi i løpet av noen år nå en båndbredde hvor det lar seg gjøre å streame 3D i full HD.
 

1 kommentar til Kan 3D redde Blu-ray?

  1. Det blir veldig feil å basere BD-ens gjennomslag på uttalelser fra Apple-sjef Steve Jobs. Han har sin egen agenda. BD har vært en stor suksess siden seieren over HD DVD (ikke HD-DVD). På enkelte titler ligger BD-andelen på 25–30 %, og BD har økt med langt over 100 % hvert eneste år. Så jeg vil ikke si at BD på noe tidspunkt har slitt med å slå gjennom. Det er ikke færre filmsamlere der ute, de som ønsker fysiske medier, tvert imot. 3D er bra, men BD ser ut til å greie seg utmerket. Dessuten, på en HDTV er forskjellen i bilde (og lyd) fra en DVD til en BD i aller høyeste grad dramatisk.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Kan 3D redde Blu-ray?

Sonys Blu-ray-format har slitt med å slå gjennom på markedet, men nå ser det ut til at 3D kan bli redningen.

På tross av at Sony vant HD-format-krigen mot HD-DVD, har ikke formatet slått ordentlig gjennom. Nå melder Variety at 3D kan bli redningen for formatet.

 

– Blu-ray ser mer og mer ut som et av high-end audio-formatene som ble lansert som cd-ens etterfølger – det ser ut som det vil bli slått av nedlastbare formater, uttalte Apple-sjef Steve Jobs for noen uker siden.

Blu-ray ble lansert I 2006, og Blu-ray Disc Associations tall viser at formatet har nådd bredere ut enn det dvd-formatet hadde på tilsvarende punkt i utviklingen. Noe av grunnen til at tallene er såpass positive er at PlayStation 3 leveres med Blu-ray.

Sony har slitt med å finne et punkt å selge inn formatet på. Blu-ray leverer et bedre bilde enn dvd, men ikke dramatisk bedre. Forbrukere har heller prioritert det praktiske ved streaming og nedlastbare formater. Men med den økte satsningen på stereoskopisk 3D har Blu-ray-formatet kanskje funnet sitt salgsargument. Formatet er nemlig langt mer egnet til å håndtere 3D enn det web-streaming er.

Siden 3D kjører et bilde for høyre og et for venstre øye, dobles data-mengden på bildesiden. En enkelt Blu-ray disc kan inneholde en hel spillefilm i 3D i full HD og kan spille av den store mengden data uten noe problem. Få internett-leverandører leverer rask nok internett-tilgang til å kunne streame et dobbelt video-signal i 1080p.

3D gjør også at produsentene av 3D-TVer i større grad støtter opp om Blu-ray. 3D kommer sannsynligvis til å bli standard på majoriteten av nye HD-TVer og så langt er Blu-ray det mest markedsklare 3D-systemet tilgjengelig.

Men det kan bli en kortvarig glede for Blu-ray. Med utviklingen av bredbåndsnettet vil vi i løpet av noen år nå en båndbredde hvor det lar seg gjøre å streame 3D i full HD.
 

One Response to Kan 3D redde Blu-ray?

  1. Det blir veldig feil å basere BD-ens gjennomslag på uttalelser fra Apple-sjef Steve Jobs. Han har sin egen agenda. BD har vært en stor suksess siden seieren over HD DVD (ikke HD-DVD). På enkelte titler ligger BD-andelen på 25–30 %, og BD har økt med langt over 100 % hvert eneste år. Så jeg vil ikke si at BD på noe tidspunkt har slitt med å slå gjennom. Det er ikke færre filmsamlere der ute, de som ønsker fysiske medier, tvert imot. 3D er bra, men BD ser ut til å greie seg utmerket. Dessuten, på en HDTV er forskjellen i bilde (og lyd) fra en DVD til en BD i aller høyeste grad dramatisk.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY