Få nye dramaserier

Kun en dramaserie har søkt penger fra Norsk Filminstitutts TV-pott de siste to årene.

De siste to årene er Buzz Aldrin den eneste dramaserien som har søkt støtte fra NFI melder Dagsavisen. I fjor kom det ikke inn en eneste søknad til utviklingsavdelingen.

– Det kom ikke én søknad om støtte til store tunge dramaserier i fjor. Jeg kunne ønsket meg det, sier Einar Egeland konsulent ved NFI.

NFI har rundt 17 millioner kroner til rådighet. Dagens situasjon står i sterk kontrast til slik det var for få år siden da det norske film- og TV-miljøet lanserte Emmykampanjen 2007. Målet var å skape en norsk dramaserie som kunne vinne TV-prisen Emmy. Norge fikk ingen Emmy, men TV-dramasatsningen fikk et skikkelig løft.

– 2009 var nok et mellomår. Å utvikle TV-drama er tidkrevende. Og vi ga 29 tilskudd til utvikling av nye TV-prosjekter i forskjellige sjangre i fjor. Det var prosjekter på idé-, manus- og pilotstadiet, som kan bli utviklet til serier, sier Egeland.

Avdelingsleder Ivar Køhn ved Norsk Filminstitutt, som frontet Emmykampanjen 2007 avviser at mangelen på søknader er dårlig nytt for norsk fjernsynsdrama.

– Vår kontakt med produksjonsselskaper og TV-kanaler indikerer at det er mye på gang. For 2010 sin del er jeg mer nervøs for om vi har midler nok til alle søknadene som kan komme, sier Køhn.

Ettersom produksjon av TV-drama er en langvarig prosess, kan det fort gå to år fra et prosjekt får støtte til det er premiereklart. Mangelen på nye prosjekter i fjor blir først merkbart noen år senere.

Prosjektene i Emmy-kampanjen gikk inn i en mentor-ordning med fagfolk fra selskaper som HBO og BBC som alle hadde vunnet Emmy-priser. Satsningen resulterte i serier som Størst av alt, Kodenavn Hunter, Torpedo og Etaten. Senere kom Berlinerpoplene og Himmelblå. Emmy-satsingen skapte også forventninger om at nye, norske dramaserier ville komme på løpende bånd. I ettertid ser Ivar Køhn at bransjen manglet en plan.

– Vi gikk veldig offensivt ut i 2007, og skulle gjerne ha vunnet. Vi mista litt piffen, kom til et mål og mista litt fokus. ”Hva gjør vi nå?”, sier Køhn.

– Samtidig genererte kampanjen så mye samarbeid og fokus på TV-drama, at vi er veldig godt fornøyd. Den har skapt lyst til å lage drama. Flere serier vant også andre internasjonale priser. Berlinerpoplene fikk en Prix Italia, og Hvaler en pris ved en svær TV-festival i Singapore, sier Køhn.

NRK og TV 2 har tross søknadsmangelen noen serier på programmet. NRK1 sender siste sesong av Himmelblå i mars. TV 2 har planer om å vise sesong to av familiedramaet Hvaler til høsten. NRK har derimot ikke bestemte planer om å sende den nye, ferdigproduserte Koselig med peis i år. NRKs Buzz Aldrin er enda lengre unna en TV-premiere. NRK er også i gang med flere serie-produksjoner. Til våren starter Ulrik Imtiaz Rolfsen innspillingen av Taxi, med handling fra drosjemiljøet i Oslo. NRK finansierer også Filmkameratenes store serie om Tungtvannsaksjonen på Rjukan, som kan få premiere sent neste år. NRK-serien Erobreren basert på Jan Kjærstads tre bøker om Jonas Wergeland har innspillingsstart til høsten.
 

Les hele saken i Dagsavisen

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Få nye dramaserier

Kun en dramaserie har søkt penger fra Norsk Filminstitutts TV-pott de siste to årene.

De siste to årene er Buzz Aldrin den eneste dramaserien som har søkt støtte fra NFI melder Dagsavisen. I fjor kom det ikke inn en eneste søknad til utviklingsavdelingen.

– Det kom ikke én søknad om støtte til store tunge dramaserier i fjor. Jeg kunne ønsket meg det, sier Einar Egeland konsulent ved NFI.

NFI har rundt 17 millioner kroner til rådighet. Dagens situasjon står i sterk kontrast til slik det var for få år siden da det norske film- og TV-miljøet lanserte Emmykampanjen 2007. Målet var å skape en norsk dramaserie som kunne vinne TV-prisen Emmy. Norge fikk ingen Emmy, men TV-dramasatsningen fikk et skikkelig løft.

– 2009 var nok et mellomår. Å utvikle TV-drama er tidkrevende. Og vi ga 29 tilskudd til utvikling av nye TV-prosjekter i forskjellige sjangre i fjor. Det var prosjekter på idé-, manus- og pilotstadiet, som kan bli utviklet til serier, sier Egeland.

Avdelingsleder Ivar Køhn ved Norsk Filminstitutt, som frontet Emmykampanjen 2007 avviser at mangelen på søknader er dårlig nytt for norsk fjernsynsdrama.

– Vår kontakt med produksjonsselskaper og TV-kanaler indikerer at det er mye på gang. For 2010 sin del er jeg mer nervøs for om vi har midler nok til alle søknadene som kan komme, sier Køhn.

Ettersom produksjon av TV-drama er en langvarig prosess, kan det fort gå to år fra et prosjekt får støtte til det er premiereklart. Mangelen på nye prosjekter i fjor blir først merkbart noen år senere.

Prosjektene i Emmy-kampanjen gikk inn i en mentor-ordning med fagfolk fra selskaper som HBO og BBC som alle hadde vunnet Emmy-priser. Satsningen resulterte i serier som Størst av alt, Kodenavn Hunter, Torpedo og Etaten. Senere kom Berlinerpoplene og Himmelblå. Emmy-satsingen skapte også forventninger om at nye, norske dramaserier ville komme på løpende bånd. I ettertid ser Ivar Køhn at bransjen manglet en plan.

– Vi gikk veldig offensivt ut i 2007, og skulle gjerne ha vunnet. Vi mista litt piffen, kom til et mål og mista litt fokus. ”Hva gjør vi nå?”, sier Køhn.

– Samtidig genererte kampanjen så mye samarbeid og fokus på TV-drama, at vi er veldig godt fornøyd. Den har skapt lyst til å lage drama. Flere serier vant også andre internasjonale priser. Berlinerpoplene fikk en Prix Italia, og Hvaler en pris ved en svær TV-festival i Singapore, sier Køhn.

NRK og TV 2 har tross søknadsmangelen noen serier på programmet. NRK1 sender siste sesong av Himmelblå i mars. TV 2 har planer om å vise sesong to av familiedramaet Hvaler til høsten. NRK har derimot ikke bestemte planer om å sende den nye, ferdigproduserte Koselig med peis i år. NRKs Buzz Aldrin er enda lengre unna en TV-premiere. NRK er også i gang med flere serie-produksjoner. Til våren starter Ulrik Imtiaz Rolfsen innspillingen av Taxi, med handling fra drosjemiljøet i Oslo. NRK finansierer også Filmkameratenes store serie om Tungtvannsaksjonen på Rjukan, som kan få premiere sent neste år. NRK-serien Erobreren basert på Jan Kjærstads tre bøker om Jonas Wergeland har innspillingsstart til høsten.
 

Les hele saken i Dagsavisen

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY