– Egen filmkommisjonær i nord!

En ny rapport går inn for å samle Nord-Norge til et filmrike.

NRK melder om et nytt tiltak for å samle filmbransjen i Nord. På oppdrag fra fylkeskulturrådene i de tre nordligste fylkene er det utarbeidet et forslag til en ny organisering av filmsatsingen. Prosjektleder Anna Björk vil blant annet ha en egen filmkommisjonær for Nord-Norge.

– Nord-Norge trenger en egen kommisjonær. Filmturisme er ekspansivt i både Sverige og Finland. Det jeg mener er at man må forsøke å koble sammen turistnæring og opplevelser med film, sier Björk, som bruker filmen Kautokeinoopprøret fra 2008 som et eksempel.
 

– Kautokeinoopprøret kunne gitt mer tilbake til landsdelen, og en egen kommisjonær kunne styrket turismen rundt denne filmen.
 

Man ønsker også å slå sammen FilmCamp i Målselv og Nordnorsk Filmsenter i Honningsvåg. Rapporten går kun inn på hvordan enhetene skal slås sammen, spørsmålet om hvor en eventuell ny organisasjon skal legges er foreløpig ubesvart.
 

– Etter min mening bør en slik satsing ligge der det finnes filmarbeidere og der det faktisk lages film. Alternativene er Alta, Tromsø eller Bodø, sier Thomas Evjen, leder i produsentforeningen i Nord-Norge.
 

Det legges også frem forslag om et eget nordnorsk filmfond for å samle pengestrømmen i bransjen. I 2009 satset de tre nordligste fylkene 22,5 millioner kroner på film, fordelt på festivaler, filmsenteret, arbeid mot barn og ungdom og flere andre områder. Björk mener et filmfond vil kunne hjelpe med å utnytte midlene bedre og generere mer penger. Hun får støtte fra Evjen
 

– Vi trenger penger til produksjon, og gode prosjekter som kan sette oss på kartet. Et filmfond er helt nødvendig. Det er viktig å ha et sted hvor vi kan søke penger, og at fondet består av folk som forstår hva nordnorsk filmproduksjon er, sier han.
 

Landsdelsrådet for kultur skal diskutere rapporten og arbeidet videre under et møte neste uke.
 

2 kommentarer til – Egen filmkommisjonær i nord!

  1. Denne artikkelen blir litt missvisende. Per i dag er det faktisk 3 filmkommisjoner i Norge. Norsk Filmkommisjon er ofte et første kontaktpunkt inn i Norge. Videre har både Midt-Norge og Vestlandet egne filmkommisjoner som arbeider for å trekke flere produksjoner til sin region. Det er ingen tvil om at Nord Norge burde vurdert en slik løsning og at dette kan gi store effekter i form av turisme og generell markedsføring av regionen. Lykke til med det videre arbeidet og ta gjerne en prat med oss som har jobbet med filmkommisjoner en stund…

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

– Egen filmkommisjonær i nord!

En ny rapport går inn for å samle Nord-Norge til et filmrike.

NRK melder om et nytt tiltak for å samle filmbransjen i Nord. På oppdrag fra fylkeskulturrådene i de tre nordligste fylkene er det utarbeidet et forslag til en ny organisering av filmsatsingen. Prosjektleder Anna Björk vil blant annet ha en egen filmkommisjonær for Nord-Norge.

– Nord-Norge trenger en egen kommisjonær. Filmturisme er ekspansivt i både Sverige og Finland. Det jeg mener er at man må forsøke å koble sammen turistnæring og opplevelser med film, sier Björk, som bruker filmen Kautokeinoopprøret fra 2008 som et eksempel.
 

– Kautokeinoopprøret kunne gitt mer tilbake til landsdelen, og en egen kommisjonær kunne styrket turismen rundt denne filmen.
 

Man ønsker også å slå sammen FilmCamp i Målselv og Nordnorsk Filmsenter i Honningsvåg. Rapporten går kun inn på hvordan enhetene skal slås sammen, spørsmålet om hvor en eventuell ny organisasjon skal legges er foreløpig ubesvart.
 

– Etter min mening bør en slik satsing ligge der det finnes filmarbeidere og der det faktisk lages film. Alternativene er Alta, Tromsø eller Bodø, sier Thomas Evjen, leder i produsentforeningen i Nord-Norge.
 

Det legges også frem forslag om et eget nordnorsk filmfond for å samle pengestrømmen i bransjen. I 2009 satset de tre nordligste fylkene 22,5 millioner kroner på film, fordelt på festivaler, filmsenteret, arbeid mot barn og ungdom og flere andre områder. Björk mener et filmfond vil kunne hjelpe med å utnytte midlene bedre og generere mer penger. Hun får støtte fra Evjen
 

– Vi trenger penger til produksjon, og gode prosjekter som kan sette oss på kartet. Et filmfond er helt nødvendig. Det er viktig å ha et sted hvor vi kan søke penger, og at fondet består av folk som forstår hva nordnorsk filmproduksjon er, sier han.
 

Landsdelsrådet for kultur skal diskutere rapporten og arbeidet videre under et møte neste uke.
 

2 Responses to – Egen filmkommisjonær i nord!

  1. Denne artikkelen blir litt missvisende. Per i dag er det faktisk 3 filmkommisjoner i Norge. Norsk Filmkommisjon er ofte et første kontaktpunkt inn i Norge. Videre har både Midt-Norge og Vestlandet egne filmkommisjoner som arbeider for å trekke flere produksjoner til sin region. Det er ingen tvil om at Nord Norge burde vurdert en slik løsning og at dette kan gi store effekter i form av turisme og generell markedsføring av regionen. Lykke til med det videre arbeidet og ta gjerne en prat med oss som har jobbet med filmkommisjoner en stund…

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY