Trangt for dokfilm-festivalene

Denne helgen arrangeres Den Norske Dokumentarfilmfestivalen. – Vi er i utgangspunktet godt plassert, men omringes av de to andre dokumentarfestivalene, sier programansvarlig Jonathan Borge Lie.
 

Den Norske Dokumentarfilmfestivalen arrangeres i år for fjortende gang. I tillegg til konkurranseprogrammene for norsk film, utenlandsk film og studentfilm har festivalen i år for første gang et sideprogram. Programmet heter Sølv frå aust og består av øst-europeiske dokumentarer.

– Vi ble kontaktet av East Silver, som jobber med øst-europeisk dokumentar. De sendte oss 40 nye dokumentarer, som vi valgte ut 8 av. Filmene holder veldig høy kvalitet, flere av dem kunne godt vært vist i hovedprogrammet. Det er spennende fordi det er et område vi vet lite om. En får nyansert synet sitt på Øst-Europa gjennom disse filmene, sier programansvarlig Jonathan Borge Lie.

De siste årene har festivalen fått mer konkurranse gjennom Eurodok i Oslo og ved at Kortfilmfestivalen i Grimstad satser mer på dokumentarfilm.

– Vi merker det med tanke på premierefilmer. Det er jo et ønske å ha så mange premierer som mulig, så det blir en konkurranse om de filmene. Vi er i utgangspunktet plassert i en bra tid på året, men vi omringes av de to andre festivalene. Vi må være mye mer oppsøkende i arbeidet. Vi jobber tett mot bransjen. Vi tok kontakt med NFI for å få vite hvilke produksjoner som har fått støtte, så ringte vi opp produksjonsselskapene.

I år er det fire norske premierer på festivalen: åpningsfilmen Det pleier å gå bra, Europas bakgård, Ein moderne spelemann og Nok en dag.

Borge Lie mener det er både en fordel og en ulempe for festivalen at den er lagt til Volda.

– Det er en vanvittig jobb med å skaffe alle tilreisende et sted å bo. Volda er et lite sted, med et lite hotell. I år innlosjerer vi også folk i Ørsta. Vi er helt avhengig av at folk stiller sine egne hus til rådighet. Folk bor både hos rektor og ordfører. Transport til festivalen er også en utfordring, Widerøe har avganger fra Oslo til Volda, men det er begrenset hvor mange passasjerer de kan fly inn.

– Vi merker jo at det er en smertegrense for hvor stor en festival i Volda kan bli. Men jo flere år festivalen blir arrangert, jo flere kull av tidligere studenter er det som ønsker å komme til festivalen. Siden det er en studentdrevet festival blir det et helt nytt styre for hvert år, og hvert styre ønsker jo å være minst like bra som året før, og trekke minst like mange folk.

 

Borge Lie mener den store fordelen med at festivalen ligger i Volda er at det er mer eksotisk for utenlandske gjester.

 

– Nå har vi ikke budsjett til så mange utenlandske gjester, men de som kommer hit får jo bakoversveis. Det er jo noe av det vakrere Norge har å by på av natur. Det skaper en egen atmosfære rundt festivalen at det er et så lite sted. Festivalen opptar hele nærmiljøet og mange studenter får fri fra skolen for å delta på festivalen. Det er det største kulturarrangementet i området.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Trangt for dokfilm-festivalene

Denne helgen arrangeres Den Norske Dokumentarfilmfestivalen. – Vi er i utgangspunktet godt plassert, men omringes av de to andre dokumentarfestivalene, sier programansvarlig Jonathan Borge Lie.
 

Den Norske Dokumentarfilmfestivalen arrangeres i år for fjortende gang. I tillegg til konkurranseprogrammene for norsk film, utenlandsk film og studentfilm har festivalen i år for første gang et sideprogram. Programmet heter Sølv frå aust og består av øst-europeiske dokumentarer.

– Vi ble kontaktet av East Silver, som jobber med øst-europeisk dokumentar. De sendte oss 40 nye dokumentarer, som vi valgte ut 8 av. Filmene holder veldig høy kvalitet, flere av dem kunne godt vært vist i hovedprogrammet. Det er spennende fordi det er et område vi vet lite om. En får nyansert synet sitt på Øst-Europa gjennom disse filmene, sier programansvarlig Jonathan Borge Lie.

De siste årene har festivalen fått mer konkurranse gjennom Eurodok i Oslo og ved at Kortfilmfestivalen i Grimstad satser mer på dokumentarfilm.

– Vi merker det med tanke på premierefilmer. Det er jo et ønske å ha så mange premierer som mulig, så det blir en konkurranse om de filmene. Vi er i utgangspunktet plassert i en bra tid på året, men vi omringes av de to andre festivalene. Vi må være mye mer oppsøkende i arbeidet. Vi jobber tett mot bransjen. Vi tok kontakt med NFI for å få vite hvilke produksjoner som har fått støtte, så ringte vi opp produksjonsselskapene.

I år er det fire norske premierer på festivalen: åpningsfilmen Det pleier å gå bra, Europas bakgård, Ein moderne spelemann og Nok en dag.

Borge Lie mener det er både en fordel og en ulempe for festivalen at den er lagt til Volda.

– Det er en vanvittig jobb med å skaffe alle tilreisende et sted å bo. Volda er et lite sted, med et lite hotell. I år innlosjerer vi også folk i Ørsta. Vi er helt avhengig av at folk stiller sine egne hus til rådighet. Folk bor både hos rektor og ordfører. Transport til festivalen er også en utfordring, Widerøe har avganger fra Oslo til Volda, men det er begrenset hvor mange passasjerer de kan fly inn.

– Vi merker jo at det er en smertegrense for hvor stor en festival i Volda kan bli. Men jo flere år festivalen blir arrangert, jo flere kull av tidligere studenter er det som ønsker å komme til festivalen. Siden det er en studentdrevet festival blir det et helt nytt styre for hvert år, og hvert styre ønsker jo å være minst like bra som året før, og trekke minst like mange folk.

 

Borge Lie mener den store fordelen med at festivalen ligger i Volda er at det er mer eksotisk for utenlandske gjester.

 

– Nå har vi ikke budsjett til så mange utenlandske gjester, men de som kommer hit får jo bakoversveis. Det er jo noe av det vakrere Norge har å by på av natur. Det skaper en egen atmosfære rundt festivalen at det er et så lite sted. Festivalen opptar hele nærmiljøet og mange studenter får fri fra skolen for å delta på festivalen. Det er det største kulturarrangementet i området.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY