Crude-saken fortsetter

Dokumentarist Joe Berlinger håper på en begrenset seier i saken mot Chevron. Han blir sannsynligvis dømt til å overgi noe materiale fra dokumentaren Crude, men håper å begrense omfanget.

Joe Berlinger ble tidligere i år dømt til å overlevere 600 timer med materiale fra dokumentaren Crude: The real price of oil til Texaco-eierne Chevron. Crude handler om ecuadorianerne som saksøkte Texaco fordi deres oljefelt i Lago Agrio forurenset deres drikkevann. Chevron vil ha tilgang på råmaterialet fra filmen, fordi de mener det kan hjelpe dem videre i saken.

Berlinger ble for en måned siden innvilget en utsettelse av overleveringen inntil ankesaken er over. Saken pågår i New York denne uken, nå melder Indiewire at Berlinger tror han går mot en begrenset seier. Det vil si at han fortsatt må overlevere materiale, men ikke alt. Han jobber også for at det skal legges beskyttende føringer på hvordan materialet skal kunne brukes.

– Jeg ikke vil gå ut å spå resultatet for tidlig og ønsker å vente på den faktiske avgjørelsen, men det virker som om domstolen har sympati for vårt hovedmål om å begrense mengden materiale vi overgir og å forsikre oss om at materialet vil bli beskyttet, sier Berlinger til Indiewire.

Saken har vakt oppsikt fordi mange er bekymret for ringvirkningene en negativ dom vil ha for dokumentarister og journalister. Det vil gjøre det vanskeligere å få kilder til å stille opp, hvis de vet at deres uttalelser kan bli brukt på denne måten i etterkant. Flere filmskapere, ytringsfrihetsforkjempere, filmorganisasjoner og nå sist tidligere Sovjet-president Mikhail Gorbachev har uttrykt støtte til Berlinger.

Chevron argumenterer med at materialet vil styrke deres sak, hvor de mener at advokatene som representerer ecuadorianerne har manipulert rettssystemet til sin fordel. I følge Variety viser de til en dom fra 1999, hvor det har blitt gitt tilgang til journalistisk materiale. Kriteriene som må ligge til grunn er at materialet er relevant for saken det skal brukes i og at de ikke kan få tak i det på andre måter. Berlingers advokater mener så mye som 50 % av materialet er tilgjengelig via andre kanaler, derfor mener de mengden som skal overleveres til Chevron bør begrenses.

Dommen i saken kan komme allerede senere i denne uken.

Indiewire: Berlinger anticipates ‘limited victory’ in case against Chevron

Variety: ‘Crude’ case continues

Rushprint: Sterk protest mot dokumentar-dom

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Crude-saken fortsetter

Dokumentarist Joe Berlinger håper på en begrenset seier i saken mot Chevron. Han blir sannsynligvis dømt til å overgi noe materiale fra dokumentaren Crude, men håper å begrense omfanget.

Joe Berlinger ble tidligere i år dømt til å overlevere 600 timer med materiale fra dokumentaren Crude: The real price of oil til Texaco-eierne Chevron. Crude handler om ecuadorianerne som saksøkte Texaco fordi deres oljefelt i Lago Agrio forurenset deres drikkevann. Chevron vil ha tilgang på råmaterialet fra filmen, fordi de mener det kan hjelpe dem videre i saken.

Berlinger ble for en måned siden innvilget en utsettelse av overleveringen inntil ankesaken er over. Saken pågår i New York denne uken, nå melder Indiewire at Berlinger tror han går mot en begrenset seier. Det vil si at han fortsatt må overlevere materiale, men ikke alt. Han jobber også for at det skal legges beskyttende føringer på hvordan materialet skal kunne brukes.

– Jeg ikke vil gå ut å spå resultatet for tidlig og ønsker å vente på den faktiske avgjørelsen, men det virker som om domstolen har sympati for vårt hovedmål om å begrense mengden materiale vi overgir og å forsikre oss om at materialet vil bli beskyttet, sier Berlinger til Indiewire.

Saken har vakt oppsikt fordi mange er bekymret for ringvirkningene en negativ dom vil ha for dokumentarister og journalister. Det vil gjøre det vanskeligere å få kilder til å stille opp, hvis de vet at deres uttalelser kan bli brukt på denne måten i etterkant. Flere filmskapere, ytringsfrihetsforkjempere, filmorganisasjoner og nå sist tidligere Sovjet-president Mikhail Gorbachev har uttrykt støtte til Berlinger.

Chevron argumenterer med at materialet vil styrke deres sak, hvor de mener at advokatene som representerer ecuadorianerne har manipulert rettssystemet til sin fordel. I følge Variety viser de til en dom fra 1999, hvor det har blitt gitt tilgang til journalistisk materiale. Kriteriene som må ligge til grunn er at materialet er relevant for saken det skal brukes i og at de ikke kan få tak i det på andre måter. Berlingers advokater mener så mye som 50 % av materialet er tilgjengelig via andre kanaler, derfor mener de mengden som skal overleveres til Chevron bør begrenses.

Dommen i saken kan komme allerede senere i denne uken.

Indiewire: Berlinger anticipates ‘limited victory’ in case against Chevron

Variety: ‘Crude’ case continues

Rushprint: Sterk protest mot dokumentar-dom

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY