Kinesisk bolverk rakner?

Mens kinesisk film viser muskler ute, holder de utenlandsk film på avstand. Men er det kinesiske bolverket iferd med å rakne?

Verdens handelsorganisasjon (WTO) har gitt Hollywoodstudioene medhold i kravet om at kinesiske myndigheter må åpne opp sitt marked for amerikansk film. Avgjørelsen følger som resultat av en klage amerikanske handelsmyndigheter bragte inn for WTO om det de anser for å være kinesisk monopol på import og distribusjon av amerikanske filmer på fastlandet. WTO tok ikke konkret stilling til Kinas kvoteordning på 20 utenlandske filmer i året, men fastslo at kinesiske lover ikke kan hindre et mer åpent marked.

De amerikanske studioene ser på medholdet som et gjennombrudd i kampen om å få større tilgang til det voksende kinesiske markedet.

”Etter mange år med press på kineserne for å lempe på disse barrierene er det lovende at kinesiske myndigheter også med egne ord antyder at amerikanske filmer kan bli vurdert mer i henhold til vanlig kommersiell praksis”, heter det i en pressemelding fra studioenes organisasjon MPAA.

WTOs press sammenfaller med den kinesiske filmindustriens voksende selvbevissthet. Under filmfestivalen i Cannes ble Kina fremhevet som den nye fremadstormende  filmstormakten. Hollywood, Bollywood og Japan er de audiovisuelle stormaktene per i dag, men det er bare spørsmål om tid før de trekkes mot det kinesiske filmmarkedets dragsug, hevder bransjeanalytikere.

Her står Kina overfor det samme paradokset som innen andre vekstområder: Produksjonen og aktiviteten er økende, men bremsene er satt på for å hindre at uavhengige lokale filmskapere skal blomstre og utenlandsk film skal få bedre fotfeste. Det har foreløpig ikke gjort det kinesiske markedet så innbringende som de audiovisuelle stormaktene hadde håpet på. Hollywood har med vekslende hell forsøkt å få innpass i Kina med samproduksjoner som tar utgangspunkt i klassiske kinesiske fortellinger. Det siste resultatet er Red Cliff (som hadde norsk premiere 22. mai) som det statlige kinesiske selskapet China Film Group var med på å produsere.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Kinesisk bolverk rakner?

Mens kinesisk film viser muskler ute, holder de utenlandsk film på avstand. Men er det kinesiske bolverket iferd med å rakne?

Verdens handelsorganisasjon (WTO) har gitt Hollywoodstudioene medhold i kravet om at kinesiske myndigheter må åpne opp sitt marked for amerikansk film. Avgjørelsen følger som resultat av en klage amerikanske handelsmyndigheter bragte inn for WTO om det de anser for å være kinesisk monopol på import og distribusjon av amerikanske filmer på fastlandet. WTO tok ikke konkret stilling til Kinas kvoteordning på 20 utenlandske filmer i året, men fastslo at kinesiske lover ikke kan hindre et mer åpent marked.

De amerikanske studioene ser på medholdet som et gjennombrudd i kampen om å få større tilgang til det voksende kinesiske markedet.

”Etter mange år med press på kineserne for å lempe på disse barrierene er det lovende at kinesiske myndigheter også med egne ord antyder at amerikanske filmer kan bli vurdert mer i henhold til vanlig kommersiell praksis”, heter det i en pressemelding fra studioenes organisasjon MPAA.

WTOs press sammenfaller med den kinesiske filmindustriens voksende selvbevissthet. Under filmfestivalen i Cannes ble Kina fremhevet som den nye fremadstormende  filmstormakten. Hollywood, Bollywood og Japan er de audiovisuelle stormaktene per i dag, men det er bare spørsmål om tid før de trekkes mot det kinesiske filmmarkedets dragsug, hevder bransjeanalytikere.

Her står Kina overfor det samme paradokset som innen andre vekstområder: Produksjonen og aktiviteten er økende, men bremsene er satt på for å hindre at uavhengige lokale filmskapere skal blomstre og utenlandsk film skal få bedre fotfeste. Det har foreløpig ikke gjort det kinesiske markedet så innbringende som de audiovisuelle stormaktene hadde håpet på. Hollywood har med vekslende hell forsøkt å få innpass i Kina med samproduksjoner som tar utgangspunkt i klassiske kinesiske fortellinger. Det siste resultatet er Red Cliff (som hadde norsk premiere 22. mai) som det statlige kinesiske selskapet China Film Group var med på å produsere.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY