Britisk suksess for «norsk» Burma-film

Norske Mediamente er co-produsent på den prisbelønte dokumentarfilmen Burma VJ – Reporter fra lukket land. Filmen har allerede vakt stor interesse og engasjement i Storbritannia. – Kun Harry Potter slo filmen under åpningshelgen, sier produsenten Torstein Nybø.

 

Det norske produksjonsselskapet Mediamente, med produsent Torstein Nybø i spissen, kom inn i Burma-prosjektet for to år siden. Under det årlige seminaret Nordic Forum for Co-Financing of Documentaries kom Nybø i kontakt med den danske produsenten og svenske WG Films. Han ble invitert inn som den tredje co-produsent på filmen. Danske Magic Hour Films ved Lise Lense-Møller står som hovedprodusent av filmen.

 

– I forhold til vilkårene for dokumentarfilm her hjemme har Danmark en langt mer fleksibel ordning for dokumentarfilmer. Vi hadde ikke vært i nærheten av å finansiere like mye i Norge som det vi gjorde i Danmark, forteller Torstein Nybø til Rushprint.

 

Filmen hadde premiere over hele Storbritannia den 14. juli. Etter premierehelgen ble den rangert som nummer to på den britiske box office-listen. Bare én film klarte å overgå den nordiske dokumentaren Burma VJ – Reporter i et lukket land.

 

– I England lager man kinoliste basert på inntjening per sal. Og Burma VJ var den med størst inntjening per visning etter Harry Potter, som hadde premiere samme helg, sier produsent Nybø.

 

Invitert til Downing Street

 

I forkant av den britiske premieren fikk filmen enormt mye presseoppslag. Den ble invitert til No. 10 Downing Street som første film noen sinne. Og skuespilleren Richard Gere bidro også til å skape et smittende engasjement.

 

– Det har aldri skjedd før at en film er blitt vist i Downing Street som eget arrangement. Når en film når opp til politisk nivå, vitner det om stor interesse. Richard Gere gikk også ut i media og ba fansen om å se filmen. Sånne ting bidrar.

 

(Se klippet til Gere her)

 

– Det er sjelden at en dokumentarfilm får gode kinotall, både i Norge og England. Hvorfor tror du filmen ble en så stor suksess der borte?

 

– Storbritannia har en spesiell forbindelse til Burma, som tidligere engelsk koloni. Det er generelt en stor interesse for Burma. Oppslaget om visningen i Downing Street og det med Richard Gere hadde allerede gitt så mye presseoppmerksomhet, at vi var ekstra spente på om det ga utslag i besøkstall.

 

Filmen hadde amerikansk kinopremiere i mai.

 

– Den gode mottakelsen i USA ga forhåpninger om at den også skulle bli godt mottatt i Storbritannia, sier Nybø.

 

  

Channel Four har kjøpt visningsrettighetene til filmen i England. Kanalens egen filmkritiker skrev i sin anmeldelse, at Burma VJ er av den type film som kan forandre verden.

 

Gode kritikker har forfulgt filmen, i alle de landene den hittil har blitt vist i. I forbindelse med premieren i New York ble filmen listet som Critics´ Picks i New York Times.

 

– Vi har opplevd helt fantastiske kritikker. Det har skapt forhåpninger til gode seertall. Jeg føler en slags lettelse når besøkstallene er så gode. Vi snakker om en dokumentarfilm, og det er samme problematikken i England som i Norge. Dokumentarfilmer går dårligere på kino. Derfor er det ekstra gledelig at en dokumentar kan vise at det ikke er umulig, sier Nybø.

 

Burmesisk kanal i Oslo

 

Burma VJ blir lansert for norske kinoer under Den norske filmfestivalen i Haugesund i slutten av august, og kommer deretter på kino.

 

– Hvilke forventninger har du til kinopremieren i Norge?

 

– Jeg er jo realistisk, og har moderate forventninger i den forstand at dokumentarfilm på kino har lavere seertall. Men jeg håper at denne filmen kan gjenta litt av det som skjedde i England, bare i norsk målestokk. Jeg håper vi kan gjøre det litt bedre enn det folk tror vi kommer til å gjøre.

 

Opptakene fra filmen er gjort av en uavhengig burmesisk nyhetskanal. Med base i Oslo.

 

– En viktig side av filmen er at den baserer seg på hemmelige opptak fra Burma, gjort av Democratic Voice of Burma (DVB). De holder til i Norge, og har alltid gjort det. Den viktigste finansieringsbiten får de fra Utenriksdepartementet.

 

– Det er så streng sensur i Burma at for 10 år siden fant man ut at den eneste løsningen for å unngå sensur, var å operere undercover. Man smugles ut gjennom Thailand, og tilbake til Norge der hovedkontoret er. De er avhengige av satellitt teknologi for at reportasjene skal sendes tilbake til Burma uten at den sensureres.

 

 

FAKTA:

Burma VJ – Reporter fra et lukket land (2008)

 

– Regissert av den danske regissøren Anders Østergaard. (Les Rushprints intervju med Østergaard her)
– Handler om livet til burmesiske videojournalister. Utstyrt med små DV-kameraer jobber de i det skjulte for å gjøre Burma til en del av det internasjonale nyhetsbildet.

– Hadde premiere i Danmark i fjor, under filmfestivalen Copenhagen Docs. Vant hovedprisen under samme festival.
– Har vunnet priser på IDFA i Amsterdam (2008) og på Sundance Film Festival.
– I USA kjøpte kabelnettverket HBO opp filmen.

Se trailer til Burma VJ her:

 


 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Britisk suksess for «norsk» Burma-film

Norske Mediamente er co-produsent på den prisbelønte dokumentarfilmen Burma VJ – Reporter fra lukket land. Filmen har allerede vakt stor interesse og engasjement i Storbritannia. – Kun Harry Potter slo filmen under åpningshelgen, sier produsenten Torstein Nybø.

 

Det norske produksjonsselskapet Mediamente, med produsent Torstein Nybø i spissen, kom inn i Burma-prosjektet for to år siden. Under det årlige seminaret Nordic Forum for Co-Financing of Documentaries kom Nybø i kontakt med den danske produsenten og svenske WG Films. Han ble invitert inn som den tredje co-produsent på filmen. Danske Magic Hour Films ved Lise Lense-Møller står som hovedprodusent av filmen.

 

– I forhold til vilkårene for dokumentarfilm her hjemme har Danmark en langt mer fleksibel ordning for dokumentarfilmer. Vi hadde ikke vært i nærheten av å finansiere like mye i Norge som det vi gjorde i Danmark, forteller Torstein Nybø til Rushprint.

 

Filmen hadde premiere over hele Storbritannia den 14. juli. Etter premierehelgen ble den rangert som nummer to på den britiske box office-listen. Bare én film klarte å overgå den nordiske dokumentaren Burma VJ – Reporter i et lukket land.

 

– I England lager man kinoliste basert på inntjening per sal. Og Burma VJ var den med størst inntjening per visning etter Harry Potter, som hadde premiere samme helg, sier produsent Nybø.

 

Invitert til Downing Street

 

I forkant av den britiske premieren fikk filmen enormt mye presseoppslag. Den ble invitert til No. 10 Downing Street som første film noen sinne. Og skuespilleren Richard Gere bidro også til å skape et smittende engasjement.

 

– Det har aldri skjedd før at en film er blitt vist i Downing Street som eget arrangement. Når en film når opp til politisk nivå, vitner det om stor interesse. Richard Gere gikk også ut i media og ba fansen om å se filmen. Sånne ting bidrar.

 

(Se klippet til Gere her)

 

– Det er sjelden at en dokumentarfilm får gode kinotall, både i Norge og England. Hvorfor tror du filmen ble en så stor suksess der borte?

 

– Storbritannia har en spesiell forbindelse til Burma, som tidligere engelsk koloni. Det er generelt en stor interesse for Burma. Oppslaget om visningen i Downing Street og det med Richard Gere hadde allerede gitt så mye presseoppmerksomhet, at vi var ekstra spente på om det ga utslag i besøkstall.

 

Filmen hadde amerikansk kinopremiere i mai.

 

– Den gode mottakelsen i USA ga forhåpninger om at den også skulle bli godt mottatt i Storbritannia, sier Nybø.

 

  

Channel Four har kjøpt visningsrettighetene til filmen i England. Kanalens egen filmkritiker skrev i sin anmeldelse, at Burma VJ er av den type film som kan forandre verden.

 

Gode kritikker har forfulgt filmen, i alle de landene den hittil har blitt vist i. I forbindelse med premieren i New York ble filmen listet som Critics´ Picks i New York Times.

 

– Vi har opplevd helt fantastiske kritikker. Det har skapt forhåpninger til gode seertall. Jeg føler en slags lettelse når besøkstallene er så gode. Vi snakker om en dokumentarfilm, og det er samme problematikken i England som i Norge. Dokumentarfilmer går dårligere på kino. Derfor er det ekstra gledelig at en dokumentar kan vise at det ikke er umulig, sier Nybø.

 

Burmesisk kanal i Oslo

 

Burma VJ blir lansert for norske kinoer under Den norske filmfestivalen i Haugesund i slutten av august, og kommer deretter på kino.

 

– Hvilke forventninger har du til kinopremieren i Norge?

 

– Jeg er jo realistisk, og har moderate forventninger i den forstand at dokumentarfilm på kino har lavere seertall. Men jeg håper at denne filmen kan gjenta litt av det som skjedde i England, bare i norsk målestokk. Jeg håper vi kan gjøre det litt bedre enn det folk tror vi kommer til å gjøre.

 

Opptakene fra filmen er gjort av en uavhengig burmesisk nyhetskanal. Med base i Oslo.

 

– En viktig side av filmen er at den baserer seg på hemmelige opptak fra Burma, gjort av Democratic Voice of Burma (DVB). De holder til i Norge, og har alltid gjort det. Den viktigste finansieringsbiten får de fra Utenriksdepartementet.

 

– Det er så streng sensur i Burma at for 10 år siden fant man ut at den eneste løsningen for å unngå sensur, var å operere undercover. Man smugles ut gjennom Thailand, og tilbake til Norge der hovedkontoret er. De er avhengige av satellitt teknologi for at reportasjene skal sendes tilbake til Burma uten at den sensureres.

 

 

FAKTA:

Burma VJ – Reporter fra et lukket land (2008)

 

– Regissert av den danske regissøren Anders Østergaard. (Les Rushprints intervju med Østergaard her)
– Handler om livet til burmesiske videojournalister. Utstyrt med små DV-kameraer jobber de i det skjulte for å gjøre Burma til en del av det internasjonale nyhetsbildet.

– Hadde premiere i Danmark i fjor, under filmfestivalen Copenhagen Docs. Vant hovedprisen under samme festival.
– Har vunnet priser på IDFA i Amsterdam (2008) og på Sundance Film Festival.
– I USA kjøpte kabelnettverket HBO opp filmen.

Se trailer til Burma VJ her:

 


 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY