Oslofjorden som filmregion

– Vi trenger et regionalt filmsenter for Oslofjordregionen, mener regissør og produsent Ann Coates i dette innlegget.

Jeg var til stede på Filmpolitisk samling i Drammen onsdag 25. mars. Samlingen markerer begynnelsen på et samarbeid mellom fylkeskommunene rundt Oslofjorden. Denne dagen var fylkene Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold representert. Samarbeidet skal forhåpentligvis resultere i et regionalt filmsenter for Oslofjordregionen. Slike senter finnes allerede i resten av landet, som Midtnorsk, Vestnorsk, Sørnorsk osv.

Jeg er regissør og produsent bosatt på Nesodden, og har jobbet i mange år med finansiering av dokumentarfilmproduksjoner. Det er en lang og tung vei hvis man er så uheldig å bo i Oslofjordområdet. Jeg har savnet et regionalt filmsenter til økonomisk og faglig støtte. I mangel av dette har jeg brukt mye tid på å finne ut av mulige støttespillere i kommuner og fylkeskommuner. Det har vært en uoversiktlig materie, som av og til har gitt et lite napp, slik at jeg har orket å jobbe videre med prosjektene mine.

 

På prosjekter knyttet til andre regioner har jeg som produsent fått støtte fra Film 3, Lillehammer. Men for å få tilgang på penger fra de andre regionale sentrene, har jeg måttet skaffe produsent eller co-produsent fra den aktuelle regionen. For sentrene støtter primært sine egne filmarbeidere.


Vi som hører til Oslofjordregionen ville med et regionalt filmsenter kunne søke støtte til kort- og dokumentarfilm her – i tillegg til søknader til konsulentene i Filminstituttet. I tillegg vil et senter ha ulike program for talentutvikling og kompetanseheving.

Det gjelder å bruke tiden nå som vi har en kulturminister som vil bruke penger på filmutvikling og – produksjon. Vi vet ikke hva som skjer etter valget. Signalene fra Filminstituttet og Kulturdepartementet om økt styrking av regional filmvirksomhet er tydelige. Sverige har med gode resultater (bl.a. Film i Väst) hatt satsing på regionale filmsentre og – virksomheter lenge, og dette gjelder også Stockholmsregionen. Så hvorfor ikke langs Oslofjorden?

 

Denne regionen er tyngdepunktet i norsk film når det gjelder produksjonsselskaper, filmarbeidere og generell aktivitet. Men det er ikke lettere å få finansiert og realisert en kortfilm om du bor i Larvik enn om du bor i Verdal. Men holder du til i Verdal, kan du søke regional filmstøtte til kort- og dokumentarfilm. Det kan du ikke i Larvik, eller Moss, eller fra Nesodden.


Jeg tror alle filmarbeidere ville ønske et regionalt filmsenter for Oslofjordregionen velkommen. Men signalene fra fylkeskommunene som var representert på møtet i Drammen var sprikende, og Oslo var ikke representert. Men for å få til et regionalt senter er det viktig å stå samlet.

 

Plasseringen av senteret synes jeg har mindre betydning. Avstandene er ikke så store her sør uansett, og søknader sendes elektronisk. Kurs og seminarer kan arrangeres i filmsenterets regi mange steder rundt fjorden.

 

I arbeidet mitt som produsent har jeg fått nyttig hjelp og råd fra Mediefabrikken i Akershus. Kan Mediefabrikken omorganiseres til å bli et regionalt filmsenter for Oslofjordområdet? I Mediefabrikken er det allerede gjort investeringer og forarbeid, i tillegg til at den allerede mottar statlig støtte på linje med de allerede etablerte regionale filmsentrene. Den har også statlige penger til Talentutvikling.

 

Lokaliseringen i Filmparken på Jar sikrer et godt filmfaglig utgangspunkt og nettverk. På møtet ble jeg fortalt at hvis Oslo og noen av de andre fylkene bare sier ja og bidrar med et mindre beløp i året, er det regionale filmsenteret i gang i løpet av noen uker!

 

Er flere enn meg som da ville klappe i hendene og feire med champagne?

Ann Coates
Regissør/produsent
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Oslofjorden som filmregion

– Vi trenger et regionalt filmsenter for Oslofjordregionen, mener regissør og produsent Ann Coates i dette innlegget.

Jeg var til stede på Filmpolitisk samling i Drammen onsdag 25. mars. Samlingen markerer begynnelsen på et samarbeid mellom fylkeskommunene rundt Oslofjorden. Denne dagen var fylkene Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold representert. Samarbeidet skal forhåpentligvis resultere i et regionalt filmsenter for Oslofjordregionen. Slike senter finnes allerede i resten av landet, som Midtnorsk, Vestnorsk, Sørnorsk osv.

Jeg er regissør og produsent bosatt på Nesodden, og har jobbet i mange år med finansiering av dokumentarfilmproduksjoner. Det er en lang og tung vei hvis man er så uheldig å bo i Oslofjordområdet. Jeg har savnet et regionalt filmsenter til økonomisk og faglig støtte. I mangel av dette har jeg brukt mye tid på å finne ut av mulige støttespillere i kommuner og fylkeskommuner. Det har vært en uoversiktlig materie, som av og til har gitt et lite napp, slik at jeg har orket å jobbe videre med prosjektene mine.

 

På prosjekter knyttet til andre regioner har jeg som produsent fått støtte fra Film 3, Lillehammer. Men for å få tilgang på penger fra de andre regionale sentrene, har jeg måttet skaffe produsent eller co-produsent fra den aktuelle regionen. For sentrene støtter primært sine egne filmarbeidere.


Vi som hører til Oslofjordregionen ville med et regionalt filmsenter kunne søke støtte til kort- og dokumentarfilm her – i tillegg til søknader til konsulentene i Filminstituttet. I tillegg vil et senter ha ulike program for talentutvikling og kompetanseheving.

Det gjelder å bruke tiden nå som vi har en kulturminister som vil bruke penger på filmutvikling og – produksjon. Vi vet ikke hva som skjer etter valget. Signalene fra Filminstituttet og Kulturdepartementet om økt styrking av regional filmvirksomhet er tydelige. Sverige har med gode resultater (bl.a. Film i Väst) hatt satsing på regionale filmsentre og – virksomheter lenge, og dette gjelder også Stockholmsregionen. Så hvorfor ikke langs Oslofjorden?

 

Denne regionen er tyngdepunktet i norsk film når det gjelder produksjonsselskaper, filmarbeidere og generell aktivitet. Men det er ikke lettere å få finansiert og realisert en kortfilm om du bor i Larvik enn om du bor i Verdal. Men holder du til i Verdal, kan du søke regional filmstøtte til kort- og dokumentarfilm. Det kan du ikke i Larvik, eller Moss, eller fra Nesodden.


Jeg tror alle filmarbeidere ville ønske et regionalt filmsenter for Oslofjordregionen velkommen. Men signalene fra fylkeskommunene som var representert på møtet i Drammen var sprikende, og Oslo var ikke representert. Men for å få til et regionalt senter er det viktig å stå samlet.

 

Plasseringen av senteret synes jeg har mindre betydning. Avstandene er ikke så store her sør uansett, og søknader sendes elektronisk. Kurs og seminarer kan arrangeres i filmsenterets regi mange steder rundt fjorden.

 

I arbeidet mitt som produsent har jeg fått nyttig hjelp og råd fra Mediefabrikken i Akershus. Kan Mediefabrikken omorganiseres til å bli et regionalt filmsenter for Oslofjordområdet? I Mediefabrikken er det allerede gjort investeringer og forarbeid, i tillegg til at den allerede mottar statlig støtte på linje med de allerede etablerte regionale filmsentrene. Den har også statlige penger til Talentutvikling.

 

Lokaliseringen i Filmparken på Jar sikrer et godt filmfaglig utgangspunkt og nettverk. På møtet ble jeg fortalt at hvis Oslo og noen av de andre fylkene bare sier ja og bidrar med et mindre beløp i året, er det regionale filmsenteret i gang i løpet av noen uker!

 

Er flere enn meg som da ville klappe i hendene og feire med champagne?

Ann Coates
Regissør/produsent
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY