EURODOK: Sterke europeiske stemmer

turtleslite.jpgI går åpnet  EURODOK 2008. – I år handler mange avfilmene om det å være barn og ungdom, forteller Kjell Runar Jenssen i Cinemateket. Han kan love mange sterke filmer, deriblant norskepremierefilmer. 

turtlesstort.jpg

I går åpnet Dokumentarfilmfestivalen EURODOK 2008. – I år handler mange avfilmene om det å være barn og ungdom, forteller Kjell Runar Jenssen i Cinemateket. Han kan love mange sterke filmer, deriblant norskepremierefilmer.  

I løpet av den fem dager lange dokumentarfilmfestivalen Eurodok skal det vises 27 dokumentarer. Det er Cinemateket og Norsk Filminstitutt som presenterer festivalen, som har som mål å vise den store bredden i europeisk dokumentar. Programmedarbeider i Cinemateket, Kjell Runar Jenssen, mener publikum har mange spennende dokumentarfilmopplevelser i vente.

En film jeg likte veldig godt var Stranded: I Have Come From A Plane That Chrashed On The Mountains er fantastisk. Jeg satt som fjetret gjennom filmens to timer. Du har kanskje sett Alive eller Survive! Stranded er dokumentaren der de overlevende fra Uruguays rugbylag snakker om krasjlandingen de var med på i Andesfjellene i 1972.

– Ellers er Donal Macintyres film A Very British Gangster en thrilleraktig dokumentar som handler om Nooranklanen i Manchester, med en sterk intensitet. Den norske dokumentaren Lykkens Grøde (Hilde K. Kjøs og Karoline Grindaker) jeg har ikke sett selv, men de som har sett den er kjempebegeistret, forteller han.

Under Eurodok er det premiere på de norske dokumentarfilmene Turtles (foto) (Gunhild Enger), 3269 Dagros (Kenneth Elvebakk) og Konys krigere (Runar Kvamme og Eystein Hanssen). Den syvende Eurodokfestivalen i rekken har ikke et bestemt festivaltema, men Jenssen kan fortelle at flere av filmene handler om barn og ungdom.

-Vi setter ikke et tema for festivalen i den forstand, men igjennom å se og plukke ut dokumentarfilm ser vi tendenser og strømninger. I år handler mange av filmene om det å være barn og ungdom.

– Den norske dokumentaren Konnys Krigere (Gunnar Kvamme og Eystein Hanssen) følger tre barnesoldater i Uganda etter borgerkrigens slutt. Det er en veldig sterk film. Finske Big Boy (Mia Halme) er et sterkt barneportrett av et sjuårings første skoleår. Jeg tror ikke man kan se denne filmen uten å få flashback til egen barndom og kjenne på hvor stor verden føltes da man var liten; hvor mye man beundret de store tingene i livet. Filmen sier mye om hvor utrolig viktig det første året på skolen er, mener Jenssen.

Som håper 3000 publikummere finner veien til Eurodok.

Ti av dokumentarene er plukket ut til Eurodoks konkurranseprogram. Juryen består av dokumentarfilmskaper Øyvind Sandberg, filmanmelder Einar Aarvig og filmskaper Lisa Marie Gamlem. Prisvinneren får muligheten til å bli utgitt og distribuert av Norsk Filminstitutt. Vinnerfilmen blir offentliggjort lest opp på avslutningsforestillingen.

Les mer om Eurodok her.

Foto: Turtles

EURODOK: Sterke europeiske stemmer

turtleslite.jpgI går åpnet  EURODOK 2008. – I år handler mange avfilmene om det å være barn og ungdom, forteller Kjell Runar Jenssen i Cinemateket. Han kan love mange sterke filmer, deriblant norskepremierefilmer. 

turtlesstort.jpg

I går åpnet Dokumentarfilmfestivalen EURODOK 2008. – I år handler mange avfilmene om det å være barn og ungdom, forteller Kjell Runar Jenssen i Cinemateket. Han kan love mange sterke filmer, deriblant norskepremierefilmer.  

I løpet av den fem dager lange dokumentarfilmfestivalen Eurodok skal det vises 27 dokumentarer. Det er Cinemateket og Norsk Filminstitutt som presenterer festivalen, som har som mål å vise den store bredden i europeisk dokumentar. Programmedarbeider i Cinemateket, Kjell Runar Jenssen, mener publikum har mange spennende dokumentarfilmopplevelser i vente.

En film jeg likte veldig godt var Stranded: I Have Come From A Plane That Chrashed On The Mountains er fantastisk. Jeg satt som fjetret gjennom filmens to timer. Du har kanskje sett Alive eller Survive! Stranded er dokumentaren der de overlevende fra Uruguays rugbylag snakker om krasjlandingen de var med på i Andesfjellene i 1972.

– Ellers er Donal Macintyres film A Very British Gangster en thrilleraktig dokumentar som handler om Nooranklanen i Manchester, med en sterk intensitet. Den norske dokumentaren Lykkens Grøde (Hilde K. Kjøs og Karoline Grindaker) jeg har ikke sett selv, men de som har sett den er kjempebegeistret, forteller han.

Under Eurodok er det premiere på de norske dokumentarfilmene Turtles (foto) (Gunhild Enger), 3269 Dagros (Kenneth Elvebakk) og Konys krigere (Runar Kvamme og Eystein Hanssen). Den syvende Eurodokfestivalen i rekken har ikke et bestemt festivaltema, men Jenssen kan fortelle at flere av filmene handler om barn og ungdom.

-Vi setter ikke et tema for festivalen i den forstand, men igjennom å se og plukke ut dokumentarfilm ser vi tendenser og strømninger. I år handler mange av filmene om det å være barn og ungdom.

– Den norske dokumentaren Konnys Krigere (Gunnar Kvamme og Eystein Hanssen) følger tre barnesoldater i Uganda etter borgerkrigens slutt. Det er en veldig sterk film. Finske Big Boy (Mia Halme) er et sterkt barneportrett av et sjuårings første skoleår. Jeg tror ikke man kan se denne filmen uten å få flashback til egen barndom og kjenne på hvor stor verden føltes da man var liten; hvor mye man beundret de store tingene i livet. Filmen sier mye om hvor utrolig viktig det første året på skolen er, mener Jenssen.

Som håper 3000 publikummere finner veien til Eurodok.

Ti av dokumentarene er plukket ut til Eurodoks konkurranseprogram. Juryen består av dokumentarfilmskaper Øyvind Sandberg, filmanmelder Einar Aarvig og filmskaper Lisa Marie Gamlem. Prisvinneren får muligheten til å bli utgitt og distribuert av Norsk Filminstitutt. Vinnerfilmen blir offentliggjort lest opp på avslutningsforestillingen.

Les mer om Eurodok her.

Foto: Turtles

MENY