Hva vil TV2 med dokumentaren?

Det hersker stor usikkerhet rundt TV2s fremtidige dokumentarsatsning etter at kanalen la ned Dokument 2 . Mange i bransjen frykter at kanalen skal bli en ren underholdningskanal, slik som TV Norge og TV3.

I høst ble det kjent at TV2 av økonomiske årsaker kom til å legge ned Dokument 2 fra nyttår. Under Tromsø Internasjonale Filmfestival arrangeres et lukket seminar med tittelen "TV2 og dokumentaren" , der kanalens videre dokumentarsatsning utdypes.

– Vi kommer til å holde oppe et dokumentartilbud som absolutt er sammenlignbart med det vi har hatt i tidligere år. Det kommer til å bli varierte og gode produksjoner og det er muligheter for samarbeid med flere eksterne produksjonsselskap etter hvert. Det kommer til å bli en god løsning både for publikum og for produksjonsmiljøet, mener Kjell Øvre Helland, nyhetsredaktør i TV2.

Dokumentar-tilbudet til TV2 har tidligere bestått av Dokument 2, TV2s egenproduserte dokumentar-tilbud og Reflektor, som består av innkjøpte dokumentarer. Reflektor vil fortsette som før, og i tillegg vil flere av de som tidligere jobbet i Dokument 2 fortsette å levere dokumentar til TV2 via eksterne produsenter. Kjell Øvre Helland jobber med å planlegge dokumentarsatsningen til TV2 videre fremover.

– TV2 har gjort avtaler med til nå 5 tidligere medarbeidere fra Dokument 2, om at de skal levere dokumentarer til TV2 i 3 år fremover. Prosjektene er godkjent ut ifra ide-skisser og det er både dokumentarserier og frittstående dokumentarer, sier Helland.

TV2 vurderer også å skape et samlende programkonsept for å profilere dokumentarfilmene sine.

– Vi ønsker jo at filmene skal være synlige og vi har hatt god respons på Dokument 2. I høst hadde vi et snitt på 4-500.000 seere. Men dette er fortsatt på planleggingsstadiet, nå fokuserer vi på å få på plass gode avtaler med produksjonsselskapene.

– FRYKTER NEDPRIORITERING

Sverre Pedersen, leder i Norsk Filmforbund, er skeptisk til nedleggelsen av Dokument 2.

– Vi frykter jo at dette betyr en svekking av dokumentarsatsningen til TV2. En betydelig del av Dokument 2 var jo allerede eksterne produksjoner, så vi ser dette som et uttrykk for en nedprioritering av dokumentaren i TV2. Vi frykter at dette betyr at det blir mindre vilje fra TV2 til å satse penger på dokumentar og at dokumentartilbudet vil få en dårligere plass i sendeflaten, sier han.

Pedersen understreker at Dokument 2 har hatt en svært viktig betydning for norsk dokumentarproduksjon.

– Det er klart at når Dokument 2 kom var dette en enorm vitamininnsprøytning for det eksterne produksjonsmiljøet. De fikk en ny sendeflate å fylle med dokumentarer og TV2 satset mye penger. Dokument 2 har vært svært viktig både for produksjonsmiljøet og TV2s kredibilitet.

 

Dokumentarfilmskaper Jan Dalchow mener en økt satsning på eksterne produksjoner vil være positivt, men stiller seg avventende til om TV2 vil greie å gjennomføre planene.

– Jeg vil gjerne ha et tilbud som gir næring til det eksterne produksjonsmiljøet. Om de klarer å gjøre det og samtidig ta vare på sine tidligere ansatte, så høres dette veldig positivt ut, men jeg er litt tvilende.

 

– Jeg er kjempespent på om de klarer å gjennomføre sine planer i praksis. De signalene jeg har fått tilsier ikke at det kommer til å komme noen økt satsning på eksterne produksjoner, sier dokumentarfilmskaper Morten Daae.

Daae og Dalchow er medlemmer i bransjenettverket Dokumentaristene, som jobber for å fremme den uavhengige dokumentarfilmens sak. Morten Daae stiller seg uforstående til hvorfor TV2 valgte å legge ned Dokument 2.

 

– Jeg skjønner ikke tanken bak. TV2 har hatt flere dokumentarer med gode seertall. Det kan virke som dette gjøres for å sette press på regjeringen for å få økte midler. Både NRK og TV2 betaler vanligvis langt mindre for innkjøpte dokumentarer enn hva man betaler for f.eks. underholdningsprogrammer. Resten av budsjettene er dekket med støtte fra fond og salg til utenlandske kanaler. Dersom TV2 mener de skal opprettholde trykket når de nå slutter med egenproduserte og egenfinansierte dokumentarer, må differansen i kostnad komme fra annet sted, og det øker jo konkurransen om svært begrensede støttekroner. Når du ser veksten i lett dokumentarisme, slik vi ser med Discovery, National Geographic og så videre, er det ikke noen tvil om at publikum ønsker dokumentar. Det vi er gode på er de tyngre politiske dokumentarene, og da skjønner jeg ikke hvorfor vi bare slipper ballen på det vi er gode på. Vi kan gi et godt alternativ til alt det politisk korrekte og lett fordøyelige.

 

RINGVIRKNINGER

Daae påpeker at en dårligere satsning på dokumentar vil ha negative konsekvenser for TV2 som merkevare. Det vil skade kredibiliteten til TV2 hos publikum, mener han.

– Ingen kan tvinge dem til å opprettholde en intern dokumentar-produksjon. Men jeg ville sett på det publikummet de har på dokumentarer i dag. Har de råd til å miste dem? TV2s merkevare har godt av dokumentar-film. De har bygget seg opp en viss kredibilitet og hatt gode publikumstall. Faren om de satser mindre på dokumentar er at de går i retning av å bli nok en ren underholdningskanal, slik som TV Norge og TV3. TV2s nyhetssatsning, som er en av deres viktigste hjørnesteiner, vil også skades om dokumentartilbudet svekkes. Nyhetsdekningen trenger dokumentarene til å utdype og gå grundigere inn i de aktuelle sakene.

– En dårligere satsing på dokumentar vil ha ringvirkninger. En ytterligere "fordumming" av publikum. Fryktelig skuffende om TV2 vil bidra til det. Jeg har et sterkt håp om at de opprettholder, eller øker tilbudet til tross for endringene. De bør "lære" nordmenn å sette pris på dokumentar, ikke undervurdere folket ved å mate dem med mer ferdigtygd unnerholdning. Finland har vært et foregangsland når det gjelder TV-dokumentar-satsning. YLEs satsning på dokumentar har forhåpentligvis gjort det finske publikum mer vant til dokumentar og sulten på mer, være seg på kino, nett eller TV. Det er viktig at TV-stasjonene virkelig tar ansvar, sier Jan Dalchow.

 

– Det er lett for at det bare fokuseres på konsekvensene dette har for produksjonsmiljøet, men det er publikum dette handler om. Det er jo derfor vi jobber med dokumentar, fordi vi ønsker å være med på å forme holdninger og å sette fokus på viktige temaer som berører alles liv.
 

1 kommentar til Hva vil TV2 med dokumentaren?

  1. Presisering: Når jeg blir sitert på at dokumentarer er billigere enn det meste annet TV2 sender, mener jeg innkjøpte norske dokumentarer. Både NRK og TV2 betaler normalt sett en brøkdel av budsjettet til eksterne dokumentarer.
    Å lage enkeltdokumentarer er dyrt, og det er nok hovedgrunnen til at TV2 vil avslutte internsatsningen sin. Jeg håper selvsagt at TV2s nye lovede satsning på ekstern produksjon vil føre til like mye norsk dokumentar på TV2, men jeg ser ikke helt hvor pengene skal komme fra da.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Hva vil TV2 med dokumentaren?

Det hersker stor usikkerhet rundt TV2s fremtidige dokumentarsatsning etter at kanalen la ned Dokument 2 . Mange i bransjen frykter at kanalen skal bli en ren underholdningskanal, slik som TV Norge og TV3.

I høst ble det kjent at TV2 av økonomiske årsaker kom til å legge ned Dokument 2 fra nyttår. Under Tromsø Internasjonale Filmfestival arrangeres et lukket seminar med tittelen "TV2 og dokumentaren" , der kanalens videre dokumentarsatsning utdypes.

– Vi kommer til å holde oppe et dokumentartilbud som absolutt er sammenlignbart med det vi har hatt i tidligere år. Det kommer til å bli varierte og gode produksjoner og det er muligheter for samarbeid med flere eksterne produksjonsselskap etter hvert. Det kommer til å bli en god løsning både for publikum og for produksjonsmiljøet, mener Kjell Øvre Helland, nyhetsredaktør i TV2.

Dokumentar-tilbudet til TV2 har tidligere bestått av Dokument 2, TV2s egenproduserte dokumentar-tilbud og Reflektor, som består av innkjøpte dokumentarer. Reflektor vil fortsette som før, og i tillegg vil flere av de som tidligere jobbet i Dokument 2 fortsette å levere dokumentar til TV2 via eksterne produsenter. Kjell Øvre Helland jobber med å planlegge dokumentarsatsningen til TV2 videre fremover.

– TV2 har gjort avtaler med til nå 5 tidligere medarbeidere fra Dokument 2, om at de skal levere dokumentarer til TV2 i 3 år fremover. Prosjektene er godkjent ut ifra ide-skisser og det er både dokumentarserier og frittstående dokumentarer, sier Helland.

TV2 vurderer også å skape et samlende programkonsept for å profilere dokumentarfilmene sine.

– Vi ønsker jo at filmene skal være synlige og vi har hatt god respons på Dokument 2. I høst hadde vi et snitt på 4-500.000 seere. Men dette er fortsatt på planleggingsstadiet, nå fokuserer vi på å få på plass gode avtaler med produksjonsselskapene.

– FRYKTER NEDPRIORITERING

Sverre Pedersen, leder i Norsk Filmforbund, er skeptisk til nedleggelsen av Dokument 2.

– Vi frykter jo at dette betyr en svekking av dokumentarsatsningen til TV2. En betydelig del av Dokument 2 var jo allerede eksterne produksjoner, så vi ser dette som et uttrykk for en nedprioritering av dokumentaren i TV2. Vi frykter at dette betyr at det blir mindre vilje fra TV2 til å satse penger på dokumentar og at dokumentartilbudet vil få en dårligere plass i sendeflaten, sier han.

Pedersen understreker at Dokument 2 har hatt en svært viktig betydning for norsk dokumentarproduksjon.

– Det er klart at når Dokument 2 kom var dette en enorm vitamininnsprøytning for det eksterne produksjonsmiljøet. De fikk en ny sendeflate å fylle med dokumentarer og TV2 satset mye penger. Dokument 2 har vært svært viktig både for produksjonsmiljøet og TV2s kredibilitet.

 

Dokumentarfilmskaper Jan Dalchow mener en økt satsning på eksterne produksjoner vil være positivt, men stiller seg avventende til om TV2 vil greie å gjennomføre planene.

– Jeg vil gjerne ha et tilbud som gir næring til det eksterne produksjonsmiljøet. Om de klarer å gjøre det og samtidig ta vare på sine tidligere ansatte, så høres dette veldig positivt ut, men jeg er litt tvilende.

 

– Jeg er kjempespent på om de klarer å gjennomføre sine planer i praksis. De signalene jeg har fått tilsier ikke at det kommer til å komme noen økt satsning på eksterne produksjoner, sier dokumentarfilmskaper Morten Daae.

Daae og Dalchow er medlemmer i bransjenettverket Dokumentaristene, som jobber for å fremme den uavhengige dokumentarfilmens sak. Morten Daae stiller seg uforstående til hvorfor TV2 valgte å legge ned Dokument 2.

 

– Jeg skjønner ikke tanken bak. TV2 har hatt flere dokumentarer med gode seertall. Det kan virke som dette gjøres for å sette press på regjeringen for å få økte midler. Både NRK og TV2 betaler vanligvis langt mindre for innkjøpte dokumentarer enn hva man betaler for f.eks. underholdningsprogrammer. Resten av budsjettene er dekket med støtte fra fond og salg til utenlandske kanaler. Dersom TV2 mener de skal opprettholde trykket når de nå slutter med egenproduserte og egenfinansierte dokumentarer, må differansen i kostnad komme fra annet sted, og det øker jo konkurransen om svært begrensede støttekroner. Når du ser veksten i lett dokumentarisme, slik vi ser med Discovery, National Geographic og så videre, er det ikke noen tvil om at publikum ønsker dokumentar. Det vi er gode på er de tyngre politiske dokumentarene, og da skjønner jeg ikke hvorfor vi bare slipper ballen på det vi er gode på. Vi kan gi et godt alternativ til alt det politisk korrekte og lett fordøyelige.

 

RINGVIRKNINGER

Daae påpeker at en dårligere satsning på dokumentar vil ha negative konsekvenser for TV2 som merkevare. Det vil skade kredibiliteten til TV2 hos publikum, mener han.

– Ingen kan tvinge dem til å opprettholde en intern dokumentar-produksjon. Men jeg ville sett på det publikummet de har på dokumentarer i dag. Har de råd til å miste dem? TV2s merkevare har godt av dokumentar-film. De har bygget seg opp en viss kredibilitet og hatt gode publikumstall. Faren om de satser mindre på dokumentar er at de går i retning av å bli nok en ren underholdningskanal, slik som TV Norge og TV3. TV2s nyhetssatsning, som er en av deres viktigste hjørnesteiner, vil også skades om dokumentartilbudet svekkes. Nyhetsdekningen trenger dokumentarene til å utdype og gå grundigere inn i de aktuelle sakene.

– En dårligere satsing på dokumentar vil ha ringvirkninger. En ytterligere "fordumming" av publikum. Fryktelig skuffende om TV2 vil bidra til det. Jeg har et sterkt håp om at de opprettholder, eller øker tilbudet til tross for endringene. De bør "lære" nordmenn å sette pris på dokumentar, ikke undervurdere folket ved å mate dem med mer ferdigtygd unnerholdning. Finland har vært et foregangsland når det gjelder TV-dokumentar-satsning. YLEs satsning på dokumentar har forhåpentligvis gjort det finske publikum mer vant til dokumentar og sulten på mer, være seg på kino, nett eller TV. Det er viktig at TV-stasjonene virkelig tar ansvar, sier Jan Dalchow.

 

– Det er lett for at det bare fokuseres på konsekvensene dette har for produksjonsmiljøet, men det er publikum dette handler om. Det er jo derfor vi jobber med dokumentar, fordi vi ønsker å være med på å forme holdninger og å sette fokus på viktige temaer som berører alles liv.
 

One Response to Hva vil TV2 med dokumentaren?

  1. Presisering: Når jeg blir sitert på at dokumentarer er billigere enn det meste annet TV2 sender, mener jeg innkjøpte norske dokumentarer. Både NRK og TV2 betaler normalt sett en brøkdel av budsjettet til eksterne dokumentarer.
    Å lage enkeltdokumentarer er dyrt, og det er nok hovedgrunnen til at TV2 vil avslutte internsatsningen sin. Jeg håper selvsagt at TV2s nye lovede satsning på ekstern produksjon vil føre til like mye norsk dokumentar på TV2, men jeg ser ikke helt hvor pengene skal komme fra da.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY