Nord nominert til Nordisk Råds Filmpris

Nord  er Norges kandidat til den prestisjetunge Nordisk Råds Filmpris 2009. Les mer om de nominerte filmene og se filmtrailerne.

Den norske juryen, bestående av filmkritikerne Le LD Nguyen (Filmmagasinet) og Øyvor Dalan Vik (Dagens Næringsliv) sier i begrunnelsen at “hovedrolleinnehaver Anders Baasmo Christiansen gjør inntrykk uten å spille på store fakter, i en film som er rett frem, anstendig og tidvis svært underholdende”.

 

De andre nominerte filmene er:

 

Lars von Triers grøsser Antichrist (Danmark)

AJ Annilas skrekkfilm Sauna (Finland)

Olaf de Fleur Johannessons dokumentardrama The Amazing Truth about Queen Raquela (Island)

Mikael Kristerssons dokumentar Ljusår (Sverige).

Nord er en slags roadmovie med det iskalde nordnorske landskapet som bakteppe, filmet av filmfotograf Philip Øgaard (Kautokeino-opprøret). Regissør Rune Denstad Langlo brukte sin erfaring fra dokumentarfilm til å filme ikke-profesjonelle skuespillere i nærgående scener. Anders Baasmo Christiansen fikk også sin første store rolle på film med Nord.

 

Ved årets filmfestival i Berlin var Nord åpningsfilmen i Panorama-seksjonen. Der ble kjøpt opp til distribusjon av flere land. I Berlin vant den også FIPRESCI-prisen for beste film og en delt Europa Cinemas Label-pris. Disse prisene er senere blitt fulgt av en rekke andre, blant annet Beste nye fortellende filmskaper på Robert de Niros Tribeca-filmfestival i New York.

Nord ble nominert til fem Amanda-priser (2009) og Mads Sjøgård Pettersen mottok Amanda for Beste mannlige birolle.
 

Nordisk Råds Filmpris deles ut den 21. oktober, for sjette gang. Prisen administreres av Nordisk Film & TV Fond.
 

Prisen ble første gang utdelt i 2002, og gikk til Aki Kaurismäkis film Mannen uten minne. Siden den gang er Nordisk Råds Filmpris blitt en årlig begivenhet. Tidligere vinnere er danske Drapet, svenske Zozo (2006), danske Kunsten å gråte i kor (2007) og svenske Du levende (2008).

 

 

Se trailer til de nominerte:

 

Norge: Nord

 

 

Danmark: Anthichrist

 

 

Finland: Sauna

 

 

Island: The Amazing Truth About Queen Raquela

 

 

Sverige: Ljusår (følg link)

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nord nominert til Nordisk Råds Filmpris

Nord  er Norges kandidat til den prestisjetunge Nordisk Råds Filmpris 2009. Les mer om de nominerte filmene og se filmtrailerne.

Den norske juryen, bestående av filmkritikerne Le LD Nguyen (Filmmagasinet) og Øyvor Dalan Vik (Dagens Næringsliv) sier i begrunnelsen at “hovedrolleinnehaver Anders Baasmo Christiansen gjør inntrykk uten å spille på store fakter, i en film som er rett frem, anstendig og tidvis svært underholdende”.

 

De andre nominerte filmene er:

 

Lars von Triers grøsser Antichrist (Danmark)

AJ Annilas skrekkfilm Sauna (Finland)

Olaf de Fleur Johannessons dokumentardrama The Amazing Truth about Queen Raquela (Island)

Mikael Kristerssons dokumentar Ljusår (Sverige).

Nord er en slags roadmovie med det iskalde nordnorske landskapet som bakteppe, filmet av filmfotograf Philip Øgaard (Kautokeino-opprøret). Regissør Rune Denstad Langlo brukte sin erfaring fra dokumentarfilm til å filme ikke-profesjonelle skuespillere i nærgående scener. Anders Baasmo Christiansen fikk også sin første store rolle på film med Nord.

 

Ved årets filmfestival i Berlin var Nord åpningsfilmen i Panorama-seksjonen. Der ble kjøpt opp til distribusjon av flere land. I Berlin vant den også FIPRESCI-prisen for beste film og en delt Europa Cinemas Label-pris. Disse prisene er senere blitt fulgt av en rekke andre, blant annet Beste nye fortellende filmskaper på Robert de Niros Tribeca-filmfestival i New York.

Nord ble nominert til fem Amanda-priser (2009) og Mads Sjøgård Pettersen mottok Amanda for Beste mannlige birolle.
 

Nordisk Råds Filmpris deles ut den 21. oktober, for sjette gang. Prisen administreres av Nordisk Film & TV Fond.
 

Prisen ble første gang utdelt i 2002, og gikk til Aki Kaurismäkis film Mannen uten minne. Siden den gang er Nordisk Råds Filmpris blitt en årlig begivenhet. Tidligere vinnere er danske Drapet, svenske Zozo (2006), danske Kunsten å gråte i kor (2007) og svenske Du levende (2008).

 

 

Se trailer til de nominerte:

 

Norge: Nord

 

 

Danmark: Anthichrist

 

 

Finland: Sauna

 

 

Island: The Amazing Truth About Queen Raquela

 

 

Sverige: Ljusår (følg link)

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY