Det moderne slaveri

Dokumentarserien Moderne Slaveri viser at slaveri fortsatt eksisterer i store deler av verden. – Det startet med at jeg leste "Slaveri i vår tid" av Kevin Bales. Den sjokkerte meg, forteller regissør Thomas Robsahm.

Produsent, regissør og NFIs langfilmkonsulent Thomas Robsahm har sammen med regissør Tina Davis laget dokumentarserien som vises på TV2. Organisasjonen Unicef har vært støttespillere på serien, som bygger videre på filmen med samme tittel, også regissert av Robsahm.

 

I den første av tilsammen tre filmer blir vi kjent med husslaven Rania i Paris, og slavene i sexindustrien i Kambodsja. En virkelighet som er tilsynelatende fjern fra vår.

 

Den tidligere husslaven Rania kom til Paris som barn fra Marokko. Bekjente av familien lovet henne en fremtid med utdannelse og bosted, men i stedet ble hun brukt som gratis hushjelp og barnevakt. Ranias oppvekst er blitt preget av tvangsarbeid, vold og frihetsberøvelse. I dag er hun voksen og har fått hjelp til å gå til sak mot sin tidligere slaveholder.
 
– Det startet med at jeg leste en bok av Kevin Bales som heter "Slaveri i vår tid". Den sjokkerte meg, og jeg valgte å gjøre mer research. Etterhvert jobbet jeg frem et manus som vant Fritt Ords dokumentarkonkurranse i 2004. Deretter tok det to år å fullfinansiere serien før forarbeidet startet, forteller regissør Thomas Robsahm.

 

– Opptakene tok to år og etterarbeidet over et år. Foruten serien som går på TV2, har vi laget en filmversjon som ble vist i Volda og som kommer til Grimstad, samt andre festivaler etterhvert. Vi har også laget en kortere skolefilmversjon, fortsetter han.

 

– Finnes det slaver i Norge?

– I form av trafficking-ofre ja, og jeg vil tro at det også fins husslaver. Det vil si mennesker som kun får kost og losji samt kanskje noen lommepenger for å gjøre husarbeid, passe barn osv. Men jeg har ikke dekning for å si at det fins. Jeg bare tror det. I større byer er det dokumentert. Blant annet i Paris, der man anslår det til å være rundt 3000 husslaver.

 

 

– Hva kan vi gjøre for å stoppe slaveri?

– Fattigdom fører til slaveri, så det viktigste man kan gjøre er å bidra til å utjevne forskjellene. Økt bevisshet hos forbrukere hva gjelder hvilke produkter vi kjøper og hva vi aksepterer. Også i Norge vokser det nå frem en aksept for å benytte svært rimelig arbeidskraft fra fattigere land. Den dagen man synes det er ok å la noen jobbe for seg uten betaling og rettigheter, har man akseptert slaveri for egen vinning, sier Robsahm.

 

– Hvilke reaksjoner håper du å få på serien?

– Reaksjonene så langt har vært overveldende på SMS og Facebook, samt en flott 6´er i Dagsavisen. Men jeg hadde håpet serien ville inspirert til en bred debatt om tematikken, noe som ikke har skjedd foreløpig. For meg er dette god gammeldags folkeopplysning om en tematikk som det sjelden lages film eller tv på. Synd da at både Dagbladet og VG har valgt å ignorere serien.

 


Første episode av Moderne Slaveri ble vist mandag 18.mai. Neste episode blir vist mandag 25. mai kl 22..30, tredje episode mandag 1. juni.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Det moderne slaveri

Dokumentarserien Moderne Slaveri viser at slaveri fortsatt eksisterer i store deler av verden. – Det startet med at jeg leste "Slaveri i vår tid" av Kevin Bales. Den sjokkerte meg, forteller regissør Thomas Robsahm.

Produsent, regissør og NFIs langfilmkonsulent Thomas Robsahm har sammen med regissør Tina Davis laget dokumentarserien som vises på TV2. Organisasjonen Unicef har vært støttespillere på serien, som bygger videre på filmen med samme tittel, også regissert av Robsahm.

 

I den første av tilsammen tre filmer blir vi kjent med husslaven Rania i Paris, og slavene i sexindustrien i Kambodsja. En virkelighet som er tilsynelatende fjern fra vår.

 

Den tidligere husslaven Rania kom til Paris som barn fra Marokko. Bekjente av familien lovet henne en fremtid med utdannelse og bosted, men i stedet ble hun brukt som gratis hushjelp og barnevakt. Ranias oppvekst er blitt preget av tvangsarbeid, vold og frihetsberøvelse. I dag er hun voksen og har fått hjelp til å gå til sak mot sin tidligere slaveholder.
 
– Det startet med at jeg leste en bok av Kevin Bales som heter "Slaveri i vår tid". Den sjokkerte meg, og jeg valgte å gjøre mer research. Etterhvert jobbet jeg frem et manus som vant Fritt Ords dokumentarkonkurranse i 2004. Deretter tok det to år å fullfinansiere serien før forarbeidet startet, forteller regissør Thomas Robsahm.

 

– Opptakene tok to år og etterarbeidet over et år. Foruten serien som går på TV2, har vi laget en filmversjon som ble vist i Volda og som kommer til Grimstad, samt andre festivaler etterhvert. Vi har også laget en kortere skolefilmversjon, fortsetter han.

 

– Finnes det slaver i Norge?

– I form av trafficking-ofre ja, og jeg vil tro at det også fins husslaver. Det vil si mennesker som kun får kost og losji samt kanskje noen lommepenger for å gjøre husarbeid, passe barn osv. Men jeg har ikke dekning for å si at det fins. Jeg bare tror det. I større byer er det dokumentert. Blant annet i Paris, der man anslår det til å være rundt 3000 husslaver.

 

 

– Hva kan vi gjøre for å stoppe slaveri?

– Fattigdom fører til slaveri, så det viktigste man kan gjøre er å bidra til å utjevne forskjellene. Økt bevisshet hos forbrukere hva gjelder hvilke produkter vi kjøper og hva vi aksepterer. Også i Norge vokser det nå frem en aksept for å benytte svært rimelig arbeidskraft fra fattigere land. Den dagen man synes det er ok å la noen jobbe for seg uten betaling og rettigheter, har man akseptert slaveri for egen vinning, sier Robsahm.

 

– Hvilke reaksjoner håper du å få på serien?

– Reaksjonene så langt har vært overveldende på SMS og Facebook, samt en flott 6´er i Dagsavisen. Men jeg hadde håpet serien ville inspirert til en bred debatt om tematikken, noe som ikke har skjedd foreløpig. For meg er dette god gammeldags folkeopplysning om en tematikk som det sjelden lages film eller tv på. Synd da at både Dagbladet og VG har valgt å ignorere serien.

 


Første episode av Moderne Slaveri ble vist mandag 18.mai. Neste episode blir vist mandag 25. mai kl 22..30, tredje episode mandag 1. juni.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY