Sterk protest mot dokumentar-dom

Joe Berlinger er dømt til å overlevere råmaterialet til olje-dokumentaren Crude til Chevron. Dommen møtes med sterke protester fra internasjonalt anerkjente dokumentarister og Robert Redford.

I en dom 6. mai ble filmskaper Joe Berlinger beordret til å overgi 600 timer råmateriale fra dokumentaren Crude – The real price of oil, til Chevron Corporation. Avgjørelsen ble møtt av protester fra The International Documentary Association og en gruppe filmskapere, som blant annet inkluderer 20 Oscar-vinnere, melder The New York Times. I et åpent brev kritiserer filmskaperne dommen.
 

Crude handler om ecuadorianerne som saksøkte Texaco fordi deres oljefelt i Lago Agrio forurenset deres drikkevann. Texaco eies nå av Chevron, som vil ha tilgang på råmaterialet fra filmen, fordi de mener det kan hjelpe dem i saken videre.

 

Berlinger er kjent for dokumentarer som Brothers Keeper, Paradise Lost og Metallica: Some Kind of Monster. Det åpne brevet var signert av filmskapere som Michael Moore, D.A. Pennebaker, Barbara Kopple, Alex Gibney, Davis Guggenheim, Louie Psihoyos og Morgan Spurlock.
 

Filmskaperne sier de er ”fortvilet både over Chevrons forsøk på å gå på ’fisketur’ inn i klipperommet og produksjons-kontoret til en dokumentar-kollega uten noen særskilt grunn eller klar agenda, og over at dommeren gir tillatelse til dette.”

De mener en slik dom vil ha en ødeleggende effekt på gravende journalistikk, fordi intervju-objektene vil snakke mindre åpent om de føler at opptakene kan bli gjennomgått av advokater og brukt i rettsaker.

De avslutter brevet med å be ”høyere domstoler om å gå imot dommen for å sikre tryggheten til journalister og deres kilder, og for å fremme en fri og vital presse i USA og hele verden.”

Siden brevet ble offentliggjort har flere hundre filmarbeidere uttrykt sin støtte til saken gjennom web-sider som documentary.org og AJ Schnack’s blog. Robert Redford gikk nylig ut og støttet Berlinger i The Huffington Post. Redford er grunnlegger og president for The Sundance Institute, som støtter uavhengige filmskapere verden over.

 

– Om vi tillater at den uavhengige kunstnerens stemme kveles, kan vi vente intet mindre enn ekstreme ettervirkninger for informasjonsfriheten… og frihet generelt, sier Redford.

 

8. juni er det en ny høring i saken hvor stevningen mot Berlinger skal vurderes på nytt.

 

Oppdatering i saken:

Rushblogg: Berlinger får mehold i retten

 

Les mer om saken:

An open letter in support of Joe Berlinger and the documentary filmmaking team of "Crude"

The New York Times: Oscar Winners Back Filmmaker in Dispute With Chevron

The New York Times: Judge Stays Order Against Filmmaker

 The Huffington Post: Joe Berlinger vs. Chevron: Why We Must All Defend Independent Filmmaking

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Sterk protest mot dokumentar-dom

Joe Berlinger er dømt til å overlevere råmaterialet til olje-dokumentaren Crude til Chevron. Dommen møtes med sterke protester fra internasjonalt anerkjente dokumentarister og Robert Redford.

I en dom 6. mai ble filmskaper Joe Berlinger beordret til å overgi 600 timer råmateriale fra dokumentaren Crude – The real price of oil, til Chevron Corporation. Avgjørelsen ble møtt av protester fra The International Documentary Association og en gruppe filmskapere, som blant annet inkluderer 20 Oscar-vinnere, melder The New York Times. I et åpent brev kritiserer filmskaperne dommen.
 

Crude handler om ecuadorianerne som saksøkte Texaco fordi deres oljefelt i Lago Agrio forurenset deres drikkevann. Texaco eies nå av Chevron, som vil ha tilgang på råmaterialet fra filmen, fordi de mener det kan hjelpe dem i saken videre.

 

Berlinger er kjent for dokumentarer som Brothers Keeper, Paradise Lost og Metallica: Some Kind of Monster. Det åpne brevet var signert av filmskapere som Michael Moore, D.A. Pennebaker, Barbara Kopple, Alex Gibney, Davis Guggenheim, Louie Psihoyos og Morgan Spurlock.
 

Filmskaperne sier de er ”fortvilet både over Chevrons forsøk på å gå på ’fisketur’ inn i klipperommet og produksjons-kontoret til en dokumentar-kollega uten noen særskilt grunn eller klar agenda, og over at dommeren gir tillatelse til dette.”

De mener en slik dom vil ha en ødeleggende effekt på gravende journalistikk, fordi intervju-objektene vil snakke mindre åpent om de føler at opptakene kan bli gjennomgått av advokater og brukt i rettsaker.

De avslutter brevet med å be ”høyere domstoler om å gå imot dommen for å sikre tryggheten til journalister og deres kilder, og for å fremme en fri og vital presse i USA og hele verden.”

Siden brevet ble offentliggjort har flere hundre filmarbeidere uttrykt sin støtte til saken gjennom web-sider som documentary.org og AJ Schnack’s blog. Robert Redford gikk nylig ut og støttet Berlinger i The Huffington Post. Redford er grunnlegger og president for The Sundance Institute, som støtter uavhengige filmskapere verden over.

 

– Om vi tillater at den uavhengige kunstnerens stemme kveles, kan vi vente intet mindre enn ekstreme ettervirkninger for informasjonsfriheten… og frihet generelt, sier Redford.

 

8. juni er det en ny høring i saken hvor stevningen mot Berlinger skal vurderes på nytt.

 

Oppdatering i saken:

Rushblogg: Berlinger får mehold i retten

 

Les mer om saken:

An open letter in support of Joe Berlinger and the documentary filmmaking team of "Crude"

The New York Times: Oscar Winners Back Filmmaker in Dispute With Chevron

The New York Times: Judge Stays Order Against Filmmaker

 The Huffington Post: Joe Berlinger vs. Chevron: Why We Must All Defend Independent Filmmaking

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY