Ny iransk film skaper bølger

Neda Agha-Soltan har etter sin død blitt et symbol for Irans kamp for demokrati. Nå forsøker Iranske myndigheter å hindre at dokumentaren om henne blir vist i Iran.

Iran blokkerer satellitt-signaler i et forsøk på å hindre folk i å se dokumentaren For Neda, melder The Guardian. Dokumentaren handler om Neda Agha-Soltan, den 27-årige kvinnen som ble skutt og drept under protestaksjonene etter president-valget i fjor sommer.  Mange tv-seere i Teheran klagde over strømbrudd og blokkering av signaler da Voice of America Persian TV network sendte dokumentaren. Men For Neda har spredt seg raskt på nett i forkant av ettårsjubileet for det kontroversielle presidentvalget. Dokumentaren er blant annet tilgjengelig på YouTube (du kan også se den ved å klikke på play-knappen i øverste vinduet).

Neda har blitt et symbol for Irans kamp for demokrati. Hennes dødsfall har blitt beskrevet som det mest sette dødsfallet i historien: Bare timer etter hun ble drept ble mobil-bilder av hennes blodige ansikt holdt opp av demonstranter i Teheran og resten av verden.

Filmen ble laget av Mentorn Media for HBO og blir vist i USA denne måneden. Anthony Thomas har regissert filmen, Saeed Kamali Dehghan, en tidligere Guardian-korrespondent i Iran har co-produsert. Kamali Dehghan risikerte arrestasjon for å intervjue Nedas familie og fikk tak i tidligere usette opptak fra hennes liv. HBO har valgt å lansere filmen tidligere enn planlagt for å komme i forkant av jubileet for valget.

Iransk etterretning skal snart utgi sin egen dokumentar om drapet, hvor de kommer med sine ”bevis” mot hva de kaller Vestens versjon av hendelsen. Nedas familie har vært under press for å bidra, men har nektet. To av hennes venner ble tvunget til å delta. Det er uklart om det er snakk om den samme filmen som ble produsert av den iranske statskanalen tidligere i år, eller om det er en ny film. I den forrige filmen ble det hevdet at Neda var en agent for USA og Storbritannia, og at hun iscenesatte sin egen død og helte blod i ansiktet sitt.

President Ahmadinejad har gått ut og advart opposisjonen mot å protestere under ettårsjubileet.

– Det iranske regimet er undertrykkende, men det er ikke usofistikert i sin undertrykkelse. De bruker alle tekniske muligheter de har tilgjengelig for å spre sin versjon av fakta. De er også proaktive, ofte forutser de opposisjonens neste trekk. Neda-dokumentarene deres er bare et eksempel. Motstandere av regimet må bruke like sofistikerte midler, spesielt i tider hvor gatedemonstrasjoner undertrykkes. Det er derfor vi trenger filmer som For Neda, sier Kamali Dehghan.

 

Les mer om saken:

The Guardian: Film about Iranian protest victim Neda Agha-Soltan beats regime’s censors

The Guardian: How I secretly filmed the For Neda documentary
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Ny iransk film skaper bølger

Neda Agha-Soltan har etter sin død blitt et symbol for Irans kamp for demokrati. Nå forsøker Iranske myndigheter å hindre at dokumentaren om henne blir vist i Iran.

Iran blokkerer satellitt-signaler i et forsøk på å hindre folk i å se dokumentaren For Neda, melder The Guardian. Dokumentaren handler om Neda Agha-Soltan, den 27-årige kvinnen som ble skutt og drept under protestaksjonene etter president-valget i fjor sommer.  Mange tv-seere i Teheran klagde over strømbrudd og blokkering av signaler da Voice of America Persian TV network sendte dokumentaren. Men For Neda har spredt seg raskt på nett i forkant av ettårsjubileet for det kontroversielle presidentvalget. Dokumentaren er blant annet tilgjengelig på YouTube (du kan også se den ved å klikke på play-knappen i øverste vinduet).

Neda har blitt et symbol for Irans kamp for demokrati. Hennes dødsfall har blitt beskrevet som det mest sette dødsfallet i historien: Bare timer etter hun ble drept ble mobil-bilder av hennes blodige ansikt holdt opp av demonstranter i Teheran og resten av verden.

Filmen ble laget av Mentorn Media for HBO og blir vist i USA denne måneden. Anthony Thomas har regissert filmen, Saeed Kamali Dehghan, en tidligere Guardian-korrespondent i Iran har co-produsert. Kamali Dehghan risikerte arrestasjon for å intervjue Nedas familie og fikk tak i tidligere usette opptak fra hennes liv. HBO har valgt å lansere filmen tidligere enn planlagt for å komme i forkant av jubileet for valget.

Iransk etterretning skal snart utgi sin egen dokumentar om drapet, hvor de kommer med sine ”bevis” mot hva de kaller Vestens versjon av hendelsen. Nedas familie har vært under press for å bidra, men har nektet. To av hennes venner ble tvunget til å delta. Det er uklart om det er snakk om den samme filmen som ble produsert av den iranske statskanalen tidligere i år, eller om det er en ny film. I den forrige filmen ble det hevdet at Neda var en agent for USA og Storbritannia, og at hun iscenesatte sin egen død og helte blod i ansiktet sitt.

President Ahmadinejad har gått ut og advart opposisjonen mot å protestere under ettårsjubileet.

– Det iranske regimet er undertrykkende, men det er ikke usofistikert i sin undertrykkelse. De bruker alle tekniske muligheter de har tilgjengelig for å spre sin versjon av fakta. De er også proaktive, ofte forutser de opposisjonens neste trekk. Neda-dokumentarene deres er bare et eksempel. Motstandere av regimet må bruke like sofistikerte midler, spesielt i tider hvor gatedemonstrasjoner undertrykkes. Det er derfor vi trenger filmer som For Neda, sier Kamali Dehghan.

 

Les mer om saken:

The Guardian: Film about Iranian protest victim Neda Agha-Soltan beats regime’s censors

The Guardian: How I secretly filmed the For Neda documentary
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY