– Lager du denne filmen, blir du skutt!

Regissør Guro Saniola Bjerk fikk anonyme drapstrusler under arbeidet med dokumentaren Fjellfinnhua. Filmen har premiere under Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Guro Saniola Bjerk forteller i Nordlys at hun fikk trusler på sms under arbeidet med filmen.

– Lager du denne filmen, blir du skutt. Det var trusselen jeg fikk tilsendt fra et hemmelig telefonnummer, sier hun.

Flere andre som har medvirket i filmen fikk også trusler, og noen trakk seg også etter truslene. Det var vanskelig å vite hva man burde gjøre med truslene. En anmeldelse ville gitt medieoppmerksomhet og kunne gjort arbeidet med filmen enda vanskeligere.

STEMPLET SOM RASIST
Fjellfinnhua ble til på bakgrunn av en reportasje hun gjorde som reporter i NRK Finnmark i 2003. Hun ble stemplet som rasist da hun brukte ordet ”Fjellfinnhua” på radio.

– Jeg var en 33 år gammel finnmarking som plutselig oppdaget hvor sterkt hatet var mellom norsk og samisk befolkning i Norge. Jeg følte at det skurret, og alt oppstyret vekket min nysgjerrighet, forteller hun.

Arbeidet med filmen har tatt 7 år og det har vært en møysommelig prosess. Hun har samlet avisartikler om konflikten mellom samer og nordmenn. Filmen tar for seg utviklingen i konflikten de siste 30 årene. I filmen har hun med synspunkt både fra den norske og den samiske befolkningen. Siden emnet har vært så ømfintlig, har det ikke alltid vært enkelt å få folk til å stille opp.

– Folk var utrolig redd for å si noe om temaet. De var redde for å stille seg kritisk til et emne, hvor folk kunne bli sur, og var mer opptatt av å bli likt. Folk var redde for å komme i konflikt, forteller hun.


FEILSLÅTT POLITIKK

Bjerk mener urfolkspolitikken i Norge har slått helt feil.

– Jeg mener helt klart at myndighetene er ansvarlig for at det er så mye gnisninger mellom oss som det er. Myndighetene har gjort en alvorlig feil, som de ikke er villig til å innse. De ser bare en side av saken, og fører en politikk som skaper en større konflikt mellom de ulike etnisitetene. De burde heller bygge bro mellom grupperingene, forklarer hun.

Nordlys: Filmskaper fikk drapstrusler
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

– Lager du denne filmen, blir du skutt!

Regissør Guro Saniola Bjerk fikk anonyme drapstrusler under arbeidet med dokumentaren Fjellfinnhua. Filmen har premiere under Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Guro Saniola Bjerk forteller i Nordlys at hun fikk trusler på sms under arbeidet med filmen.

– Lager du denne filmen, blir du skutt. Det var trusselen jeg fikk tilsendt fra et hemmelig telefonnummer, sier hun.

Flere andre som har medvirket i filmen fikk også trusler, og noen trakk seg også etter truslene. Det var vanskelig å vite hva man burde gjøre med truslene. En anmeldelse ville gitt medieoppmerksomhet og kunne gjort arbeidet med filmen enda vanskeligere.

STEMPLET SOM RASIST
Fjellfinnhua ble til på bakgrunn av en reportasje hun gjorde som reporter i NRK Finnmark i 2003. Hun ble stemplet som rasist da hun brukte ordet ”Fjellfinnhua” på radio.

– Jeg var en 33 år gammel finnmarking som plutselig oppdaget hvor sterkt hatet var mellom norsk og samisk befolkning i Norge. Jeg følte at det skurret, og alt oppstyret vekket min nysgjerrighet, forteller hun.

Arbeidet med filmen har tatt 7 år og det har vært en møysommelig prosess. Hun har samlet avisartikler om konflikten mellom samer og nordmenn. Filmen tar for seg utviklingen i konflikten de siste 30 årene. I filmen har hun med synspunkt både fra den norske og den samiske befolkningen. Siden emnet har vært så ømfintlig, har det ikke alltid vært enkelt å få folk til å stille opp.

– Folk var utrolig redd for å si noe om temaet. De var redde for å stille seg kritisk til et emne, hvor folk kunne bli sur, og var mer opptatt av å bli likt. Folk var redde for å komme i konflikt, forteller hun.


FEILSLÅTT POLITIKK

Bjerk mener urfolkspolitikken i Norge har slått helt feil.

– Jeg mener helt klart at myndighetene er ansvarlig for at det er så mye gnisninger mellom oss som det er. Myndighetene har gjort en alvorlig feil, som de ikke er villig til å innse. De ser bare en side av saken, og fører en politikk som skaper en større konflikt mellom de ulike etnisitetene. De burde heller bygge bro mellom grupperingene, forklarer hun.

Nordlys: Filmskaper fikk drapstrusler
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY