Strid om Max Manus i skolen

Norske skoler som benytter Max Manus i undervisningen må betale for seg, mener Petter Myhrvold i Norwegian Film AS. Men Kommunenes sentralforbund og Kulturdepartementet er ikke enige.

Filmer som Max Manus kan være en nyttig inngang for å få elever til å bli interessert i for eksempel krigshistorie. Men det strides nå om lærerne skal ha anledning til å vise disse for elevene sine. Først må de nemlig betale lisens. Det skriver Dagbladet.no.

Selskapet Norwegian Film AS er et av to selskaper som jobber med å få vederlag for offentlig framføring av filmer i Norge.
Norske skoler må betale et sted mellom 4000 -5000 kroner for å få lov til å vise film i klasserommene sine.

Norwegian Film er villige til å ta norske kommuner for retten hvis ikke skolene begynner å punge ut.

 

– På et gitt tidspunkt blir vi nødt til å gjøre en sak ut av dette. Da må en rektor betale dyrt, og det synes vi er veldig, veldig trist. Vi ønsker bare at den norske filmbransjen skal få de pengene de har krav på, sier Petter Myhrvold i Norwegian Film AS til Dagbladet.no.

 

Kommunenes sentralforbund (KS) er imidlertid totalt uenige i at skoler skal betale for å vise spillefilmer for elevene. De mener at en visning i et klasserom er en privat, og ikke en offentlig, framføring. Dette fordi en skoleklasse er en privat krets og fordi det er en nær relasjon mellom lærere og elev. Denne argumentasjonen er derimot Petter Myhrvold veldig uenig i.

 

– At det er en nær og varig relasjon mellom en lærer og en elev stemmer rett og slett ikke. Om klasserommet blir definert som et privat rom, bør jo også elevene få lov til å sitte bakerst og røyke, for å sette det litt på spissen. Det blir helt rart.

 

Filmindustrien sliter voldsomt med å bli hørt i det offentlige Norge, og heller ikke Kultur- og kirkedepartementet er på filmindustriens side.

Avdelingsdirektør Bengt Hermansen i Kulturdepartementet viser i et brev til at Norwegian Film støtter seg på departementet i et informasjonsskriv om saken. Å bruke KKD for å fremme synet om at film i skolen er lisenspliktig er det imidlertid ikke grunnlag for, ifølge Hermansen.

 

– Med andre ord vil det, uten klarering fra rettighetshaver være adgang for en lærer til å vise film for en hel klasse, skriver Hermansen i brevet.

 

Norwegian Film, som representeres av advokat Espen Tøndel, har innhentet en juridisk betenkning fra professor Ole Andreas Rognstad som de mener støtter deres syn. De har også støtte fra flere norske bransjeorganisasjoner, blant dem Produsentforeningen.

 

 

Saken er hentet fra Dagbladet.no

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Strid om Max Manus i skolen

Norske skoler som benytter Max Manus i undervisningen må betale for seg, mener Petter Myhrvold i Norwegian Film AS. Men Kommunenes sentralforbund og Kulturdepartementet er ikke enige.

Filmer som Max Manus kan være en nyttig inngang for å få elever til å bli interessert i for eksempel krigshistorie. Men det strides nå om lærerne skal ha anledning til å vise disse for elevene sine. Først må de nemlig betale lisens. Det skriver Dagbladet.no.

Selskapet Norwegian Film AS er et av to selskaper som jobber med å få vederlag for offentlig framføring av filmer i Norge.
Norske skoler må betale et sted mellom 4000 -5000 kroner for å få lov til å vise film i klasserommene sine.

Norwegian Film er villige til å ta norske kommuner for retten hvis ikke skolene begynner å punge ut.

 

– På et gitt tidspunkt blir vi nødt til å gjøre en sak ut av dette. Da må en rektor betale dyrt, og det synes vi er veldig, veldig trist. Vi ønsker bare at den norske filmbransjen skal få de pengene de har krav på, sier Petter Myhrvold i Norwegian Film AS til Dagbladet.no.

 

Kommunenes sentralforbund (KS) er imidlertid totalt uenige i at skoler skal betale for å vise spillefilmer for elevene. De mener at en visning i et klasserom er en privat, og ikke en offentlig, framføring. Dette fordi en skoleklasse er en privat krets og fordi det er en nær relasjon mellom lærere og elev. Denne argumentasjonen er derimot Petter Myhrvold veldig uenig i.

 

– At det er en nær og varig relasjon mellom en lærer og en elev stemmer rett og slett ikke. Om klasserommet blir definert som et privat rom, bør jo også elevene få lov til å sitte bakerst og røyke, for å sette det litt på spissen. Det blir helt rart.

 

Filmindustrien sliter voldsomt med å bli hørt i det offentlige Norge, og heller ikke Kultur- og kirkedepartementet er på filmindustriens side.

Avdelingsdirektør Bengt Hermansen i Kulturdepartementet viser i et brev til at Norwegian Film støtter seg på departementet i et informasjonsskriv om saken. Å bruke KKD for å fremme synet om at film i skolen er lisenspliktig er det imidlertid ikke grunnlag for, ifølge Hermansen.

 

– Med andre ord vil det, uten klarering fra rettighetshaver være adgang for en lærer til å vise film for en hel klasse, skriver Hermansen i brevet.

 

Norwegian Film, som representeres av advokat Espen Tøndel, har innhentet en juridisk betenkning fra professor Ole Andreas Rognstad som de mener støtter deres syn. De har også støtte fra flere norske bransjeorganisasjoner, blant dem Produsentforeningen.

 

 

Saken er hentet fra Dagbladet.no

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY