Den gode soldat

Regissør Annette K. Olesen skulle ikke lage film om noe tema. Lille Soldat endte allikevel opp med å handle om krig, prostitusjon og trafficking.

I Annette K. Olesens fjerde spillefilm flettes kontroversielle temaer sammen i en noe uvanlig historie. Den kvinnelige soldaten Lotte vender hjem fra tjeneste i Afghanistan (antar vi). Hun begynner å arbeide for sin fars rullende bordell.

 

I jobben som sjåfør må hun beskytte de prostituerte mot kunder som ikke oppfører seg. Samtidig prøver hun å fordøye inntrykkene etter krigen, og finner en midlertidig trøst i alkohol og festing.

 

Soldater som sliter psykisk etter at de kommer hjem er et økende problem i Danmark forteller regissøren.

 

– Historien rundt soldaten dukket opp på et tidspunkt hvor vi kunne lese om hvordan soldatene som reiser til Afghanistan har det når de kommer hjem, forteller Olesen.

 

Den danske regissøren har jobbet med manusforfatter Kim Fupz Aakeson på alle sine tidligere spillefilmer (forøvrig aktuell som manusforfatter på Hans Petter Molands  Regnskap).

 

– Da jeg startet med prosjektet for to år siden hadde Kim Aakeson lyst til at vi skulle lage en gangsterfilm. Jeg har ikke laget sjangerfilm før. Jeg har kun holdt meg til “straight forward” realisme.

– Filmen har tre historier som er flettet sammen. Vi oppdaget at alle kretset rundt samme grunntema: Å redde. Redde verden, seg selv eller et annet menneske, sier Olesen.

 

UTYPISK KVINNESKIKKELSE

 

Skuespillerinnen Trine Dyrholm ble sist sett her hjemme i Erik Poppes DeUsynlige. I Lille Soldat leverer hun en minneverdig prestasjon i rollen som Lotte. En noe utypisk kvinneskikkelse på lerretet. En tilbakevendt soldat med usunne vaner som ikke får til kjærligheten, eller klarer å holde liv i en plante mer enn noen dager.
 

– Jeg kan kjenne meg selv igjen i Lotte. Mange kvinner, spesielt i vår generasjon, vil nok gjøre det samme. Men måten hun lever livet sitt på, og den maskuliniteten som hun utstråler, er basert på et liv og en oppvekst der hun er blitt overlatt til seg selv.

 

– Soldaten kjemper for det gode, eller vil kjempe for det gode. Det vet vi fra eventyrene, sier Olesen.

 

IKKE BARE OFRE

Den engelske skuespilleren Lorna Brown spiller Lily, den nigerianske eskortepiken som også er kjæresten til faren til Lotte. Lily gir oss et nyansert bilde av en utenlandsk prostituert, et bevisst valg fra regissørens side.

 

– Historien om Lily er i høy grad autentisk. Prostitusjon og trafficking er mye mer nyansert enn det man leser om i avisen. Fra mediene gis vi et inntrykk av de prostituerte som ofre. Det er mer komplekst enn det.

 

– Ifølge rikspolitiet er det kun 2-3 % av de utenlandske kvinner som ikke vet hva de skal når de kommer hit.

 

–Å betrakte dem som ofre for prostitusjon er det samme som å frata dem retten til selv å råde over det eneste redskap de har for å forbedre livene sine. Man må gi dem den respekten for at de faktisk handler i sin situasjon, sier Olesen.

 

Les resten av intervjuet med Annette K. Olesen i neste utgave av Rushprint.


Har du ikke abonnement? Tegn et RUSHPRINT-abonnement her!

 

Lille Soldat har premiere fredag 17.april.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Den gode soldat

Regissør Annette K. Olesen skulle ikke lage film om noe tema. Lille Soldat endte allikevel opp med å handle om krig, prostitusjon og trafficking.

I Annette K. Olesens fjerde spillefilm flettes kontroversielle temaer sammen i en noe uvanlig historie. Den kvinnelige soldaten Lotte vender hjem fra tjeneste i Afghanistan (antar vi). Hun begynner å arbeide for sin fars rullende bordell.

 

I jobben som sjåfør må hun beskytte de prostituerte mot kunder som ikke oppfører seg. Samtidig prøver hun å fordøye inntrykkene etter krigen, og finner en midlertidig trøst i alkohol og festing.

 

Soldater som sliter psykisk etter at de kommer hjem er et økende problem i Danmark forteller regissøren.

 

– Historien rundt soldaten dukket opp på et tidspunkt hvor vi kunne lese om hvordan soldatene som reiser til Afghanistan har det når de kommer hjem, forteller Olesen.

 

Den danske regissøren har jobbet med manusforfatter Kim Fupz Aakeson på alle sine tidligere spillefilmer (forøvrig aktuell som manusforfatter på Hans Petter Molands  Regnskap).

 

– Da jeg startet med prosjektet for to år siden hadde Kim Aakeson lyst til at vi skulle lage en gangsterfilm. Jeg har ikke laget sjangerfilm før. Jeg har kun holdt meg til “straight forward” realisme.

– Filmen har tre historier som er flettet sammen. Vi oppdaget at alle kretset rundt samme grunntema: Å redde. Redde verden, seg selv eller et annet menneske, sier Olesen.

 

UTYPISK KVINNESKIKKELSE

 

Skuespillerinnen Trine Dyrholm ble sist sett her hjemme i Erik Poppes DeUsynlige. I Lille Soldat leverer hun en minneverdig prestasjon i rollen som Lotte. En noe utypisk kvinneskikkelse på lerretet. En tilbakevendt soldat med usunne vaner som ikke får til kjærligheten, eller klarer å holde liv i en plante mer enn noen dager.
 

– Jeg kan kjenne meg selv igjen i Lotte. Mange kvinner, spesielt i vår generasjon, vil nok gjøre det samme. Men måten hun lever livet sitt på, og den maskuliniteten som hun utstråler, er basert på et liv og en oppvekst der hun er blitt overlatt til seg selv.

 

– Soldaten kjemper for det gode, eller vil kjempe for det gode. Det vet vi fra eventyrene, sier Olesen.

 

IKKE BARE OFRE

Den engelske skuespilleren Lorna Brown spiller Lily, den nigerianske eskortepiken som også er kjæresten til faren til Lotte. Lily gir oss et nyansert bilde av en utenlandsk prostituert, et bevisst valg fra regissørens side.

 

– Historien om Lily er i høy grad autentisk. Prostitusjon og trafficking er mye mer nyansert enn det man leser om i avisen. Fra mediene gis vi et inntrykk av de prostituerte som ofre. Det er mer komplekst enn det.

 

– Ifølge rikspolitiet er det kun 2-3 % av de utenlandske kvinner som ikke vet hva de skal når de kommer hit.

 

–Å betrakte dem som ofre for prostitusjon er det samme som å frata dem retten til selv å råde over det eneste redskap de har for å forbedre livene sine. Man må gi dem den respekten for at de faktisk handler i sin situasjon, sier Olesen.

 

Les resten av intervjuet med Annette K. Olesen i neste utgave av Rushprint.


Har du ikke abonnement? Tegn et RUSHPRINT-abonnement her!

 

Lille Soldat har premiere fredag 17.april.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY