– Rettighetshavere vil feile

– Det er trist at rettighetshaverne tror de kan stoppe evolusjonen. For de vil feile totalt, mener produsenten og regissøren Daniel Cross i EyeSteelFilm.
Er rettighetshavere i vår digitale tidsalder i stand til å stanse en naturlig og kreativ utvikling?


 

Nei, mener Daniel Cross, som i forrige uke besøkte Norge for å snakke om viktige faktorer rundt rettigheter.

 
– Det er trist at rettighetshaverne konkluderer med at de vil stoppe evolusjonen. For de vil feile totalt. Uansett hvor rike de er, hvor mange advokater de har og hvor aggressivt de oppfører seg, så er de ikke i stand til å stoppe den progresjonen som nå er i ferd med å skje, sier Daniel Cross til Rushprint.


 

Cross var i sin tid med på å starte filmselskapet EyeSteelFilm, med base i Montreal, Canada. EyeSteel ble etter hvert kjente for sine nyskapende og samfunnsengasjerte dokumentarer. Under seminaret i Oslo ble dokumentarfilmen RIP: A Remix Manifesto (2009) vist som en viktig del av seminaret. I salen satt et høyere antall norske dokumentarfilmskapere og produsenter. A Remix Manifesto er laget av filmskaper Brett Gaylor, som i filmen uforsker temaer rundt opphavsrett i vår digitale alder. Filmens hovedperson er artisten Girl Talk, som lager musikk kun basert på sampling. Han møter juridisk motstand med hans utagerende musikkvirksomhet. Men er han kunstner, eller et prakteksempel på en pirat?

 

– Jeg fikk veldig mange interessante spørsmål etter visningen. Det er tydelig at dette er noe som folk opplever akkurat nå, og er veldig opptatt av, forteller Daniel Cross.

  

– Det er et større problem at folk laster ned musikk, enn med film, fordi det er så mange fler som gjør det. Det tar tid å laste ned film. Jeg husker Napster kontaktet musikkindustrien for noen år tilbake, og tilbydde dem flere millioner dollar. De ble møtt med et blankt nei, og med at musikkindustrien ville saksøke dem ut av eksistens. Det var nok en av de første gangene der evolusjonen møtte et slags veiskille.

 

Han mener manglende lærdom og informasjon til unge om hvordan de skal laste ned, skaper et stort skille mellom rettighetshaverne og nedlastere.

 

Hvorfor vil du stoppe ungdommen uten engang å diskutere med dem og ta del i hvordan de bruker nettet? Det er ikke rettferdig å saksøke unge folk. Hvis vi forteller barna våre at de kan bli alt det de ønsker å bli, og vokse til deres absolutte potensiale, så må vi også forklare dem hvordan fildeling fungerer. Dette er et tema det ikke har vært mye lærdom om. Det har ikke akkurat vært stort påtrykk fra de eldre, som kan forklare “here is what you do when sharing files”, sier Cross.

 

Som mener at kopiering og nedlastning trenger nye løsninger for å møtes på halvveien.

 

– Folk har kopiert i alle år. Bare se på Walt Disneys Tornerose og andre Disney-tegnefilmer. Mange av dem er  eventyr hentet ut av Brødrene Grimm. Mickey mouse and steamboat willy er en direkte kopiering av Buster Keaton.

 

– Jeg sier ikke at folk skal laste ned ting uten å betale for det. Filmen (RIP A Remix Manifesto) promoterer aldri nedlastning uten å betale. Men det handler om å utvikle en fleksibel og rask måte å laste ned på. En god løsning hadde for eksempel vært om artisten selv bestemte hvem som skal betale for produktet, sier  Cross.

 

Hva er dine tanker rundt dommen i Pirate Bay-saken? Tror du den vil få noen direkte konsekvenser for musikk- og filmindustrien?

 

– Jeg vet ikke om den dommen faktisk holder. Det er en svakhet at Pirate Bay faktisk ikke ”hoster” noe. Pirate Bay betyr egentlig bare Google. Forskjellen ligger kanskje i navnet, eller måten folk bruker det på. Nå som Pirate Bay er blitt dømt er Google være neste mann ut. Det kan nok få store konsekvenser. Spør hvem som helst i verden, lærere og akademikere for eksempel, om de trenger Google. Det er en helt fantastisk kilde til informasjon.

 

– Hva tror du kommer til å skje fremover, om kanskje ti år?

 

– Jeg er usikker, men man er nødt til å finne en måte å samarbeide på. Jeg tror vi kommer til å få et tilbakefall, som vi kommer til å se med Pirate Bay. De som sitter med makta nå, de store medieselskapene, kommer til å forsøke å ta over internettet, ved å blokkere og kontrollere nettet gjennom penger. Vi kommer til å stå foran et veiskille innenfor kulturlivet, der man må bestemme seg for å godta det eller stoppe det.

 

– Barack Obama har med ”Yes we can” fått frem en optimistisk bølge rettet mot de unge. Hans engasjement for ny teknologi er viktig. Det er klart at 20 år fra nå vil alt være nydesignet og vi vil få nye digitale verktøy. Men det kommer til å ta et generasjonsskifte før den tid kommer. Og eventuelt et maktbytte.

 

EyeSteelFilm og Daniel Cross mener at kultur bygger på kultur, som igjen bygger på kultur. Dette er noe EyeSteelFilm er svært opptatt av. Og Cross følger ikke formelle protokoller når han lager film forteller han.

 

– Kultur er uttrykk, og det kan du ikke ta vekk fra noen. Vår forpliktelse bunner rundt nettopp dette. De som jobber hos oss vet de ikke vil tjene noe særlig penger på det de gjør. Men de syntes det er greit. Og vi er heldige som har fått så mange forbindelser med folk fra hele verden. Det virker oppfriskende på oss!

 

– Vi gjør en film om muslimsk punkrock akkurat nå, som er forbudt. Vi ber ikke om tillatelse når vi reiser for å si det sånn. Første stopp er Kina, der rock er veldig utbredt Men fra offisielt hold vil de vel fortelle oss at det ikke finnes.

 

I Oslo deltok Cross også i en paneldebatt på Filmens Hus. I panelet satt Sverre Pedersen, Leif Holst Jensen, produsent Stine Skare og Morten Daae, og Øystein Jakobsen fra det norske selskapet FriBit, som jobber med å informere om opphavsrett, kulturdeling og fildeling.

 

– Jeg lærte en del under panelet, spesielt fra norske Fribit. De er kjempesmarte og fører en tankegang som virker veldig logisk på meg, forteller Cross.

 

– Folk er usikre og redde, men det er ikke jeg. Derfor prøver jeg å vise folk noen tanker om hvorfor de ikke skal være redde, og at det de gjør ikke er galt.

 

– Man strever etter å finne svar, men vet ikke helt hva man skal gjøre med problemet. Det er skummelt, men også vakkert, fordi alt kan skje. Det er en framvekst av noe nytt, en slags ny kunnskap. Og det er ikke alle som er like mottakelige for den.

 

Traileren til RIP: A Remix Manifesto:

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

– Rettighetshavere vil feile

– Det er trist at rettighetshaverne tror de kan stoppe evolusjonen. For de vil feile totalt, mener produsenten og regissøren Daniel Cross i EyeSteelFilm.
Er rettighetshavere i vår digitale tidsalder i stand til å stanse en naturlig og kreativ utvikling?


 

Nei, mener Daniel Cross, som i forrige uke besøkte Norge for å snakke om viktige faktorer rundt rettigheter.

 
– Det er trist at rettighetshaverne konkluderer med at de vil stoppe evolusjonen. For de vil feile totalt. Uansett hvor rike de er, hvor mange advokater de har og hvor aggressivt de oppfører seg, så er de ikke i stand til å stoppe den progresjonen som nå er i ferd med å skje, sier Daniel Cross til Rushprint.


 

Cross var i sin tid med på å starte filmselskapet EyeSteelFilm, med base i Montreal, Canada. EyeSteel ble etter hvert kjente for sine nyskapende og samfunnsengasjerte dokumentarer. Under seminaret i Oslo ble dokumentarfilmen RIP: A Remix Manifesto (2009) vist som en viktig del av seminaret. I salen satt et høyere antall norske dokumentarfilmskapere og produsenter. A Remix Manifesto er laget av filmskaper Brett Gaylor, som i filmen uforsker temaer rundt opphavsrett i vår digitale alder. Filmens hovedperson er artisten Girl Talk, som lager musikk kun basert på sampling. Han møter juridisk motstand med hans utagerende musikkvirksomhet. Men er han kunstner, eller et prakteksempel på en pirat?

 

– Jeg fikk veldig mange interessante spørsmål etter visningen. Det er tydelig at dette er noe som folk opplever akkurat nå, og er veldig opptatt av, forteller Daniel Cross.

  

– Det er et større problem at folk laster ned musikk, enn med film, fordi det er så mange fler som gjør det. Det tar tid å laste ned film. Jeg husker Napster kontaktet musikkindustrien for noen år tilbake, og tilbydde dem flere millioner dollar. De ble møtt med et blankt nei, og med at musikkindustrien ville saksøke dem ut av eksistens. Det var nok en av de første gangene der evolusjonen møtte et slags veiskille.

 

Han mener manglende lærdom og informasjon til unge om hvordan de skal laste ned, skaper et stort skille mellom rettighetshaverne og nedlastere.

 

Hvorfor vil du stoppe ungdommen uten engang å diskutere med dem og ta del i hvordan de bruker nettet? Det er ikke rettferdig å saksøke unge folk. Hvis vi forteller barna våre at de kan bli alt det de ønsker å bli, og vokse til deres absolutte potensiale, så må vi også forklare dem hvordan fildeling fungerer. Dette er et tema det ikke har vært mye lærdom om. Det har ikke akkurat vært stort påtrykk fra de eldre, som kan forklare “here is what you do when sharing files”, sier Cross.

 

Som mener at kopiering og nedlastning trenger nye løsninger for å møtes på halvveien.

 

– Folk har kopiert i alle år. Bare se på Walt Disneys Tornerose og andre Disney-tegnefilmer. Mange av dem er  eventyr hentet ut av Brødrene Grimm. Mickey mouse and steamboat willy er en direkte kopiering av Buster Keaton.

 

– Jeg sier ikke at folk skal laste ned ting uten å betale for det. Filmen (RIP A Remix Manifesto) promoterer aldri nedlastning uten å betale. Men det handler om å utvikle en fleksibel og rask måte å laste ned på. En god løsning hadde for eksempel vært om artisten selv bestemte hvem som skal betale for produktet, sier  Cross.

 

Hva er dine tanker rundt dommen i Pirate Bay-saken? Tror du den vil få noen direkte konsekvenser for musikk- og filmindustrien?

 

– Jeg vet ikke om den dommen faktisk holder. Det er en svakhet at Pirate Bay faktisk ikke ”hoster” noe. Pirate Bay betyr egentlig bare Google. Forskjellen ligger kanskje i navnet, eller måten folk bruker det på. Nå som Pirate Bay er blitt dømt er Google være neste mann ut. Det kan nok få store konsekvenser. Spør hvem som helst i verden, lærere og akademikere for eksempel, om de trenger Google. Det er en helt fantastisk kilde til informasjon.

 

– Hva tror du kommer til å skje fremover, om kanskje ti år?

 

– Jeg er usikker, men man er nødt til å finne en måte å samarbeide på. Jeg tror vi kommer til å få et tilbakefall, som vi kommer til å se med Pirate Bay. De som sitter med makta nå, de store medieselskapene, kommer til å forsøke å ta over internettet, ved å blokkere og kontrollere nettet gjennom penger. Vi kommer til å stå foran et veiskille innenfor kulturlivet, der man må bestemme seg for å godta det eller stoppe det.

 

– Barack Obama har med ”Yes we can” fått frem en optimistisk bølge rettet mot de unge. Hans engasjement for ny teknologi er viktig. Det er klart at 20 år fra nå vil alt være nydesignet og vi vil få nye digitale verktøy. Men det kommer til å ta et generasjonsskifte før den tid kommer. Og eventuelt et maktbytte.

 

EyeSteelFilm og Daniel Cross mener at kultur bygger på kultur, som igjen bygger på kultur. Dette er noe EyeSteelFilm er svært opptatt av. Og Cross følger ikke formelle protokoller når han lager film forteller han.

 

– Kultur er uttrykk, og det kan du ikke ta vekk fra noen. Vår forpliktelse bunner rundt nettopp dette. De som jobber hos oss vet de ikke vil tjene noe særlig penger på det de gjør. Men de syntes det er greit. Og vi er heldige som har fått så mange forbindelser med folk fra hele verden. Det virker oppfriskende på oss!

 

– Vi gjør en film om muslimsk punkrock akkurat nå, som er forbudt. Vi ber ikke om tillatelse når vi reiser for å si det sånn. Første stopp er Kina, der rock er veldig utbredt Men fra offisielt hold vil de vel fortelle oss at det ikke finnes.

 

I Oslo deltok Cross også i en paneldebatt på Filmens Hus. I panelet satt Sverre Pedersen, Leif Holst Jensen, produsent Stine Skare og Morten Daae, og Øystein Jakobsen fra det norske selskapet FriBit, som jobber med å informere om opphavsrett, kulturdeling og fildeling.

 

– Jeg lærte en del under panelet, spesielt fra norske Fribit. De er kjempesmarte og fører en tankegang som virker veldig logisk på meg, forteller Cross.

 

– Folk er usikre og redde, men det er ikke jeg. Derfor prøver jeg å vise folk noen tanker om hvorfor de ikke skal være redde, og at det de gjør ikke er galt.

 

– Man strever etter å finne svar, men vet ikke helt hva man skal gjøre med problemet. Det er skummelt, men også vakkert, fordi alt kan skje. Det er en framvekst av noe nytt, en slags ny kunnskap. Og det er ikke alle som er like mottakelige for den.

 

Traileren til RIP: A Remix Manifesto:

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY