Jakten på ferske ansikter

-Den eldste gutten hadde ingen erfaring, men en helt sinnsyk innlevelse. Vi satt med tårer i øynene på audition, forteller Karoline Oppedal, castingansvarlig på Vegas.
 

Karoline Oppedal driver Bergensbaserte Casting Vest sammen med kollega Katrine Rasmussen. I samarbeid med Kjersti Paulsen har hun gjort casting på den nye ungdomsfilmen Vegas av Gunnar Vikene. Det er en film som utmerker seg ved bruk av ferske, nye ansikter i norsk film – mange av dem helt uten filmerfaring. En castingansvarlig er en rollebesetter som holder audition og anbefaler kandidater videre til regissøren, forteller Oppedal.
                                        
Karoline Oppedal– Det som er viktig når du skal jobbe med casting er at du er en menneskekjenner. Men det er også greit med erfaring fra teater og film. Sånn at du vet hva det vil si å stå på en scene, og hva skuespillerne gjennomgår når vi tester dem. Det er også viktig med en forståelse for hva det vil si å regissere. Da er man i bedre stand til å holde gode auditions.                                     

Man starter ofte med utseende, forteller hun. Et godt skuespillertalent trenger ikke å ha masse erfaring, flere av de sentrale skuespillerne i Vegas hadde ikke erfaring i det hele tatt.

– Karoline Stemre, som er jenta vi castet til hovedrollen i Vegas, hadde noe erfaring, mens de to andre guttene hadde ingen erfaring. Det er viktig med x-faktor og ikke minst utstråling, selvinnsikt, å være ydmyk og ha nærkontakt med følelsene sine.         
     
Hovedrollene i Vegas skulle være ungdommer fra Bergen. Men det er få ungdommer i Bergen som i det hele tatt har erfaring med film, forteller hun.

– Gunnar (Vikene, regissør) hadde sterke preferanser for det han ønsket. Derfor bestemte vi oss tidlig for å gå bredt ut og ha åpen audition. Vi visste at det kom til å bli vanskelig å finne den rette kandidaten. Vi så etter noen som hadde erfaring de kunne bruke i filmen, siden hovedpersonene har opplevd en del vondt. Heldigvis er det få ungdommer som har erfaring med ting som skjer i filmen.   

 

         

På audition kom det 600 ungdommer på en dag. De tok bilder og noterte noen stikkord for hver, for så å gå rundt på skoler i hele Bergen og rekruttere.

– Da vi tre ganger i forkant så de som til slutt ble plukket ut, så visste vi at vi hadde funnet noe spesielt. Han som spiller den eldste gutten hadde ingen erfaring, men en helt sinnsyk innlevelse. Vi satt med tårer i øynene på audition. Karoline hadde en personlighet vi visste det var noe med. Hun ”tok rommet”, som det heter.

 

Gunnar Vikene var veldig deltakende i forhold til arbeidet med skuespillerne. Han ville være med i hele prosessen, og da blir det mye enklere for skuespillerne, forteller Oppedal.

– Vi var enige alle sammen om at Helge Jordal måtte være med. Han er en veldig fin fyr og skuespiller, og vi hadde lyst til å prøve han i en annen rolle enn det vi har sett han i tidligere. Jeg tror Gunnar syntes det var veldig morsomt å jobbe med Helge.

Dette er et utdrag fra intervjuet med Karoline Oppedal som sto på trykk i juni-utgaven av Rushprint. Vil du abonnere på Rushprint trykk her: ABONNEMENT

 

Les også intervjuet med regissør Gunnar Vikene
 

Traileren til Vegas:
 

 

 

1 kommentar til Jakten på ferske ansikter

  1. hva heter skuespilleren som spilte «Erik» ????
    helt starten, fosterbroren til Marianne altså.
    det står jo ingenting om birollene i filmene.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Jakten på ferske ansikter

-Den eldste gutten hadde ingen erfaring, men en helt sinnsyk innlevelse. Vi satt med tårer i øynene på audition, forteller Karoline Oppedal, castingansvarlig på Vegas.
 

Karoline Oppedal driver Bergensbaserte Casting Vest sammen med kollega Katrine Rasmussen. I samarbeid med Kjersti Paulsen har hun gjort casting på den nye ungdomsfilmen Vegas av Gunnar Vikene. Det er en film som utmerker seg ved bruk av ferske, nye ansikter i norsk film – mange av dem helt uten filmerfaring. En castingansvarlig er en rollebesetter som holder audition og anbefaler kandidater videre til regissøren, forteller Oppedal.
                                        
Karoline Oppedal– Det som er viktig når du skal jobbe med casting er at du er en menneskekjenner. Men det er også greit med erfaring fra teater og film. Sånn at du vet hva det vil si å stå på en scene, og hva skuespillerne gjennomgår når vi tester dem. Det er også viktig med en forståelse for hva det vil si å regissere. Da er man i bedre stand til å holde gode auditions.                                     

Man starter ofte med utseende, forteller hun. Et godt skuespillertalent trenger ikke å ha masse erfaring, flere av de sentrale skuespillerne i Vegas hadde ikke erfaring i det hele tatt.

– Karoline Stemre, som er jenta vi castet til hovedrollen i Vegas, hadde noe erfaring, mens de to andre guttene hadde ingen erfaring. Det er viktig med x-faktor og ikke minst utstråling, selvinnsikt, å være ydmyk og ha nærkontakt med følelsene sine.         
     
Hovedrollene i Vegas skulle være ungdommer fra Bergen. Men det er få ungdommer i Bergen som i det hele tatt har erfaring med film, forteller hun.

– Gunnar (Vikene, regissør) hadde sterke preferanser for det han ønsket. Derfor bestemte vi oss tidlig for å gå bredt ut og ha åpen audition. Vi visste at det kom til å bli vanskelig å finne den rette kandidaten. Vi så etter noen som hadde erfaring de kunne bruke i filmen, siden hovedpersonene har opplevd en del vondt. Heldigvis er det få ungdommer som har erfaring med ting som skjer i filmen.   

 

         

På audition kom det 600 ungdommer på en dag. De tok bilder og noterte noen stikkord for hver, for så å gå rundt på skoler i hele Bergen og rekruttere.

– Da vi tre ganger i forkant så de som til slutt ble plukket ut, så visste vi at vi hadde funnet noe spesielt. Han som spiller den eldste gutten hadde ingen erfaring, men en helt sinnsyk innlevelse. Vi satt med tårer i øynene på audition. Karoline hadde en personlighet vi visste det var noe med. Hun ”tok rommet”, som det heter.

 

Gunnar Vikene var veldig deltakende i forhold til arbeidet med skuespillerne. Han ville være med i hele prosessen, og da blir det mye enklere for skuespillerne, forteller Oppedal.

– Vi var enige alle sammen om at Helge Jordal måtte være med. Han er en veldig fin fyr og skuespiller, og vi hadde lyst til å prøve han i en annen rolle enn det vi har sett han i tidligere. Jeg tror Gunnar syntes det var veldig morsomt å jobbe med Helge.

Dette er et utdrag fra intervjuet med Karoline Oppedal som sto på trykk i juni-utgaven av Rushprint. Vil du abonnere på Rushprint trykk her: ABONNEMENT

 

Les også intervjuet med regissør Gunnar Vikene
 

Traileren til Vegas:
 

 

 

One Response to Jakten på ferske ansikter

  1. hva heter skuespilleren som spilte «Erik» ????
    helt starten, fosterbroren til Marianne altså.
    det står jo ingenting om birollene i filmene.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY