Digitalisering på Hollywoods premisser?

Norske distributører mener avtalen som skal finansiere digitaliseringen av kinoene favoriserer Hollywood. Hvis de ikke kommer til enighet med Film & Kino om avtalen kan norske filmer forsvinne fra kinoene, hevder de.

Digitaliseringen av kino-Norge vil koste rundt 400 millioner kroner, det vil bli et spleiselag mellom flere aktører. Over åtte år skal kostnadene deles mellom bransjeorganisasjonen Film & Kino, de største kinoene og filmdistributørene. Nå melder NRK at de norske distributørene nekter å underskrive avtalen som skal sikre finansieringen, fordi de mener Hollywood kommer bedre ut av avtalen enn de norske distributørene.

– I verste fall kan man risikere at det ikke kommer norsk film på norsk kino, sier administrerende direktør Espen Tollefsen i Nordisk Film.

Distributørene skal betale 40 prosent av digitaliseringen, men det er stor uenighet om hvordan denne andelen skal fordeles mellom de norske distributørene og de store Hollywoodselskapene.

Slik avtalen fremstår nå skal distributørene betale 500 kroner per visning på en kino, men maksimum 2000 kr per film per kino. I tillegg betaler man bare for visninger på de 90 første kinoene. Noe som gir en maksimumpris per film på 180 000 kroner.

Denne ordningen vil gjøre at det blir billigere for de store filmene som blir satt opp på mange kinoer og har mange visninger på hver kino. De smale filmene som går ut i få kopier vil bli dyrere per oppsetning enn de brede filmene.

– Det er helt åpenbart at den favoriserer Hollywood. De burde ha tatt seg bedre tid, de burde ha spurt flere, de bør selvfølgelig ikke binde alle norske selskaper på grunn av avtaler de har gjort med amerikanerne, mener Espen Tollefsen.

Tollefsen synes saken har vært klønete håndtert, og vil få avtalen vurdert av Konkurransetilsynet. Han får støtte fra både Produsentforeningen og SF Norge.

– Dette er en kulturpolitisk katastrofe, Guttorm Pettersen, direktør i SF Norge.

– Det er kulturpolitisk pinlig at de legger til rette enn avtalte som er så gunstig for amerikanerne. Jeg synes man bør gjøre en vurdering på om Film & Kino er kvalifiserte nok, sier styreleder i Produsentforeningen Sveinung Golimo.

Fungerende direktør i Film & Kino Roar Svartberg avviser kritikken. Han fremhever at distributørene også var representert i utvalget som behandlet avtalen.

– Først etter at vi hadde forhandlet avtaler med de amerikanske studioene, og skulle begynne med de norske, så kommer de og sier at de ikke kan bruke den. Det er litt forvirrende.

Kulturdepartementet innrømmer at avtalen ikke er den beste for norsk film, men det er allikevel ikke aktuelt å reforhandle avtalen med Hollywood-studioene.

– Avtalen er ikke isolert sett god nok til å ivareta kulturpolitiske målsetninger. Men det kan kompenserers gjennom en god oppsetningsstøtte, seier statssekretær i Kulturdepartementet, Roger Solheim.

1. juli går den opprinnelige fristen for å signere avtalen ut, men nå har den blitt utsatt til 1. oktober for å sikre at det ikke bare blir Hollywood-film på kino. Frem til avtalen er på plass må de norske distributørene inngå avtaler for hver enkelt film. Om man ikke blir enige om en avtale innen 1. oktober, kan norsk film forsvinne fra kinoene.

Uten avtalen vil antagelig de store kinoene starte digitaliseringen selv. Det kan føre til at de små kinoene som ikke har råd til dette blir tvunget til å legge ned, mener Film & Kino.
Film & Kino er nå i dialog med distributørene om å finne en løsning.

 

NRK: Norsk film kan forsvinne fra kino

NRK: Hør Guttorm Pettersson, direktør i SF Norge, i debatt med Roar Svartberg fra Film & Kino
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Digitalisering på Hollywoods premisser?

Norske distributører mener avtalen som skal finansiere digitaliseringen av kinoene favoriserer Hollywood. Hvis de ikke kommer til enighet med Film & Kino om avtalen kan norske filmer forsvinne fra kinoene, hevder de.

Digitaliseringen av kino-Norge vil koste rundt 400 millioner kroner, det vil bli et spleiselag mellom flere aktører. Over åtte år skal kostnadene deles mellom bransjeorganisasjonen Film & Kino, de største kinoene og filmdistributørene. Nå melder NRK at de norske distributørene nekter å underskrive avtalen som skal sikre finansieringen, fordi de mener Hollywood kommer bedre ut av avtalen enn de norske distributørene.

– I verste fall kan man risikere at det ikke kommer norsk film på norsk kino, sier administrerende direktør Espen Tollefsen i Nordisk Film.

Distributørene skal betale 40 prosent av digitaliseringen, men det er stor uenighet om hvordan denne andelen skal fordeles mellom de norske distributørene og de store Hollywoodselskapene.

Slik avtalen fremstår nå skal distributørene betale 500 kroner per visning på en kino, men maksimum 2000 kr per film per kino. I tillegg betaler man bare for visninger på de 90 første kinoene. Noe som gir en maksimumpris per film på 180 000 kroner.

Denne ordningen vil gjøre at det blir billigere for de store filmene som blir satt opp på mange kinoer og har mange visninger på hver kino. De smale filmene som går ut i få kopier vil bli dyrere per oppsetning enn de brede filmene.

– Det er helt åpenbart at den favoriserer Hollywood. De burde ha tatt seg bedre tid, de burde ha spurt flere, de bør selvfølgelig ikke binde alle norske selskaper på grunn av avtaler de har gjort med amerikanerne, mener Espen Tollefsen.

Tollefsen synes saken har vært klønete håndtert, og vil få avtalen vurdert av Konkurransetilsynet. Han får støtte fra både Produsentforeningen og SF Norge.

– Dette er en kulturpolitisk katastrofe, Guttorm Pettersen, direktør i SF Norge.

– Det er kulturpolitisk pinlig at de legger til rette enn avtalte som er så gunstig for amerikanerne. Jeg synes man bør gjøre en vurdering på om Film & Kino er kvalifiserte nok, sier styreleder i Produsentforeningen Sveinung Golimo.

Fungerende direktør i Film & Kino Roar Svartberg avviser kritikken. Han fremhever at distributørene også var representert i utvalget som behandlet avtalen.

– Først etter at vi hadde forhandlet avtaler med de amerikanske studioene, og skulle begynne med de norske, så kommer de og sier at de ikke kan bruke den. Det er litt forvirrende.

Kulturdepartementet innrømmer at avtalen ikke er den beste for norsk film, men det er allikevel ikke aktuelt å reforhandle avtalen med Hollywood-studioene.

– Avtalen er ikke isolert sett god nok til å ivareta kulturpolitiske målsetninger. Men det kan kompenserers gjennom en god oppsetningsstøtte, seier statssekretær i Kulturdepartementet, Roger Solheim.

1. juli går den opprinnelige fristen for å signere avtalen ut, men nå har den blitt utsatt til 1. oktober for å sikre at det ikke bare blir Hollywood-film på kino. Frem til avtalen er på plass må de norske distributørene inngå avtaler for hver enkelt film. Om man ikke blir enige om en avtale innen 1. oktober, kan norsk film forsvinne fra kinoene.

Uten avtalen vil antagelig de store kinoene starte digitaliseringen selv. Det kan føre til at de små kinoene som ikke har råd til dette blir tvunget til å legge ned, mener Film & Kino.
Film & Kino er nå i dialog med distributørene om å finne en løsning.

 

NRK: Norsk film kan forsvinne fra kino

NRK: Hør Guttorm Pettersson, direktør i SF Norge, i debatt med Roar Svartberg fra Film & Kino
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY