Ny giv og tysk fokus i Grimstad

Kortfilmfestivalen har i år opplevd en stor påmeldingsøkning . – Jeg tror vi har blitt flinkere til å kommunisere festivalens innhold, sier festivalsjef Torunn Nyen.

 

Om bare noen dager braker det løs i Grimstad. Med over 80 påmeldte regissører, ligger det til rette for at Kortfilmfestivalen i år kan styrke sin posisjon i filmbransjen; sammenlignet med fjoråret, da antall påmeldte regissører var betydelig lavere.

 

Daglig leder i Kortfilmfestivalen, Torunn Nyen, tror økningen kan skyldes festivalens profilering på nett, og et fastere grep om reisestøtten til regissører med film i konkurranse.

 

– Før søkte filmskaperne reisestøtte direkte hos Norsk Filmvederlagsfond, og da hadde vi ingen oversikt over hvem som søkte. I år har vi selv administrert reisestøtten, og det har fungert bra. Det er ikke bare regissører med reisestøtte som har meldt seg på, men også flere fra staben til mange av filmene. Det er et karaktertrekk ved festivalen at ikke bare regissøren er tilstede og representerer filmen sin, men også produsent, klipper, fotograf , og skuespillere er ofte tilstede, sier Nyen.

 

– Ved å investere i hjemmesiden vår og i sosiale medier, tror jeg vi har vært flinkere til å kommunisere festivalens innhold i år. Det skal være slik at alle tydelig kan se hva de kan gå glipp av om de ikke kommer.

 

FOKUS PÅ TYSKLAND

 

Festivalen har nære bånd med Kortfilmfestivalen i Oberhausen i Tyskland, og har helt siden oppstarten i 1978 hatt et regelmessig samarbeidet med dem. I år har Kortfilmfestivalen derfor valgt å fokusere på Tyskland, og byr på diverse arrangementer med ”tyske” innslag. Filmkunstner og professor Matthias Müller kommer til Grimstad for å vise en retrospektiv.

 

– Vi har valgt å fokusere på et land som står oss nært både geografisk og kulturelt, forteller Torunn Nyen.

 

– Müller har hatt film på Kortfilmfestivalen tidligere. Da jeg traff han i Berlin under festivalen i februar spurte jeg ham om han ville komme til Grimstad. Det ville han gjerne, og han foreslo straks å vise også sine studenters arbeider. Derfor har vi også en presentasjon av Kunsthochschule für Medien Köln der Müller er professor. Vi får se en rekke interessante elevarbeider, blant annet en film av Daniela Abke, som også sitter i internasjonal jury.

 

INTERNASJONALT PROGRAM

 

I Grimstad knytter det seg som vanlig størst forventning til filmene som deltar i konkurransene.

 

– Vi har de tre konkurransene; en for norsk kortfilm, en for norsk dokumentarfilm, og en for internasjonal kortfilm. Det er her interessen fra publikum er størst. Særlig er det knyttet forventninger til nye navn bak filmene, forteller Torunn Nyen.

 

I det internasjonale programmet finner vi filmer fra blant annet Mexico, Canada, Brasil og Frankrike, og svenske filmer utgjør en egen seksjon. Flere av de utenlandske filmskaperne som deltar i år er unge og nye filmtalenter.

 

– Vi har invitert to filmer av regissører som hadde film også i fjor. Christoph Rainer (24) fra Østerrike og Csaba Bene Perlenberg (25) fra Sverige. Dette er to stemmer i ung europeisk film.

 

– For oss er det viktig også å følge opp regissører som har hatt film i Grimstad tidligere. Det lages utrolig mye god kortfilm, så vi må tenke på mer enn bare å vise gode filmer. Det å følge opp regissører er også en viktig oppgave for en festival, mener Nyen.

 

Representanter for filmfestivaler i Paris, Berlin og New Yorks er blant de som tar turen til Grimstad. I tillegg besøker den London-baserte distributøren Dawn Sharpless fra Dazzlefilms byen for å holde seminar. Zentropa-produsent Valerie Saunders og Museum of Modern Art-kurator Sally Berger sitter begge i jury. Axel Behrens fra KurzFilmAgentur Hamburg snakker om salg og distribusjon av norsk kortfilm i Tyskland.

 

– PRIVILIGERT

 

Kortfilmfestivalen i Grimstad finansieres av Kulturdepartementet, Grimstad kommune og Aust-Agder fylke som resultat av festivalens status som knutepunktinstitusjon.

 

– Det er helt fantastisk at Grimstad kommune nå gir oss så stor støtte tatt i betraktning at de er en liten kommune. Knutepunktstatusen har gitt oss en økonomisk forutsigbarhet, som jeg også syntes vi fortjener etter 32 år, sier Nyen.

 

Arbeidet med å plukke ut filmer til festivalen, syntes festivalsjefen er givende.

 

– Jeg føler meg privilegert som får bringe gode filmer videre til et publikum. Det er både interessant og morsomt å jobbe med Kortfilmfestivalen.

 

Nyen har vært med å arrangere Kortfilmfestivalen siden 1980. I 1994 ble hun daglig leder på heltid, og hun har ingen konkrete planer om å legge opp nå.

 

– Jeg syntes det er viktig å ivareta kontinuitet, festivalens tradisjon og lange historie. Men det er også viktig å få med nye, unge folk i festivalarbeidet.

 

– Per definisjon er Grimstad et sted for nye talenter i og med at over 400 nye norske filmer og flere tusen internasjonale melder seg på festivalen hvert år. Det at absolutt alle kan melde på film, gjør at man kan også har et stor tilfang av nye talenter. Og her ligger også et demokratisk potensial. Dette er viktig i en bransje som mer og mer konsentrerer seg om de få utvalgte.

 

 

Kortfilmfestivalen i Grimstad går av stabelen onsdag 10. juni til mandag 15. juni.

 

Årets festivalprogram finner du her.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Ny giv og tysk fokus i Grimstad

Kortfilmfestivalen har i år opplevd en stor påmeldingsøkning . – Jeg tror vi har blitt flinkere til å kommunisere festivalens innhold, sier festivalsjef Torunn Nyen.

 

Om bare noen dager braker det løs i Grimstad. Med over 80 påmeldte regissører, ligger det til rette for at Kortfilmfestivalen i år kan styrke sin posisjon i filmbransjen; sammenlignet med fjoråret, da antall påmeldte regissører var betydelig lavere.

 

Daglig leder i Kortfilmfestivalen, Torunn Nyen, tror økningen kan skyldes festivalens profilering på nett, og et fastere grep om reisestøtten til regissører med film i konkurranse.

 

– Før søkte filmskaperne reisestøtte direkte hos Norsk Filmvederlagsfond, og da hadde vi ingen oversikt over hvem som søkte. I år har vi selv administrert reisestøtten, og det har fungert bra. Det er ikke bare regissører med reisestøtte som har meldt seg på, men også flere fra staben til mange av filmene. Det er et karaktertrekk ved festivalen at ikke bare regissøren er tilstede og representerer filmen sin, men også produsent, klipper, fotograf , og skuespillere er ofte tilstede, sier Nyen.

 

– Ved å investere i hjemmesiden vår og i sosiale medier, tror jeg vi har vært flinkere til å kommunisere festivalens innhold i år. Det skal være slik at alle tydelig kan se hva de kan gå glipp av om de ikke kommer.

 

FOKUS PÅ TYSKLAND

 

Festivalen har nære bånd med Kortfilmfestivalen i Oberhausen i Tyskland, og har helt siden oppstarten i 1978 hatt et regelmessig samarbeidet med dem. I år har Kortfilmfestivalen derfor valgt å fokusere på Tyskland, og byr på diverse arrangementer med ”tyske” innslag. Filmkunstner og professor Matthias Müller kommer til Grimstad for å vise en retrospektiv.

 

– Vi har valgt å fokusere på et land som står oss nært både geografisk og kulturelt, forteller Torunn Nyen.

 

– Müller har hatt film på Kortfilmfestivalen tidligere. Da jeg traff han i Berlin under festivalen i februar spurte jeg ham om han ville komme til Grimstad. Det ville han gjerne, og han foreslo straks å vise også sine studenters arbeider. Derfor har vi også en presentasjon av Kunsthochschule für Medien Köln der Müller er professor. Vi får se en rekke interessante elevarbeider, blant annet en film av Daniela Abke, som også sitter i internasjonal jury.

 

INTERNASJONALT PROGRAM

 

I Grimstad knytter det seg som vanlig størst forventning til filmene som deltar i konkurransene.

 

– Vi har de tre konkurransene; en for norsk kortfilm, en for norsk dokumentarfilm, og en for internasjonal kortfilm. Det er her interessen fra publikum er størst. Særlig er det knyttet forventninger til nye navn bak filmene, forteller Torunn Nyen.

 

I det internasjonale programmet finner vi filmer fra blant annet Mexico, Canada, Brasil og Frankrike, og svenske filmer utgjør en egen seksjon. Flere av de utenlandske filmskaperne som deltar i år er unge og nye filmtalenter.

 

– Vi har invitert to filmer av regissører som hadde film også i fjor. Christoph Rainer (24) fra Østerrike og Csaba Bene Perlenberg (25) fra Sverige. Dette er to stemmer i ung europeisk film.

 

– For oss er det viktig også å følge opp regissører som har hatt film i Grimstad tidligere. Det lages utrolig mye god kortfilm, så vi må tenke på mer enn bare å vise gode filmer. Det å følge opp regissører er også en viktig oppgave for en festival, mener Nyen.

 

Representanter for filmfestivaler i Paris, Berlin og New Yorks er blant de som tar turen til Grimstad. I tillegg besøker den London-baserte distributøren Dawn Sharpless fra Dazzlefilms byen for å holde seminar. Zentropa-produsent Valerie Saunders og Museum of Modern Art-kurator Sally Berger sitter begge i jury. Axel Behrens fra KurzFilmAgentur Hamburg snakker om salg og distribusjon av norsk kortfilm i Tyskland.

 

– PRIVILIGERT

 

Kortfilmfestivalen i Grimstad finansieres av Kulturdepartementet, Grimstad kommune og Aust-Agder fylke som resultat av festivalens status som knutepunktinstitusjon.

 

– Det er helt fantastisk at Grimstad kommune nå gir oss så stor støtte tatt i betraktning at de er en liten kommune. Knutepunktstatusen har gitt oss en økonomisk forutsigbarhet, som jeg også syntes vi fortjener etter 32 år, sier Nyen.

 

Arbeidet med å plukke ut filmer til festivalen, syntes festivalsjefen er givende.

 

– Jeg føler meg privilegert som får bringe gode filmer videre til et publikum. Det er både interessant og morsomt å jobbe med Kortfilmfestivalen.

 

Nyen har vært med å arrangere Kortfilmfestivalen siden 1980. I 1994 ble hun daglig leder på heltid, og hun har ingen konkrete planer om å legge opp nå.

 

– Jeg syntes det er viktig å ivareta kontinuitet, festivalens tradisjon og lange historie. Men det er også viktig å få med nye, unge folk i festivalarbeidet.

 

– Per definisjon er Grimstad et sted for nye talenter i og med at over 400 nye norske filmer og flere tusen internasjonale melder seg på festivalen hvert år. Det at absolutt alle kan melde på film, gjør at man kan også har et stor tilfang av nye talenter. Og her ligger også et demokratisk potensial. Dette er viktig i en bransje som mer og mer konsentrerer seg om de få utvalgte.

 

 

Kortfilmfestivalen i Grimstad går av stabelen onsdag 10. juni til mandag 15. juni.

 

Årets festivalprogram finner du her.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY