Skuffelse i regionene

Kulturdepartementet lover økt satsing på regionene. Men økningen på fem millioner er langt fra nok, mener de regionale filmsentrene og fondene.

 

I Kulturløftet 2, som ble offentliggjort i august, heter det at regjeringen ønsker å satse bredt på de regionale filmsentrene og fond. På årets statsbudsjett ble støtten til filmregionene økt med bare fem millioner kroner. Til sammen gis det 42,3 millioner kroner til regionale filmtiltak i 2010. Disse pengene skal fordeles på åtte filmsentre og fem fond.

Filmfaglig direktør i Nordnorsk Filmsenter, Eva Charlotte Nilsen, skulle gjerne hatt mer penger til utvikling av talenter og prosjekter.

– Vi har ikke hatt én krones økning på ti år, før vi i fjor fikk to millioner ekstra. Vi har vært urolige for at de to millionene skulle forsvinne, men så vidt jeg forstår så ligger de inne i budsjettet.

– Tatt i betraktning at vi var det første filmsenteret, og ikke er så godt vant, så er det ikke så aller verst. Men det er altfor lite penger i forhold til de ambisjonene som filmfolk i nord har. Aktivitetene her oppe tilsier at vi skulle hatt mer. Det burde være i statens interesse, som får mer film igjen, sier Nilsen.

Ikke noen kjempesatsing

 

Sørnorsk Filmsenter har kun vært i drift i litt over ett år. De var et av regionsentrene som i august fikk en million ekstra.

 

Åse Meyer, daglig leder i Sørnorsk Filmsenter, er samlet sett skuffet over bevilgningen til regionene.

– I forhold til 2009 fikk vi de to millionene vi søkte om. For 2010 hadde vi søkt om 2,5 millioner, men fikk to millioner. Kulturløftet 2 nevner spesifikt at de skal satse på regionene. Fem millioner økning fordelt på åtte sentre og fire fond er ikke akkurat en satsing til å bli svimmel av.

– På regionenens vegne samlet sett er jeg skuffet. Vi håper iallefall at midlene ikke drøyer til august slik det gjorde i år. Det er vanskelig å budsjettere, og sitte på gjerdet, uten å vite hvor mye man får.

Vil gå utover produksjonen

 

Filmfondet Fuzz eies av Bergen kommune og delfinansieres av Hordaland fylkeskommune, Regionalt Utviklingsprogram , og av Møre og Romsdal fylke.

 

Daglig leder Lars L. Marøy er skuffet over statsbudsjettet, som ikke innfrir løftene i Kulturløftet 2.

– Det var nevnt tre løfter for film: Kvinner, å bli best i Norden og regional film. Da hadde jeg forventet at regjeringen i sitt første statsbudsjett under Kulturløftet 2 ville vise en tydelig satsing. Å øke tilskuddet til NFI med 50 millioner, og gi 5 millioner til resten av landet vitner om en lite tydelig satsing, sier Marøy.

– Vi er glad for den veksten vi har hatt de siste årene, men vi syntes den er altfor liten. Dels fordi det er blitt flere av oss, og fordi bevilgningen er altfor lav til å betjene utviklingen av en regional filmbransje.

– Konsekvensen blir at vi får en redusert satsing. Vi må legge bånd på prosjekter til vi vet mer om fordelingen av ekstramidlene. For vår del vil det gå utover tv-serier, samproduksjoner med utlandet, og dataspill.

Marøy mener det er spesielt uheldig at utviklingen av samproduksjon må reduseres.

 

– Samproduksjon er viktig for produsentene i regionene. Utenlandske produksjoner kommer ofte hit. De regionale fondene kan støtte de lokale produksjonene, og når vi da får mindre midler blir det også mindre til samproduksjon. Litt uheldig når Norge nettopp har signert den europeiske konvensjonen om samproduksjon av film.

 

Oversikt over støtten til regionale filmtiltak 2005 – 2009:

 

2005: 14,4 millioner (2 sentre, 2 fond )
2006: 18,1 millioner
2007: 23,7 millioner
2008: 26,7 millioner
2009: 37,3 millioner (8 sentre, 5 fond)

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skuffelse i regionene

Kulturdepartementet lover økt satsing på regionene. Men økningen på fem millioner er langt fra nok, mener de regionale filmsentrene og fondene.

 

I Kulturløftet 2, som ble offentliggjort i august, heter det at regjeringen ønsker å satse bredt på de regionale filmsentrene og fond. På årets statsbudsjett ble støtten til filmregionene økt med bare fem millioner kroner. Til sammen gis det 42,3 millioner kroner til regionale filmtiltak i 2010. Disse pengene skal fordeles på åtte filmsentre og fem fond.

Filmfaglig direktør i Nordnorsk Filmsenter, Eva Charlotte Nilsen, skulle gjerne hatt mer penger til utvikling av talenter og prosjekter.

– Vi har ikke hatt én krones økning på ti år, før vi i fjor fikk to millioner ekstra. Vi har vært urolige for at de to millionene skulle forsvinne, men så vidt jeg forstår så ligger de inne i budsjettet.

– Tatt i betraktning at vi var det første filmsenteret, og ikke er så godt vant, så er det ikke så aller verst. Men det er altfor lite penger i forhold til de ambisjonene som filmfolk i nord har. Aktivitetene her oppe tilsier at vi skulle hatt mer. Det burde være i statens interesse, som får mer film igjen, sier Nilsen.

Ikke noen kjempesatsing

 

Sørnorsk Filmsenter har kun vært i drift i litt over ett år. De var et av regionsentrene som i august fikk en million ekstra.

 

Åse Meyer, daglig leder i Sørnorsk Filmsenter, er samlet sett skuffet over bevilgningen til regionene.

– I forhold til 2009 fikk vi de to millionene vi søkte om. For 2010 hadde vi søkt om 2,5 millioner, men fikk to millioner. Kulturløftet 2 nevner spesifikt at de skal satse på regionene. Fem millioner økning fordelt på åtte sentre og fire fond er ikke akkurat en satsing til å bli svimmel av.

– På regionenens vegne samlet sett er jeg skuffet. Vi håper iallefall at midlene ikke drøyer til august slik det gjorde i år. Det er vanskelig å budsjettere, og sitte på gjerdet, uten å vite hvor mye man får.

Vil gå utover produksjonen

 

Filmfondet Fuzz eies av Bergen kommune og delfinansieres av Hordaland fylkeskommune, Regionalt Utviklingsprogram , og av Møre og Romsdal fylke.

 

Daglig leder Lars L. Marøy er skuffet over statsbudsjettet, som ikke innfrir løftene i Kulturløftet 2.

– Det var nevnt tre løfter for film: Kvinner, å bli best i Norden og regional film. Da hadde jeg forventet at regjeringen i sitt første statsbudsjett under Kulturløftet 2 ville vise en tydelig satsing. Å øke tilskuddet til NFI med 50 millioner, og gi 5 millioner til resten av landet vitner om en lite tydelig satsing, sier Marøy.

– Vi er glad for den veksten vi har hatt de siste årene, men vi syntes den er altfor liten. Dels fordi det er blitt flere av oss, og fordi bevilgningen er altfor lav til å betjene utviklingen av en regional filmbransje.

– Konsekvensen blir at vi får en redusert satsing. Vi må legge bånd på prosjekter til vi vet mer om fordelingen av ekstramidlene. For vår del vil det gå utover tv-serier, samproduksjoner med utlandet, og dataspill.

Marøy mener det er spesielt uheldig at utviklingen av samproduksjon må reduseres.

 

– Samproduksjon er viktig for produsentene i regionene. Utenlandske produksjoner kommer ofte hit. De regionale fondene kan støtte de lokale produksjonene, og når vi da får mindre midler blir det også mindre til samproduksjon. Litt uheldig når Norge nettopp har signert den europeiske konvensjonen om samproduksjon av film.

 

Oversikt over støtten til regionale filmtiltak 2005 – 2009:

 

2005: 14,4 millioner (2 sentre, 2 fond )
2006: 18,1 millioner
2007: 23,7 millioner
2008: 26,7 millioner
2009: 37,3 millioner (8 sentre, 5 fond)

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY