Begrenset seier for Berlinger

Den endelige dommen i Crude-saken har falt og Joe Berlinger dømmes til å overlevere deler av materialet fra dokumentaren Crude til Chevron. Berlinger karakteriserer det som en begrenset seier.

Joe Berlinger ble i utgangspunktet dømt til å overlevere 600 timer med materiale fra dokumentaren Crude – The real price of oil til Texaco-eierne Chevron, men har nå lyktes med å begrense mengden betraktelig. Som Berlinger nylig spekulerte, endte ankesaken med at han måtte gi fra seg noe av materialet fra dokumentaren, melder New York Times.

Crude handler om ecuadorianerne som saksøkte Texaco fordi deres oljefelt i Lago Agrio forurenset deres drikkevann. Chevron vil ha tilgang på råmaterialet fra filmen, fordi de mener det kan hjelpe dem videre i saken. Den opprinnelige dommen har blitt kraftig kritisert. Mange har vært redde for ringvirkningene en slik dom vil ha for dokumentarister og gravende journalister.

Berlinger sier til New York Times at han er fornøyd med den endelige dommen og at målet med anken var å begrense omfanget av hva som skulle overleveres, ikke å hindre all tilgang for Chevron til materialet.

– Just because it’s a big oil company doesn’t mean they don’t have a right to a certain amount of footage or a certain amount of discovery. As long as it doesn’t violate First Amendment rights, sier Berlinger.

Chevron får tilgang til kun det materialet som regnes som relevant og som ikke er tilgjengelig gjennom andre kilder. Samtidig pålegges de klare restriksjoner på bruken av materialet. Materialet kan kun brukes i rettslig sammenheng og kan ikke brukes til PR rundt rettsaken. I tillegg er de nødt til å betale Berlinger for eventuelle kostnader med kopiering og tilgjengeliggjøring av materialet.

– We have to be intellectually honest about the merits of laws that allow certain footage or certain reporters’ material, under certain conditions, to be turned over, sier Berlinger om sakens utfall.

– I believe there are times when it’s appropriate to turn it over.

 

New York Times: Appeals Court Rules Filmmaker Must Give Some Footage to Chevron

Rushprint: Crude-saken fortsetter

Rushprint: Sterk protest mot dokumentar-dom

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Begrenset seier for Berlinger

Den endelige dommen i Crude-saken har falt og Joe Berlinger dømmes til å overlevere deler av materialet fra dokumentaren Crude til Chevron. Berlinger karakteriserer det som en begrenset seier.

Joe Berlinger ble i utgangspunktet dømt til å overlevere 600 timer med materiale fra dokumentaren Crude – The real price of oil til Texaco-eierne Chevron, men har nå lyktes med å begrense mengden betraktelig. Som Berlinger nylig spekulerte, endte ankesaken med at han måtte gi fra seg noe av materialet fra dokumentaren, melder New York Times.

Crude handler om ecuadorianerne som saksøkte Texaco fordi deres oljefelt i Lago Agrio forurenset deres drikkevann. Chevron vil ha tilgang på råmaterialet fra filmen, fordi de mener det kan hjelpe dem videre i saken. Den opprinnelige dommen har blitt kraftig kritisert. Mange har vært redde for ringvirkningene en slik dom vil ha for dokumentarister og gravende journalister.

Berlinger sier til New York Times at han er fornøyd med den endelige dommen og at målet med anken var å begrense omfanget av hva som skulle overleveres, ikke å hindre all tilgang for Chevron til materialet.

– Just because it’s a big oil company doesn’t mean they don’t have a right to a certain amount of footage or a certain amount of discovery. As long as it doesn’t violate First Amendment rights, sier Berlinger.

Chevron får tilgang til kun det materialet som regnes som relevant og som ikke er tilgjengelig gjennom andre kilder. Samtidig pålegges de klare restriksjoner på bruken av materialet. Materialet kan kun brukes i rettslig sammenheng og kan ikke brukes til PR rundt rettsaken. I tillegg er de nødt til å betale Berlinger for eventuelle kostnader med kopiering og tilgjengeliggjøring av materialet.

– We have to be intellectually honest about the merits of laws that allow certain footage or certain reporters’ material, under certain conditions, to be turned over, sier Berlinger om sakens utfall.

– I believe there are times when it’s appropriate to turn it over.

 

New York Times: Appeals Court Rules Filmmaker Must Give Some Footage to Chevron

Rushprint: Crude-saken fortsetter

Rushprint: Sterk protest mot dokumentar-dom

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY