Wreck a Movie – fremtidens filmskaping?

Produsenten Eric Vogel bruker det sosiale nettstedet Wreck a Movie i forbindelse med spillefilmen Nytt norsk håp. – I framtiden ønsker jeg en egen kommunikasjonsleder til å håndtere prosjektenes dialog i sosiale medier.

– Vi liker å si at det er den sanne historien om hvordan kommandør Arne Treholt og Ninjatroppen reddet landet under den kalde krigen, og ber folk trekke sine egne slutninger ut fra det, inntil videre.

Slik beskriver Eric Vogel Nytt norsk håp. Produsenten av Sønner er i gang med produksjonen av filmen, og bruker Wreck a movie (WAM) aktivt. Det er den finske regissøren Timo Vuorensola som har grunnlagt nettestedet. Regissøren har tidligere beskrevet nettstedet som ”a collaborative film production platform, intended to make film making over the Internet easier and more effective through the utilization of collaborative communities around productions.”

Ved å bruke WAM kommer man tettere inn på publikum, mener Vogel.

– Underveis i produksjonen er det fint å ta i bruk toveiskommunikasjon framfor tradisjonell enveiskommunikasjon. Sosiale nettsteder engasjerer publikum. Foreløpig har vi en håndfull medhjelpere, og vi har ingen forventninger om at svært mange kommer til å hjelpe oss. Men vi ønsker å skape en base av tilhengere for prosjektet på et tidlig tidspunkt, og dette er en måte å gjøre det på. Vi har brukt nettstedet for løse ulike problemstillinger. Etter hvert kan det være aktuelt legge ut teaser og trailer, og teste ut disse for brukerne, og få hjelp av dem til å spre ordet.

 

Vogel har blant annet fått tips om hvordan en usynlighetsdrakt ser ut.  

– Mange av forslagene vi fikk på WAM var svært avanserte i forhold til VFX, og ga oss en masse referanser å forholde oss til som har vært svært nyttige. Både ekte usynlighetsteknologi og mer fantasifulle varianter fra dataspill og andre filmer. Men i vår prosess har drakta gått fra å være en usynlighetsdrakt til en kameleondrakt basert på Polaroid-teknologi! En herlig gammeldags måte å løse det på, synes vi, hvor vi bytter ut kostymet fra miljø til miljø, og slipper å sitte i ukesvis i etterarbeid med en variant av greenscreen-tankegang. Vi ønsker å løse drakta i kamera så mye som mulig.

Han tror ikke den jevne norske dramafilm vil kunne tiltrekke seg særlig oppmerksomhet på WAM.

– Jeg tror det inntil videre må være noe ved prosjektet som appellerer til medlemmer av den såkalte "geek"-kulturen, og da blir det gjerne prosjekter innenfor horror, sci-fi og andre b-film-sjangere som blomstrer. Disse prosjektene er de mest populære på nettstedet akkurat nå. Når det er sagt – jeg tror mange norske filmer kan ha godt av å ta i bruk sosiale medier i større grad enn nå, både under produksjon og i markedsføring. Men hvilke medier man benytter, må skreddersys. WAM er ikke for alle. Men hovedpoenget mitt er at det er noe å tjene på dialog, på åpenhet i prosessen, noe vi filmskapere tradisjonelt sett ikke har vært flinke til. Men dette er under rask forandring når vi, som alle andre, dukker opp på Facebook, Twitter og andre sosiale medier. Det blir naturlig i slike sammenhenger å snakke om det man gjør, og da kan det oppstå meningsfylt dialog. Spisset inn mot arbeid med filmprosjekter, betyr det at vi må egne nok tid til denne kommunikasjonen for at vi skal få noe ut av det. Det hjelper ikke å opprette brukerkonti på alskens nettsteder og så regne med at folk kommer strømmende til uten at man gir noe av seg selv. Det skjer ikke. I framtidige prosjekter ønsker jeg å ansette en egen kommunikasjonsleder til å håndtere prosjektenes dialog i sosiale medier hele veien, men det har vi ikke kunnet prioritere med Nytt Norsk Håp, dessverre. Da blir det opp til oss som lager filmen å bidra når vi kan i stedet, og se etter hvert om det kan ha noen effekt.

Han mener man skal være svært forsiktig med å tro at man kan lure folk ved hjelp av sosiale medier til å spre budskapet om ens prosjekt.

– Jeg er litt skeptisk til "viral"-tankegang, hvor man for eksempel oppretter profiler for fiktive karakterer og ansetter noen til å snakke for dem, eller poster markedsføringsmateriale anonymt. For å få noe faktisk nyttig tilbake må ens publikum være med på notene, og man må være en tydelig avsender. For vår del ønsker vi at det som foregår på for eksempel WAM er en slags fest på bakrommet, hvor de mest interesserte får lov til å bidra og blir invitert i flere aspekter ved prosjektet enn det som beskrives i mer offisielle kanaler, sier han.

Som mener det er for tidlig å si hvor viktig nettsteder som WAM er.

– WAM er forøvrig kun en av flere plattformer for kollaborativ filmskaping og diskusjon av ens prosjekter. Det finnes andre nettsteder og nettverk også, som for eksempel enkeltprosjektet A Swarm Of Angels, portalen tribe.net og mer hjemlige initiativ som dvoted.net og filmere.no. Men ser man på hva f.eks. det mest profilerte prosjektet på WAM, Iron Sky, har fått ut av sitt nettverk så må jeg si det lover godt. Filmen har snart 1000 tilhengere som gir innspill på alle prosesser i kjeden, fra utvikling og finansiering til produksjon og markedsføring. Oppgaver de har gitt sitt nettverk spenner fra hvor den billigste rosévinen kan kjøpes i Cannes, til design av rekvisitter, til innspill på visuelle effekter, til spredning av filmens teaser, som til nå har blitt sett 2 millioner ganger på nett. Jeg er svært imponert over hva de har fått til så langt med sin bruk av sosiale medier, og det blir spennende å se hva slags utslag det får når prosjektet blir endelig realisert.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Wreck a Movie – fremtidens filmskaping?

Produsenten Eric Vogel bruker det sosiale nettstedet Wreck a Movie i forbindelse med spillefilmen Nytt norsk håp. – I framtiden ønsker jeg en egen kommunikasjonsleder til å håndtere prosjektenes dialog i sosiale medier.

– Vi liker å si at det er den sanne historien om hvordan kommandør Arne Treholt og Ninjatroppen reddet landet under den kalde krigen, og ber folk trekke sine egne slutninger ut fra det, inntil videre.

Slik beskriver Eric Vogel Nytt norsk håp. Produsenten av Sønner er i gang med produksjonen av filmen, og bruker Wreck a movie (WAM) aktivt. Det er den finske regissøren Timo Vuorensola som har grunnlagt nettestedet. Regissøren har tidligere beskrevet nettstedet som ”a collaborative film production platform, intended to make film making over the Internet easier and more effective through the utilization of collaborative communities around productions.”

Ved å bruke WAM kommer man tettere inn på publikum, mener Vogel.

– Underveis i produksjonen er det fint å ta i bruk toveiskommunikasjon framfor tradisjonell enveiskommunikasjon. Sosiale nettsteder engasjerer publikum. Foreløpig har vi en håndfull medhjelpere, og vi har ingen forventninger om at svært mange kommer til å hjelpe oss. Men vi ønsker å skape en base av tilhengere for prosjektet på et tidlig tidspunkt, og dette er en måte å gjøre det på. Vi har brukt nettstedet for løse ulike problemstillinger. Etter hvert kan det være aktuelt legge ut teaser og trailer, og teste ut disse for brukerne, og få hjelp av dem til å spre ordet.

 

Vogel har blant annet fått tips om hvordan en usynlighetsdrakt ser ut.  

– Mange av forslagene vi fikk på WAM var svært avanserte i forhold til VFX, og ga oss en masse referanser å forholde oss til som har vært svært nyttige. Både ekte usynlighetsteknologi og mer fantasifulle varianter fra dataspill og andre filmer. Men i vår prosess har drakta gått fra å være en usynlighetsdrakt til en kameleondrakt basert på Polaroid-teknologi! En herlig gammeldags måte å løse det på, synes vi, hvor vi bytter ut kostymet fra miljø til miljø, og slipper å sitte i ukesvis i etterarbeid med en variant av greenscreen-tankegang. Vi ønsker å løse drakta i kamera så mye som mulig.

Han tror ikke den jevne norske dramafilm vil kunne tiltrekke seg særlig oppmerksomhet på WAM.

– Jeg tror det inntil videre må være noe ved prosjektet som appellerer til medlemmer av den såkalte "geek"-kulturen, og da blir det gjerne prosjekter innenfor horror, sci-fi og andre b-film-sjangere som blomstrer. Disse prosjektene er de mest populære på nettstedet akkurat nå. Når det er sagt – jeg tror mange norske filmer kan ha godt av å ta i bruk sosiale medier i større grad enn nå, både under produksjon og i markedsføring. Men hvilke medier man benytter, må skreddersys. WAM er ikke for alle. Men hovedpoenget mitt er at det er noe å tjene på dialog, på åpenhet i prosessen, noe vi filmskapere tradisjonelt sett ikke har vært flinke til. Men dette er under rask forandring når vi, som alle andre, dukker opp på Facebook, Twitter og andre sosiale medier. Det blir naturlig i slike sammenhenger å snakke om det man gjør, og da kan det oppstå meningsfylt dialog. Spisset inn mot arbeid med filmprosjekter, betyr det at vi må egne nok tid til denne kommunikasjonen for at vi skal få noe ut av det. Det hjelper ikke å opprette brukerkonti på alskens nettsteder og så regne med at folk kommer strømmende til uten at man gir noe av seg selv. Det skjer ikke. I framtidige prosjekter ønsker jeg å ansette en egen kommunikasjonsleder til å håndtere prosjektenes dialog i sosiale medier hele veien, men det har vi ikke kunnet prioritere med Nytt Norsk Håp, dessverre. Da blir det opp til oss som lager filmen å bidra når vi kan i stedet, og se etter hvert om det kan ha noen effekt.

Han mener man skal være svært forsiktig med å tro at man kan lure folk ved hjelp av sosiale medier til å spre budskapet om ens prosjekt.

– Jeg er litt skeptisk til "viral"-tankegang, hvor man for eksempel oppretter profiler for fiktive karakterer og ansetter noen til å snakke for dem, eller poster markedsføringsmateriale anonymt. For å få noe faktisk nyttig tilbake må ens publikum være med på notene, og man må være en tydelig avsender. For vår del ønsker vi at det som foregår på for eksempel WAM er en slags fest på bakrommet, hvor de mest interesserte får lov til å bidra og blir invitert i flere aspekter ved prosjektet enn det som beskrives i mer offisielle kanaler, sier han.

Som mener det er for tidlig å si hvor viktig nettsteder som WAM er.

– WAM er forøvrig kun en av flere plattformer for kollaborativ filmskaping og diskusjon av ens prosjekter. Det finnes andre nettsteder og nettverk også, som for eksempel enkeltprosjektet A Swarm Of Angels, portalen tribe.net og mer hjemlige initiativ som dvoted.net og filmere.no. Men ser man på hva f.eks. det mest profilerte prosjektet på WAM, Iron Sky, har fått ut av sitt nettverk så må jeg si det lover godt. Filmen har snart 1000 tilhengere som gir innspill på alle prosesser i kjeden, fra utvikling og finansiering til produksjon og markedsføring. Oppgaver de har gitt sitt nettverk spenner fra hvor den billigste rosévinen kan kjøpes i Cannes, til design av rekvisitter, til innspill på visuelle effekter, til spredning av filmens teaser, som til nå har blitt sett 2 millioner ganger på nett. Jeg er svært imponert over hva de har fått til så langt med sin bruk av sosiale medier, og det blir spennende å se hva slags utslag det får når prosjektet blir endelig realisert.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY