Emmy uten overraskelser

Årets Emmy-utdeling ble en kveld i repetisjonens tegn. – En blåkopi av fjorårets utdeling, sier Alex Iversen, som mener de beste stort sett fikk det de fortjente.

I går feiret den amerikanske tv-bransjen seg selv med utdelingen av den prestisjetunge Emmy-prisen. Utdelingen bød på få overraskelser. Den amerikanske tv-serien 30 Rock vant Emmy for beste komiserie tredje gangen på rad, og Mad Men vant ikke overraskende igjen prisen for beste dramaserie. Skuespiller Bryan Cranston spiller kriminell kjemilærer med uhelbredelig lungekreft i serien Breaking Bad. Han fikk prisen for beste mannlige hovedrolle i en dramaserie også i år.

 

– Årets Emmy ser ut som en blåkopi av fjorårets prisutdeling. Nesten alle de viktigste prisene ble vunnet av de samme som i fjor, sier medieviter og Rushprint-spaltist Alex Iversen.

 

– Den eneste overraskelsen var kanskje at Toni Collette fikk prisen for Beste kvinnelige skuespillerinne for serien United States of Tara. Dette er en dramakomedie om en dame som lider av multippel  personlighets-forstyrrelse. Egentlig er hun er middelaldrene  småborgerlig husmor, men når ting blir litt tøft tar andre og mer  fargerike personligheter over kontrollen. Det er en morsom serie, som  befinner seg midt mellom en komedie og en dramaserie.


– Jeg synes også det var gledelig og høyst velfortjent at Michael Emerson fikk prisen for Beste mannlige birolle for hans portrett av superskurken Benjamin Linus i Lost.

 

Mister seere

 

Kabelnettverket AMC har gjort seg bemerket for kvalitetsserier som Mad Men og Breaking Bad, som begge har gode seertall på kabelkanalen. Multiprisvinneren 30 Rock, med Tina Fey og Alec Baldwin i hovedrollene, vises på NBC. Tross flere priser år etter år, sliter serien med lave seertall.

 

– Tina Fey takket i sin seierstale NBC for at de fortsetter å vise 30 Rock til tross for lave seertall.

I likhet med Oscar-showet har også Emmy-utdelingen mistet seere. Smale filmer i nominasjonskategorien får færre til å skru på tv´en når utdelingen pågår. Det samme er nå i ferd med å skje med Emmy-utdelingen, mener Alex Iversen.

– Emmy-showet hadde sitt laveste seertall noen sinne i fjor. Dette  gjenspeiler bare hvordan amerikanske tv-serier har endret seg de siste  ti årene. Det har vært en kvalitets-revolusjon, men denne har først og fremst funnet sted hos de mindre kabelkanalene. De er ikke avhengig av de samme høye seerallene som nettverkene, og kan lage samlere og  kvalitetsmessig bedre drama enn nettverkene. Dermed opplever nok mange av de som setter seg ned for å se Emmy-showet at de ikke er 100 prosent fortrolige med de seriene som vinner de gjeveste prisene.

 

Han mener de smale seriene hadde fått katastrofale seertall hvis de hadde blitt vist på andre kanaler enn kabelnettverkene.


– Vinneren for beste drama, Mad Men, er på mange vis en uhyre smal serie med lave seertall. Men for en relativt liten kabelkanal som AMC er to millioner seere spektakulært, for de store nettverkene ville det vært en katastrofe.

 

– Gjenspeiler Emmy-prisen det beste av tv-drama akkurat nå?

 

– Ja, det gjør den. Når jeg ser nedover lista av vinnere, så tenker jeg at dette i stor grad gjennspeiler de beste prestasjonene. Man kan alltids diskutere enkelte av skuespiller-prestasjonene, men jevnt over synes jeg de fleste prisene er velfortjente.

 

– Det er litt kjedelig at det er de samme som vinner pris år etter år. Man har for eksempel gitt Beste reality-prisen til The Amazing Race syv år på rad nå. Det lages mye bra reality, og det ville for eksempel ikke vært noe overgrep om for eksempel Project runway hadde vunnet årest pris.

 

Emmy-vinnerne 2009:

Beste dramaserie
Mad Men/AMC

Beste kvinnelige skuespillerinne, drama
Glenn Close/Damages

Beste mannlige skuespiller, drama
Bryan Cranston/Breaking Bad

Beste kvinnelige birolle, drama
Cherry Jones/24

Beste mannlige birolle, drama
Michael Emerson/Lost

Beste komiserie
30 Rock/NBC

Beste kvinnelige skuespillerinne, komedie
Toni Collette/United States of Tara


Beste mannlige skuespiller, komedie

Alec Baldwin/30 Rock

Beste kvinnelige birolle, komedie
Kristin Chenoweth/Pushing Daisies

Beste mannlige birolle, komedie
Jon Cryer/Two and a Half Men

Beste TV-film
Grey Gardens/HBO

Beste miniserie
Little Dorrit/PBS

Beste varietéunderholdning, musikk- eller, komiserie
The Daily Show With Jon Stewart/Comedy Central

Beste reality-show
The Amazing Race/CBS

 

2 kommentarer til Emmy uten overraskelser

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Emmy uten overraskelser

Årets Emmy-utdeling ble en kveld i repetisjonens tegn. – En blåkopi av fjorårets utdeling, sier Alex Iversen, som mener de beste stort sett fikk det de fortjente.

I går feiret den amerikanske tv-bransjen seg selv med utdelingen av den prestisjetunge Emmy-prisen. Utdelingen bød på få overraskelser. Den amerikanske tv-serien 30 Rock vant Emmy for beste komiserie tredje gangen på rad, og Mad Men vant ikke overraskende igjen prisen for beste dramaserie. Skuespiller Bryan Cranston spiller kriminell kjemilærer med uhelbredelig lungekreft i serien Breaking Bad. Han fikk prisen for beste mannlige hovedrolle i en dramaserie også i år.

 

– Årets Emmy ser ut som en blåkopi av fjorårets prisutdeling. Nesten alle de viktigste prisene ble vunnet av de samme som i fjor, sier medieviter og Rushprint-spaltist Alex Iversen.

 

– Den eneste overraskelsen var kanskje at Toni Collette fikk prisen for Beste kvinnelige skuespillerinne for serien United States of Tara. Dette er en dramakomedie om en dame som lider av multippel  personlighets-forstyrrelse. Egentlig er hun er middelaldrene  småborgerlig husmor, men når ting blir litt tøft tar andre og mer  fargerike personligheter over kontrollen. Det er en morsom serie, som  befinner seg midt mellom en komedie og en dramaserie.


– Jeg synes også det var gledelig og høyst velfortjent at Michael Emerson fikk prisen for Beste mannlige birolle for hans portrett av superskurken Benjamin Linus i Lost.

 

Mister seere

 

Kabelnettverket AMC har gjort seg bemerket for kvalitetsserier som Mad Men og Breaking Bad, som begge har gode seertall på kabelkanalen. Multiprisvinneren 30 Rock, med Tina Fey og Alec Baldwin i hovedrollene, vises på NBC. Tross flere priser år etter år, sliter serien med lave seertall.

 

– Tina Fey takket i sin seierstale NBC for at de fortsetter å vise 30 Rock til tross for lave seertall.

I likhet med Oscar-showet har også Emmy-utdelingen mistet seere. Smale filmer i nominasjonskategorien får færre til å skru på tv´en når utdelingen pågår. Det samme er nå i ferd med å skje med Emmy-utdelingen, mener Alex Iversen.

– Emmy-showet hadde sitt laveste seertall noen sinne i fjor. Dette  gjenspeiler bare hvordan amerikanske tv-serier har endret seg de siste  ti årene. Det har vært en kvalitets-revolusjon, men denne har først og fremst funnet sted hos de mindre kabelkanalene. De er ikke avhengig av de samme høye seerallene som nettverkene, og kan lage samlere og  kvalitetsmessig bedre drama enn nettverkene. Dermed opplever nok mange av de som setter seg ned for å se Emmy-showet at de ikke er 100 prosent fortrolige med de seriene som vinner de gjeveste prisene.

 

Han mener de smale seriene hadde fått katastrofale seertall hvis de hadde blitt vist på andre kanaler enn kabelnettverkene.


– Vinneren for beste drama, Mad Men, er på mange vis en uhyre smal serie med lave seertall. Men for en relativt liten kabelkanal som AMC er to millioner seere spektakulært, for de store nettverkene ville det vært en katastrofe.

 

– Gjenspeiler Emmy-prisen det beste av tv-drama akkurat nå?

 

– Ja, det gjør den. Når jeg ser nedover lista av vinnere, så tenker jeg at dette i stor grad gjennspeiler de beste prestasjonene. Man kan alltids diskutere enkelte av skuespiller-prestasjonene, men jevnt over synes jeg de fleste prisene er velfortjente.

 

– Det er litt kjedelig at det er de samme som vinner pris år etter år. Man har for eksempel gitt Beste reality-prisen til The Amazing Race syv år på rad nå. Det lages mye bra reality, og det ville for eksempel ikke vært noe overgrep om for eksempel Project runway hadde vunnet årest pris.

 

Emmy-vinnerne 2009:

Beste dramaserie
Mad Men/AMC

Beste kvinnelige skuespillerinne, drama
Glenn Close/Damages

Beste mannlige skuespiller, drama
Bryan Cranston/Breaking Bad

Beste kvinnelige birolle, drama
Cherry Jones/24

Beste mannlige birolle, drama
Michael Emerson/Lost

Beste komiserie
30 Rock/NBC

Beste kvinnelige skuespillerinne, komedie
Toni Collette/United States of Tara


Beste mannlige skuespiller, komedie

Alec Baldwin/30 Rock

Beste kvinnelige birolle, komedie
Kristin Chenoweth/Pushing Daisies

Beste mannlige birolle, komedie
Jon Cryer/Two and a Half Men

Beste TV-film
Grey Gardens/HBO

Beste miniserie
Little Dorrit/PBS

Beste varietéunderholdning, musikk- eller, komiserie
The Daily Show With Jon Stewart/Comedy Central

Beste reality-show
The Amazing Race/CBS

 

2 Responses to Emmy uten overraskelser

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY