Får Norge sin første pris?

Årets kandidater til Nordisk Råds filmpris er klare: Er Thomas Vinterberg favoritt med sitt vellykkede comeback eller skal Norge for første gang vinne prisen med Upperdog?

 

Upperdog blir den norske kandidaten til Nordisk Råds filmpris 2010. Norge har aldri før vunnet prisen, og heller ikke denne gangen framstår den norske kandidaten som noen favoritt. Johnsen kniver med fire andre sterke kandidater, anført av Thomas Vinterbergs comeback  Submarino og islandske Dagur Karis The Good Heart. Årets dark horses er kanskje Tarek Salehs dystopiske animasjonfilm Metropia og den finske dokumentaren Steam of Life, som skildrer  saunakulturen i  Finland.

Rushprint publiserer intervjuer med alle kandidatene i ukene fram mot at filmene vises i Oslo på Gimle kino under  nordisk filmhelg 25. – 26. September.

 

Årets fem nominerte filmer er:

 

UPPERDOG (UPPERDOG) – Norge
Regissør og manusforfatter: Sara Johnsen
Produsenter: Christian Fredrik Martin og Asle Vatn
 
SUBMARINO (SUBMARINO) – Danmark
Regissør: Thomas Vinterberg
Manusforfattere: Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm
Produsent: Morten Kaufmann
 
MIESTEN VUORO (STEAM OF LIFE) – Finland
Regissører og manusforfattere: Joonas Berghäll og Mika Hotakainen
Produsent: Joonas Berghäll
 
THE GOOD HEART (THE GOOD HEART) – Island
Regissør og manusforfatter: Dagur Kári
Produsenter: Thor Sigurjonsson og Skuli Fr. Malmquist
 
METROPIA (METROPIA) – Sverige
Regissør: Tarik Saleh
Manusforfattere: Stig Larsson, Fredrik Edin og Tarik Saleh
Produsent: Kristina Åberg

I en pressemelding fra Nordisk film og tv-fond heter det at ”prisen på DKK 350 000 gis til regissør, manusforfatter og produsent av en film som kjennetegnes av å være forankret i den nordiske kulturen og være av høy kunstnerisk kvalitet. Den skal i tillegg utmerke seg i kraft av kunstnerisk originalitet og på samme tid greie å foredle filmkunstens mange elementer i et overbevisende og integrert verk”.

 

Hanne Palmquist, direktør for Nordisk Film & TV Fond, som administrerer prisen for Nordisk råd, sier følgende:

"Det er sjuende gang vi deler ut NORDISK RÅDS FILMPRIS, og det er gledelig å se at vi også i år er i stand til å samle et felt av fem svært forskjellige filmer av høy kunstnerisk og internasjonal kvalitet.

Hvert år produseres det nye filmer som på tross av vårt lille språkområde markerer seg særdeles godt både innenfor og utenfor de nordiske landene. Årets nominerte filmer har deltatt på store internasjonale festivaler som Berlin, Venezia og Toronto, og er deretter solgt bredt til utlandet. Derfor er det hyggelig at vi i år, som tidligere år, kan vise de fem fantastiske nordiske filmene til publikum på kinoer i Norge, Danmark, Sverige, Finland og Island i løpet av høsten", forteller Palmquist.
 
I Oslo kan filmene ses på Gimle kino der det arrangeres nordisk filmhelg 25. – 26. september i samarbeid med Arthaus.

Vinneren av Nordisk råds filmpris 2010 blir offentliggjort onsdag 20. oktober og vil få prisen overrakt ved Nordisk råds høstsesjon i Reykjavik tirsdag 2. november.

 
Om Nordisk råds filmpris
Prisen, som i 2009 ble tildelt regissøren Lars von Trier og produsenten Meta Louise Foldager for filmen ANTICHRIST, ble første gang delt ut i 2002 i forbindelse med Nordisk råds 50-årsjubileum og gikk da til den finske filmen MANNEN UTEN MINNE. Prisen er senere tildelt filmene DRAPET (DK) i 2005, ZOZO (S) i 2006, KUNSTEN Å GRÅTE I KOR (DK) i 2007 og DU LEVENDE (S) i 2008.
 
De fem nasjonale titlene er valgt ut av en jury som består av to personer fra hvert av de fem nordiske landene. Nå som de fem kandidatene er klare, går en fellesnordisk jury sammen for å kåre årets prisvinner. Årets jury består av lektor Anne Jerslev (DK), redaktør Johanne Grönqvist (FI), filmanmelder Sif Gunnarsdottir (IS), filmanmelder Le LD Nguyen (N) og filmanmelder Eva af Geijerstam (S).
 
 
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Får Norge sin første pris?

Årets kandidater til Nordisk Råds filmpris er klare: Er Thomas Vinterberg favoritt med sitt vellykkede comeback eller skal Norge for første gang vinne prisen med Upperdog?

 

Upperdog blir den norske kandidaten til Nordisk Råds filmpris 2010. Norge har aldri før vunnet prisen, og heller ikke denne gangen framstår den norske kandidaten som noen favoritt. Johnsen kniver med fire andre sterke kandidater, anført av Thomas Vinterbergs comeback  Submarino og islandske Dagur Karis The Good Heart. Årets dark horses er kanskje Tarek Salehs dystopiske animasjonfilm Metropia og den finske dokumentaren Steam of Life, som skildrer  saunakulturen i  Finland.

Rushprint publiserer intervjuer med alle kandidatene i ukene fram mot at filmene vises i Oslo på Gimle kino under  nordisk filmhelg 25. – 26. September.

 

Årets fem nominerte filmer er:

 

UPPERDOG (UPPERDOG) – Norge
Regissør og manusforfatter: Sara Johnsen
Produsenter: Christian Fredrik Martin og Asle Vatn
 
SUBMARINO (SUBMARINO) – Danmark
Regissør: Thomas Vinterberg
Manusforfattere: Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm
Produsent: Morten Kaufmann
 
MIESTEN VUORO (STEAM OF LIFE) – Finland
Regissører og manusforfattere: Joonas Berghäll og Mika Hotakainen
Produsent: Joonas Berghäll
 
THE GOOD HEART (THE GOOD HEART) – Island
Regissør og manusforfatter: Dagur Kári
Produsenter: Thor Sigurjonsson og Skuli Fr. Malmquist
 
METROPIA (METROPIA) – Sverige
Regissør: Tarik Saleh
Manusforfattere: Stig Larsson, Fredrik Edin og Tarik Saleh
Produsent: Kristina Åberg

I en pressemelding fra Nordisk film og tv-fond heter det at ”prisen på DKK 350 000 gis til regissør, manusforfatter og produsent av en film som kjennetegnes av å være forankret i den nordiske kulturen og være av høy kunstnerisk kvalitet. Den skal i tillegg utmerke seg i kraft av kunstnerisk originalitet og på samme tid greie å foredle filmkunstens mange elementer i et overbevisende og integrert verk”.

 

Hanne Palmquist, direktør for Nordisk Film & TV Fond, som administrerer prisen for Nordisk råd, sier følgende:

"Det er sjuende gang vi deler ut NORDISK RÅDS FILMPRIS, og det er gledelig å se at vi også i år er i stand til å samle et felt av fem svært forskjellige filmer av høy kunstnerisk og internasjonal kvalitet.

Hvert år produseres det nye filmer som på tross av vårt lille språkområde markerer seg særdeles godt både innenfor og utenfor de nordiske landene. Årets nominerte filmer har deltatt på store internasjonale festivaler som Berlin, Venezia og Toronto, og er deretter solgt bredt til utlandet. Derfor er det hyggelig at vi i år, som tidligere år, kan vise de fem fantastiske nordiske filmene til publikum på kinoer i Norge, Danmark, Sverige, Finland og Island i løpet av høsten", forteller Palmquist.
 
I Oslo kan filmene ses på Gimle kino der det arrangeres nordisk filmhelg 25. – 26. september i samarbeid med Arthaus.

Vinneren av Nordisk råds filmpris 2010 blir offentliggjort onsdag 20. oktober og vil få prisen overrakt ved Nordisk råds høstsesjon i Reykjavik tirsdag 2. november.

 
Om Nordisk råds filmpris
Prisen, som i 2009 ble tildelt regissøren Lars von Trier og produsenten Meta Louise Foldager for filmen ANTICHRIST, ble første gang delt ut i 2002 i forbindelse med Nordisk råds 50-årsjubileum og gikk da til den finske filmen MANNEN UTEN MINNE. Prisen er senere tildelt filmene DRAPET (DK) i 2005, ZOZO (S) i 2006, KUNSTEN Å GRÅTE I KOR (DK) i 2007 og DU LEVENDE (S) i 2008.
 
De fem nasjonale titlene er valgt ut av en jury som består av to personer fra hvert av de fem nordiske landene. Nå som de fem kandidatene er klare, går en fellesnordisk jury sammen for å kåre årets prisvinner. Årets jury består av lektor Anne Jerslev (DK), redaktør Johanne Grönqvist (FI), filmanmelder Sif Gunnarsdottir (IS), filmanmelder Le LD Nguyen (N) og filmanmelder Eva af Geijerstam (S).
 
 
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY