Amanda med nye priser

Amandaprisen for beste barne- og ungdomsfilm endres til en ren barnefilmpris. Og for første gang skal det deles ut en egen Amanda for Beste visuelle effekter.

– Det dukket opp et ønske fra bransjen om en pris for visuelle effekter. Den norske bransjen begynner å bli veldig gode på visuelle effekter. Vi ser det spesielt i filmer som Max Manus hvor effekter er flittig i bruk. Tiden var moden for en ny kategori. Det er et forsøk på å fange opp de nye filmarbeiderne vi har fått de siste årene, sier Gunnar Johan Løvik, leder for Den Norske Filmfestivalen.

Den nye prisen føyer seg til i rekken av nye fagpriser, som har kommet til utdelingen de siste årene. Til sammen har det blitt 7 nye fagpriser. Først kom det en pris for beste manus, deretter kom det til priser for foto, lyddesign, scenografi, musikk og klipp.

– Vi føler at vi med dette favner hele filmbransjen bedre og at vi dekker de fleste fagfunksjonene. De nye prisene har gitt et skikkelig løft for Amandaprisutdelingen, og har gjort at vi har fått mer oppmerksomhet og høyere status i bransjen.

Det er ennå ikke klart hvilke filmer som vil være aktuelle for den nye prisen. Det blir opp til fagjuryene som settes sammen i disse dager. Nytt de siste årene har vært at nominasjonene og prisene ikke bestemmes av en jury, men av fire fagjuryer som oppnevnes av Amanda-komiteen. Juryene er satt sammen av representanter fra de ulike bransjeorganisasjonene.

– Amanda-prisen blir en mer og mer bransjevurdert pris. Vi regner med juryene er klare i løpet av de nærmeste 14 dagene. Leder for fagjuryene i år er skuespiller og tidligere teatersjef Ingjerd Egeberg.

Det andre som er nytt av året er at barne- og ungdomsfilmprisen erstattes med en ren barnefilm-pris.

– Det har lenge vær en debatt om hvor vi drar grensen mellom barne- og ungdomsfilm og voksen-film og kategorien har blitt kritisert for å være for vid.

 

Kategorien fikk spesielt mye kritikk da Mannen som elsket Yngve i 2008 vant både barne- og ungdomsfilm-prisen og prisen for beste kinofilm. I forkant av utdelingen trakk Nordisk Film Titanics ti liv fra kategorien, i protest mot at Mannen som elsket Yngve ble nominert.

– Vi har evaluert debatten rundt prisen og funnet ut at vi døper om prisen til beste barnefilm. Prisen skal gå til filmer som har barn opp til 12 år som primær målgruppe. De filmene som har eldre ungdom som målgruppe kommer til å dekkes av prisen for beste kinofilm. Dette er nok et eksempel på at vi er lutter øre for den løpende debatten.

7 filmer kommer til å bli vurdert for denne prisen i år: Asfaltenglene, Bestevenner, Julenatt i Blåfjell, Knerten, Olsenbanden jr. – Mestertyvens skatt, Pelle Politibil går i vannet og Yohan – Barnevandrer.

 

I tillegg til de to nye prisene deles disse prisene ut: Beste norske kinofilm, Beste regi (kinofilm), Folkets Amanda (publikumsavstemning i samarbeid med VG og TV2), Beste mannlige skuespiller, Beste kvinnelige skuespiller, Beste mannlige birolle, Beste kvinnelige birolle, Beste barnefilm, Beste filmmanus, Beste foto, Beste lyddesign, Beste musikk, Beste klipp, Beste scenografi, Beste visuelle effekter, Beste kortfilm, Beste dokumentarfilm, Beste utenlandske kinofilm, Amandakomiteens Gullklapper og Amandakomiteens Ærespris.
 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Amanda med nye priser

Amandaprisen for beste barne- og ungdomsfilm endres til en ren barnefilmpris. Og for første gang skal det deles ut en egen Amanda for Beste visuelle effekter.

– Det dukket opp et ønske fra bransjen om en pris for visuelle effekter. Den norske bransjen begynner å bli veldig gode på visuelle effekter. Vi ser det spesielt i filmer som Max Manus hvor effekter er flittig i bruk. Tiden var moden for en ny kategori. Det er et forsøk på å fange opp de nye filmarbeiderne vi har fått de siste årene, sier Gunnar Johan Løvik, leder for Den Norske Filmfestivalen.

Den nye prisen føyer seg til i rekken av nye fagpriser, som har kommet til utdelingen de siste årene. Til sammen har det blitt 7 nye fagpriser. Først kom det en pris for beste manus, deretter kom det til priser for foto, lyddesign, scenografi, musikk og klipp.

– Vi føler at vi med dette favner hele filmbransjen bedre og at vi dekker de fleste fagfunksjonene. De nye prisene har gitt et skikkelig løft for Amandaprisutdelingen, og har gjort at vi har fått mer oppmerksomhet og høyere status i bransjen.

Det er ennå ikke klart hvilke filmer som vil være aktuelle for den nye prisen. Det blir opp til fagjuryene som settes sammen i disse dager. Nytt de siste årene har vært at nominasjonene og prisene ikke bestemmes av en jury, men av fire fagjuryer som oppnevnes av Amanda-komiteen. Juryene er satt sammen av representanter fra de ulike bransjeorganisasjonene.

– Amanda-prisen blir en mer og mer bransjevurdert pris. Vi regner med juryene er klare i løpet av de nærmeste 14 dagene. Leder for fagjuryene i år er skuespiller og tidligere teatersjef Ingjerd Egeberg.

Det andre som er nytt av året er at barne- og ungdomsfilmprisen erstattes med en ren barnefilm-pris.

– Det har lenge vær en debatt om hvor vi drar grensen mellom barne- og ungdomsfilm og voksen-film og kategorien har blitt kritisert for å være for vid.

 

Kategorien fikk spesielt mye kritikk da Mannen som elsket Yngve i 2008 vant både barne- og ungdomsfilm-prisen og prisen for beste kinofilm. I forkant av utdelingen trakk Nordisk Film Titanics ti liv fra kategorien, i protest mot at Mannen som elsket Yngve ble nominert.

– Vi har evaluert debatten rundt prisen og funnet ut at vi døper om prisen til beste barnefilm. Prisen skal gå til filmer som har barn opp til 12 år som primær målgruppe. De filmene som har eldre ungdom som målgruppe kommer til å dekkes av prisen for beste kinofilm. Dette er nok et eksempel på at vi er lutter øre for den løpende debatten.

7 filmer kommer til å bli vurdert for denne prisen i år: Asfaltenglene, Bestevenner, Julenatt i Blåfjell, Knerten, Olsenbanden jr. – Mestertyvens skatt, Pelle Politibil går i vannet og Yohan – Barnevandrer.

 

I tillegg til de to nye prisene deles disse prisene ut: Beste norske kinofilm, Beste regi (kinofilm), Folkets Amanda (publikumsavstemning i samarbeid med VG og TV2), Beste mannlige skuespiller, Beste kvinnelige skuespiller, Beste mannlige birolle, Beste kvinnelige birolle, Beste barnefilm, Beste filmmanus, Beste foto, Beste lyddesign, Beste musikk, Beste klipp, Beste scenografi, Beste visuelle effekter, Beste kortfilm, Beste dokumentarfilm, Beste utenlandske kinofilm, Amandakomiteens Gullklapper og Amandakomiteens Ærespris.
 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY