Juntaen frykter Burma VJ

I Burma har myndighetene lagt ned forbud mot all omtale av dokumentarfilm-kategorien i årets Oscar-utdeling.

NRK melder i dag om det burmesiske totalforbudet. Grunnen til forbudet er at de frykter konskevensene om Burma VJ skulle vinne Oscar. En seier kan føre med seg økt oppmerksomhet rundt forholdene i det lukkede landet.

– I år har juntaen lagt ned totalforbud mot å rapportere fra deler av utdelingen, og det er et paradoks siden utdelingen alltid har vært morsom underholdning også for det burmesiske folket, sier filmens norske produsent Torstein Nybø til NRK.

Han tror en eventuell pris ikke bare vil bety mye for dokumentarmiljøet i Norge, men også for det burmesiske folket.

– Vi merker at publikum i Burma som har sett filmen, blir inspirert og ser at situasjonen deres ikke er glemt. Samtidig får videojournalistene som har stått for mesteparten av filmingen, se at arbeidet deres virkelig når ut.

Dokumentaren handler om arbeidet til den Oslo-baserte radio- og TV-kanalen Democratic Voice of Burma. Kanalen dokumenterte gjennom skjulte opptak de burmesiske munkenes opprør mot militærjuntaen i 2007. Det er også gjennom Democratic Voice of Burma nyheten om totalforbudet har kommet ut.

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, tror juntaens motstand mot Burma VJ kan være en inspirasjon for opposisjonen i landet. Samtidig kan en Oscar føre til et mer paranoid regime og en farligere situasjon for journalistene.

– Men den prisen vet jeg de er villige til å betale fordi dette betyr så mye for dem, sier Egenæs.

Han ser likhetstrekk mellom dette forbudet og situasjonen Burma VJ dokumenterte i 2007, også den gangen ble pressen nektet å dekke det som foregikk i landet.

– Dette er på en måte baksiden av den samme medaljen. Militærjuntaen vil ikke slippe informasjon ut av landet, og de vil heller ikke ha informasjon inn. Nettopp derfor er Democratic Voice of Burma så ekstremt viktig, sier Egenæs.

NRKs Asia-korrespondent Ole Torp mener også kanalen har stor betydning for landets befolkning.

– Democratic Voice of Burma er på en måte livlinjen inn og ut av Burma. Vi vet at det er svært mange som ser og hører på kanalen, selv om vi ikke vet akkurat antallet. Opplysningene kanalen bringer inn i landet, sprer seg videre via jungeltelegrafen, sier Torp.

Torp mener juntaens forbud er fåfengt.

– I Burma som i andre harde diktaturer, går jungeltelegrafen, og den er vanskelig å stoppe tross et meget godt utbygd angivernett.

 

NRK: Militærjunta frykter Oscar
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Juntaen frykter Burma VJ

I Burma har myndighetene lagt ned forbud mot all omtale av dokumentarfilm-kategorien i årets Oscar-utdeling.

NRK melder i dag om det burmesiske totalforbudet. Grunnen til forbudet er at de frykter konskevensene om Burma VJ skulle vinne Oscar. En seier kan føre med seg økt oppmerksomhet rundt forholdene i det lukkede landet.

– I år har juntaen lagt ned totalforbud mot å rapportere fra deler av utdelingen, og det er et paradoks siden utdelingen alltid har vært morsom underholdning også for det burmesiske folket, sier filmens norske produsent Torstein Nybø til NRK.

Han tror en eventuell pris ikke bare vil bety mye for dokumentarmiljøet i Norge, men også for det burmesiske folket.

– Vi merker at publikum i Burma som har sett filmen, blir inspirert og ser at situasjonen deres ikke er glemt. Samtidig får videojournalistene som har stått for mesteparten av filmingen, se at arbeidet deres virkelig når ut.

Dokumentaren handler om arbeidet til den Oslo-baserte radio- og TV-kanalen Democratic Voice of Burma. Kanalen dokumenterte gjennom skjulte opptak de burmesiske munkenes opprør mot militærjuntaen i 2007. Det er også gjennom Democratic Voice of Burma nyheten om totalforbudet har kommet ut.

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, tror juntaens motstand mot Burma VJ kan være en inspirasjon for opposisjonen i landet. Samtidig kan en Oscar føre til et mer paranoid regime og en farligere situasjon for journalistene.

– Men den prisen vet jeg de er villige til å betale fordi dette betyr så mye for dem, sier Egenæs.

Han ser likhetstrekk mellom dette forbudet og situasjonen Burma VJ dokumenterte i 2007, også den gangen ble pressen nektet å dekke det som foregikk i landet.

– Dette er på en måte baksiden av den samme medaljen. Militærjuntaen vil ikke slippe informasjon ut av landet, og de vil heller ikke ha informasjon inn. Nettopp derfor er Democratic Voice of Burma så ekstremt viktig, sier Egenæs.

NRKs Asia-korrespondent Ole Torp mener også kanalen har stor betydning for landets befolkning.

– Democratic Voice of Burma er på en måte livlinjen inn og ut av Burma. Vi vet at det er svært mange som ser og hører på kanalen, selv om vi ikke vet akkurat antallet. Opplysningene kanalen bringer inn i landet, sprer seg videre via jungeltelegrafen, sier Torp.

Torp mener juntaens forbud er fåfengt.

– I Burma som i andre harde diktaturer, går jungeltelegrafen, og den er vanskelig å stoppe tross et meget godt utbygd angivernett.

 

NRK: Militærjunta frykter Oscar
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY