«Casanegra» på Blått Lerret Web-TV

Casanegra er et marokkansk gangsterdrama. Møt filmens norsk-marokkanske regissør Nour-Eddine Lakhmari på Blått Lerret Web-TV.

Casanegra har vært en suksess i Marokko og har blitt sett av 500.000 publikummere. Filmen følger to unge gutter i den fattige delen av Casablanca og har blitt kalt Marokkos City of God. Da filmen hadde premiere for et år siden ble det skandale blant islamistene i landet.

 

-Islamistene har jo alltid hatt problemer med denne typen filmer fordi de gjerne vil fremstille Marokko som et fantastisk vakkert land. Men problemet med den nye generasjonen filmskapere er at vi ikke lenger har lyst til å vise Marokko med kameler, hester og folk som selger tepper og slanger. Vi vil gjerne vise Marokko som det er.

 

Lakhmari mener den nye generasjonen av filmskapere i Marokko er preget av at de er utdannet over hele verden. Der den gamle generasjonen så opp til den franske filmen med ærefrykt og behandlet Cahiers du Cinema som bibelen, kommer de nye regissørene med sine egne impulser fra hele verden.

 

– Jeg er veldig forelsket i Martin Scorseses filmer. Den måten han gjorde Mean Streets er for meg mye mer et antropologisk studie enn en gangster-film. Det er det jeg prøver å gjøre her. Filmen viser hvordan disse menneskene lever. Jeg prøver å vise, spesielt til europeere, at disse ungguttene har samme problemer som man har her. Gangsterdramaet er bare med for å gi litt mer drama og fart i filmen og for å få ungdom til å komme å se den.

 

Hans forrige film Blikket, var en langt mer poetisk film. Den fikk god mottagelse hos kritikere, men nådde ikke ut til et stort publikum. Denne gangen ønsket han å nå ut til et bredere publikum.

 

– Det var viktig for meg å få et marokkansk publikum til å seg selv i film. Å holde opp et speil for marokkanerene for å vise at de har problemer og at de må begynne å snakke om det.

 

Ungdommene i filmen drømmer om å komme seg vekk fra Marokko og dra til Skandinavia. Lakhmari ønsker å bryte ned illusjonen om at lykken er å komme seg til Skandinavia.

 

– Man snakker veldig mye om den økonomiske siden av det, fordi når du tjener penger så har du et liv. Men innvandrere i dag sliter mye mer med ensomhet. Så det er andre typer problemer folk ikke vet om. Det eneste de vet er at hvis jeg reiser opp til Nord-Europa så får jeg en jobb, så kommer jeg med en Mercedes og viser til alle i familien at jeg har gjort det veldig bra. Det er en illusjon.

 

I tillegg til å være et gangsterdrama er også filmen et sosialrealistisk drama og et familiedrama. Filmen setter fokus på familiens rolle i det marokkanske samfunnet.

 

– Av og til så ser man på det som at vi i sør har så fantastiske familiebånd. Men det kan være litt too much. De kan bestemme hvordan du skal oppføre deg, hvordan du skal tenke, hva slags forhold du har til kona di, dine barn og så videre.

 

Lakhmari er svært kritisk til den sterke rollen foreldre, og spesielt fedre har i det marokkanske samfunnet.

 

– Det er en kultur som jeg mener er livsfarlig for Marokko. Vi må begynne å bli friere. Tørre å gjøre feil. Tørre å ta sjanser. Det er på tide at unge mennesker begynner å bestemme for seg selv. Så derfor kaller de meg jævla arrogante nordmann, disse islamistene.

 

Filmen har fått mye oppmerksomhet i Marokko. I tillegg til kino-suksessen florerer det av pirat-kopier av den. Lakhmari sier at filmen har blitt et slags samfunnsfenomen i Marokko.

 

– Nå har vi masse rap-musikere som synger om Casanegra. Det har blitt et kjent ord. Hvis du skal si noe stygt til noen så er det: ”Fuck off, jævla Casanegra!”. Det som er interessant med filmen er at den har skapt debatt og det er viktig. De fleste marokkanske filmer som ble laget, de kom på kino, ingen så dem, ingen debatt, ingenting. Men i dag når en marokkansk film kommer blir det en slags event. Det blir debatt og det er det vi trenger.

 

Casanegra har premiere på norske kinoer 15. januar.

 

Se intervjuet med Nour-Eddine Lakhmari på BLÅTT LERRET WEB-TV.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

«Casanegra» på Blått Lerret Web-TV

Casanegra er et marokkansk gangsterdrama. Møt filmens norsk-marokkanske regissør Nour-Eddine Lakhmari på Blått Lerret Web-TV.

Casanegra har vært en suksess i Marokko og har blitt sett av 500.000 publikummere. Filmen følger to unge gutter i den fattige delen av Casablanca og har blitt kalt Marokkos City of God. Da filmen hadde premiere for et år siden ble det skandale blant islamistene i landet.

 

-Islamistene har jo alltid hatt problemer med denne typen filmer fordi de gjerne vil fremstille Marokko som et fantastisk vakkert land. Men problemet med den nye generasjonen filmskapere er at vi ikke lenger har lyst til å vise Marokko med kameler, hester og folk som selger tepper og slanger. Vi vil gjerne vise Marokko som det er.

 

Lakhmari mener den nye generasjonen av filmskapere i Marokko er preget av at de er utdannet over hele verden. Der den gamle generasjonen så opp til den franske filmen med ærefrykt og behandlet Cahiers du Cinema som bibelen, kommer de nye regissørene med sine egne impulser fra hele verden.

 

– Jeg er veldig forelsket i Martin Scorseses filmer. Den måten han gjorde Mean Streets er for meg mye mer et antropologisk studie enn en gangster-film. Det er det jeg prøver å gjøre her. Filmen viser hvordan disse menneskene lever. Jeg prøver å vise, spesielt til europeere, at disse ungguttene har samme problemer som man har her. Gangsterdramaet er bare med for å gi litt mer drama og fart i filmen og for å få ungdom til å komme å se den.

 

Hans forrige film Blikket, var en langt mer poetisk film. Den fikk god mottagelse hos kritikere, men nådde ikke ut til et stort publikum. Denne gangen ønsket han å nå ut til et bredere publikum.

 

– Det var viktig for meg å få et marokkansk publikum til å seg selv i film. Å holde opp et speil for marokkanerene for å vise at de har problemer og at de må begynne å snakke om det.

 

Ungdommene i filmen drømmer om å komme seg vekk fra Marokko og dra til Skandinavia. Lakhmari ønsker å bryte ned illusjonen om at lykken er å komme seg til Skandinavia.

 

– Man snakker veldig mye om den økonomiske siden av det, fordi når du tjener penger så har du et liv. Men innvandrere i dag sliter mye mer med ensomhet. Så det er andre typer problemer folk ikke vet om. Det eneste de vet er at hvis jeg reiser opp til Nord-Europa så får jeg en jobb, så kommer jeg med en Mercedes og viser til alle i familien at jeg har gjort det veldig bra. Det er en illusjon.

 

I tillegg til å være et gangsterdrama er også filmen et sosialrealistisk drama og et familiedrama. Filmen setter fokus på familiens rolle i det marokkanske samfunnet.

 

– Av og til så ser man på det som at vi i sør har så fantastiske familiebånd. Men det kan være litt too much. De kan bestemme hvordan du skal oppføre deg, hvordan du skal tenke, hva slags forhold du har til kona di, dine barn og så videre.

 

Lakhmari er svært kritisk til den sterke rollen foreldre, og spesielt fedre har i det marokkanske samfunnet.

 

– Det er en kultur som jeg mener er livsfarlig for Marokko. Vi må begynne å bli friere. Tørre å gjøre feil. Tørre å ta sjanser. Det er på tide at unge mennesker begynner å bestemme for seg selv. Så derfor kaller de meg jævla arrogante nordmann, disse islamistene.

 

Filmen har fått mye oppmerksomhet i Marokko. I tillegg til kino-suksessen florerer det av pirat-kopier av den. Lakhmari sier at filmen har blitt et slags samfunnsfenomen i Marokko.

 

– Nå har vi masse rap-musikere som synger om Casanegra. Det har blitt et kjent ord. Hvis du skal si noe stygt til noen så er det: ”Fuck off, jævla Casanegra!”. Det som er interessant med filmen er at den har skapt debatt og det er viktig. De fleste marokkanske filmer som ble laget, de kom på kino, ingen så dem, ingen debatt, ingenting. Men i dag når en marokkansk film kommer blir det en slags event. Det blir debatt og det er det vi trenger.

 

Casanegra har premiere på norske kinoer 15. januar.

 

Se intervjuet med Nour-Eddine Lakhmari på BLÅTT LERRET WEB-TV.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY