Eurodok 2009: Antisemittisme og revolusjon

Årets Eurodok byr på en rekke musikalske godbiter, i tillegg til filmer om antisemittisme og menneskerettigheter. – I år har vi flere større og ambisiøse filmer på programmet, sier Jan Langlo.

I løpet av fem dager, vil det på Filmens Hus bli vist høydepunkter innenfor ny europeisk dokumentarfilm. Med et spesielt fokus på musikkdokumentarer blir det møte med alt fra obskure østeriske band, til legenden Johnny Cash i Johnny Cash at The Folsom Prison.

 

I 35 mm-filmen World Revolution følger vi det østerrikske bandet Drahdiwaberl: Rockebandet som siden 1969 har kjempet en innbitt kamp for sin egen verdensrevolusjon. Bandet har blitt beskrevet som et av de mest sentrale bandene i Europa du garantert ikke har hørt om. I den norske musikkdokumentaren Psychobilly Weekend (regi: Gunnar Knutsen) får du se norske band i en heftig musikalsk sjanger som for mange er helt ny.

– Det produseres mange bra musikkdokumentarer for tiden, som har lettere for å finne sitt publikum. I år har vi valgt vekk de mest kjente artistene og fokusert på de mer obskure bandene, forteller Jan Lanlgo i programkomiteen til Eurodok-festivalen.

Mange av årets filmer vises i fullt filmformat, ikke fullt så vanlig innenfor dokumentarfilm-formatet.

– I år har vi flere større og ambisiøse filmer på programmet som vises på film i stedet for video. Det er tegn på en type film som folk legger mer ambisjoner i. I en tidsalder der det meste blir digitalt gir det filmene en høyere kvalitet, sier Lanlgo.

Av de 43 filmene som vises på festivalen er 16 norske. Tre har norgespremiere, deriblant Anja Breien`s Jezidi.

Jezidi er en veldig sterk og flott film, om en kurdisk minoritet i nord-Irak. Det er også den første lengre filmen fra Breien på en lang stund, sier Lanlgo.

 

– Generelt er det stor variasjon i de norske filmene. De to andre norske premierefilmene har fått støtte av gamle filmfondets ”Nye veier til dokumentarfilm”, en støtteordning som gir penger til dokumentarfilmprosjekter litt utenom det vanlige. De er ofte mer kunstnerisk ambisiøse. Filmene Odds Odds og Human har begge fått støtte gjennom denne ordningen. Det er veldig spennende.

– Hvilken film vil du selv trekke frem fra programmet?

 

– Min favoritt er østerriske Defamation. Den føyer seg rett inn i den norske debatten om antisemittisme akkurat nå. Nylig var det noen som hevdet av Norge var et av de mest antisemittistiske landene i Europa. Defamation tar tak i de samme påstandene, om at store deler av verden faktisk er antisemittistiske. I tillegg er det en ganske personlig fortalt og morsom dokumentar i samme gate som Michael Moore jobber på, sier Langlo.


Festvialen åpner med Liverpool-filmen Of Time and the City, signert den kjente dokumentarfilmregissøren Terence Davies, og avsluttes med den franske filmen Discorama, Signé Glaser av Esther Hoffenberg.

 

I fjor var 1800 mennesker innom festivalen, og Langlo håper på noe av det samme også i år.

– Om et par tusen kommer innom er jeg fornøyd, avslutter han.

 

Det fullstendige festival programmet kan du ser her.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Eurodok 2009: Antisemittisme og revolusjon

Årets Eurodok byr på en rekke musikalske godbiter, i tillegg til filmer om antisemittisme og menneskerettigheter. – I år har vi flere større og ambisiøse filmer på programmet, sier Jan Langlo.

I løpet av fem dager, vil det på Filmens Hus bli vist høydepunkter innenfor ny europeisk dokumentarfilm. Med et spesielt fokus på musikkdokumentarer blir det møte med alt fra obskure østeriske band, til legenden Johnny Cash i Johnny Cash at The Folsom Prison.

 

I 35 mm-filmen World Revolution følger vi det østerrikske bandet Drahdiwaberl: Rockebandet som siden 1969 har kjempet en innbitt kamp for sin egen verdensrevolusjon. Bandet har blitt beskrevet som et av de mest sentrale bandene i Europa du garantert ikke har hørt om. I den norske musikkdokumentaren Psychobilly Weekend (regi: Gunnar Knutsen) får du se norske band i en heftig musikalsk sjanger som for mange er helt ny.

– Det produseres mange bra musikkdokumentarer for tiden, som har lettere for å finne sitt publikum. I år har vi valgt vekk de mest kjente artistene og fokusert på de mer obskure bandene, forteller Jan Lanlgo i programkomiteen til Eurodok-festivalen.

Mange av årets filmer vises i fullt filmformat, ikke fullt så vanlig innenfor dokumentarfilm-formatet.

– I år har vi flere større og ambisiøse filmer på programmet som vises på film i stedet for video. Det er tegn på en type film som folk legger mer ambisjoner i. I en tidsalder der det meste blir digitalt gir det filmene en høyere kvalitet, sier Lanlgo.

Av de 43 filmene som vises på festivalen er 16 norske. Tre har norgespremiere, deriblant Anja Breien`s Jezidi.

Jezidi er en veldig sterk og flott film, om en kurdisk minoritet i nord-Irak. Det er også den første lengre filmen fra Breien på en lang stund, sier Lanlgo.

 

– Generelt er det stor variasjon i de norske filmene. De to andre norske premierefilmene har fått støtte av gamle filmfondets ”Nye veier til dokumentarfilm”, en støtteordning som gir penger til dokumentarfilmprosjekter litt utenom det vanlige. De er ofte mer kunstnerisk ambisiøse. Filmene Odds Odds og Human har begge fått støtte gjennom denne ordningen. Det er veldig spennende.

– Hvilken film vil du selv trekke frem fra programmet?

 

– Min favoritt er østerriske Defamation. Den føyer seg rett inn i den norske debatten om antisemittisme akkurat nå. Nylig var det noen som hevdet av Norge var et av de mest antisemittistiske landene i Europa. Defamation tar tak i de samme påstandene, om at store deler av verden faktisk er antisemittistiske. I tillegg er det en ganske personlig fortalt og morsom dokumentar i samme gate som Michael Moore jobber på, sier Langlo.


Festvialen åpner med Liverpool-filmen Of Time and the City, signert den kjente dokumentarfilmregissøren Terence Davies, og avsluttes med den franske filmen Discorama, Signé Glaser av Esther Hoffenberg.

 

I fjor var 1800 mennesker innom festivalen, og Langlo håper på noe av det samme også i år.

– Om et par tusen kommer innom er jeg fornøyd, avslutter han.

 

Det fullstendige festival programmet kan du ser her.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY