Vil forby norsk dokumentar

Min_datter_terroristen_lite.jpgSri Lankas regjering vil forby den norske dokumentarfilmen Min datter terroristen, som handler om to kvinners liv som selvmordsbombere blant Tamiltigrene. 

Min datter terroristen.jpg

Sri Lankas regjering vil forby den norske dokumentarfilmen Min datter terroristen, som handler om to kvinners liv som selvmordsbombere blant Tamiltigrene.

Den norske filmen Min datter terroristen har utløst krav om sensur fra den srilankiske regjeringen. Det er det srilankiske forsvarsdepartementet som har gått ut med en pressemelding der de skriver at de har lagt press på det amerikanske utenriksdepartementet og FBI for å stoppe visninger av den norske dokumentarfilmen under Full Frame Festival. Det er kanskje den viktigste festivalene for dokumentarfilm i USA.

Myndighetene på Sri Lanka mener filmen, hvor vi møter to kvinnelige selvmordssoldater, er med på å promotere terrorisme og frykter at den vil gjøre stor skade, melder NTB.
Filmen
handler om to kvinnelige elitesoldater i den tamilske geriljaen som er trent opp til å bli selvmordsbombere. Til NRKs filmprogram Mørkets Opplevelser kan regissør Beate Arnestad fortelle at hun selv håndplukket disse kvinnene etter langvarig dialog med Tamiltigrene, men at filmen ikke på noen måte forherliger terroren de utøver. Tvert imot mener hun den viser hvordan disse kvinnene blir brukt som kanonføde av Tamiltigrene.

Filmen er allerede vist på TV i Japan, og skal på TV i Canada, Holland, Danmark, på satelittkanalen Al-Arabia og en rekke andre internasjonale tv-kanaler. I fjor vant filmen den internasjonale prisen på filmfestivalen Message to Man i St. Petersburg.

– Det er få norske filmer som tar opp så vanskelige temaer, og den viser en ny siden ved konflikten som vi ikke har sett før. Slik utfordrer den også den srilankiske regjeringen, som helst ikke ønsker at konflikten i landet skal bli belyst, sier Sarah Prosser i Oslo dokumentarkino som har distribuert filmen i Norge.

Arnestad står fast på at hun ikke har tatt en politisk side i filmen, og at den handler om enkeltskjebner.

– Dette er et innblikk i en verden som srilankiske myndigheter ikke tillater. Sri Lanka er et av verdens farligste land å være journalist i. Den tamilske minoriteten ble lenge utsatt for diskriminering fra det singalesiske flertallet. Tamiltigrene startet i 1983 en væpnet kamp for en egen tamilsk stat. Nesten 70.000 mennesker har mistet livet i den etniske konflikten.

Les mer om filmen her: Min datter terroristen på Oslo dokumentarkino

Vil forby norsk dokumentar

Min_datter_terroristen_lite.jpgSri Lankas regjering vil forby den norske dokumentarfilmen Min datter terroristen, som handler om to kvinners liv som selvmordsbombere blant Tamiltigrene. 

Min datter terroristen.jpg

Sri Lankas regjering vil forby den norske dokumentarfilmen Min datter terroristen, som handler om to kvinners liv som selvmordsbombere blant Tamiltigrene.

Den norske filmen Min datter terroristen har utløst krav om sensur fra den srilankiske regjeringen. Det er det srilankiske forsvarsdepartementet som har gått ut med en pressemelding der de skriver at de har lagt press på det amerikanske utenriksdepartementet og FBI for å stoppe visninger av den norske dokumentarfilmen under Full Frame Festival. Det er kanskje den viktigste festivalene for dokumentarfilm i USA.

Myndighetene på Sri Lanka mener filmen, hvor vi møter to kvinnelige selvmordssoldater, er med på å promotere terrorisme og frykter at den vil gjøre stor skade, melder NTB.
Filmen
handler om to kvinnelige elitesoldater i den tamilske geriljaen som er trent opp til å bli selvmordsbombere. Til NRKs filmprogram Mørkets Opplevelser kan regissør Beate Arnestad fortelle at hun selv håndplukket disse kvinnene etter langvarig dialog med Tamiltigrene, men at filmen ikke på noen måte forherliger terroren de utøver. Tvert imot mener hun den viser hvordan disse kvinnene blir brukt som kanonføde av Tamiltigrene.

Filmen er allerede vist på TV i Japan, og skal på TV i Canada, Holland, Danmark, på satelittkanalen Al-Arabia og en rekke andre internasjonale tv-kanaler. I fjor vant filmen den internasjonale prisen på filmfestivalen Message to Man i St. Petersburg.

– Det er få norske filmer som tar opp så vanskelige temaer, og den viser en ny siden ved konflikten som vi ikke har sett før. Slik utfordrer den også den srilankiske regjeringen, som helst ikke ønsker at konflikten i landet skal bli belyst, sier Sarah Prosser i Oslo dokumentarkino som har distribuert filmen i Norge.

Arnestad står fast på at hun ikke har tatt en politisk side i filmen, og at den handler om enkeltskjebner.

– Dette er et innblikk i en verden som srilankiske myndigheter ikke tillater. Sri Lanka er et av verdens farligste land å være journalist i. Den tamilske minoriteten ble lenge utsatt for diskriminering fra det singalesiske flertallet. Tamiltigrene startet i 1983 en væpnet kamp for en egen tamilsk stat. Nesten 70.000 mennesker har mistet livet i den etniske konflikten.

Les mer om filmen her: Min datter terroristen på Oslo dokumentarkino

MENY