Filmfest i Oslo

OIFFlite.jpgTorsdag 15. november åpner Oslo internasjonale filmfestival – Helt fra begynnelsen av har Oslo internasjonale filmfestival slått et slag for den uavhengige filmen og funnet frem til nye filmskapere, sier festivalsjef Tommy Lørdahl.      

OIFFstort.jpgOIFFstort.jpg

Torsdag 15. november åpner Oslo internasjonale filmfestival – Helt fra begynnelsen av har Oslo internasjonale filmfestival slått et slag for den uavhengige filmen og funnet frem til nye filmskapere, sier festivalsjef Tommy Lørdahl.

Når Oslo internasjonale filmfestival sparkes i gang for 17. år på rad, kan filminteresserte i hovedstaden se frem til en 10 dagers filmfest. På programmet venter 36 spillefilmer, 20 dokumentarer, 7 kortfilmer, 3 animasjoner og et eget Made in Norway-program med norske bidrag.

Det var festivalsjef Tommy Lørdal som i 1991 startet Oslo internasjonale filmfestival. 17 år senere er han fortsatt festivalsjef, og han har selv sett samtlige av filmene og valgt ut filmer til årets program.

– Jeg har reist rundt på de største filmfestivalene i blant annet Amerika, Europa, Mexico, Marokko, Canada, Kina og Japan og sett film og gjort et utvalg. Men mange filmskapere, produsenter og filmselskaper henvender seg direkte til festivalen og vil vise filmene sine. Vi får faktisk flere hundre henvendelser, forklarer festivalsjefen.

Som ikke vil trekke frem noen favorittfilm.

– Alt er ting jeg har lyst til å se igjen. Det har blitt et solid program, understreker han.

Det er Wes Andersons spillefilm The Darjeeling Limited som åpner festivalen, med kjærlighetsprologen Hotell Chevalier av samme regissør som forfilm.  Andre filmer som vekker interesse er Grant Gees dokumentar Joy Division, om det legendariske Manchester-bandet med samme navn. Jon Reiis grafitti-dokumentar Bomb It forteller om gateartistenes kamp for å kontrollere det urbane, visuelle landskapet. Årets gullpalmevinner, 4 måneder, 3 uker, og 2 dager om ulovlig abort i det kommunistiske Romania er med på programmet. Fatih Akin følger opp sin suksess Mot Veggen fra 2004 med filmen På den andre siden, og regissørene Ang Lee og Sean Penn er også representert, men henholdsvis Lust, Caution og Into the Wild.

Lørdal mener Oslo internasjonale filmfestival skiller seg ut fra andre festivaler med å slå et slag for den uavhengige filmen.

– Oslo Internasjonale filmfestival startet som en uavhengig filmfestival, og det er den fortsatt. Helt fra begynnelsen av har Oslo filmfestival slått et slag for den uavhengige filmen og funnet frem til nye filmskapere. Som da vi i 1992 viste den amerikanske independentfilmskaperen Todd Haynes’ debutfilm Poison. I år følger vi opp og viser vi hans siste film I’m not there, en biografi om Bob Dylan fra 2007, sier festivalsjefen.

Som ikke vil si hvor mange besøkende han håper festivalen vil trekke til kinoene.

–Antall besøkende varierer. Vi satser heller på færre titler og et solid, eklektisk program. Men vi viser mye nytt i år, og håper på godt besøk, sier han.

Lørdahl er glad for pressens økende interesse for festivalen.

–Vi får støtte fra Norsk Filminstitutt og FILM&KINO. Ellers henter vi en del midler på annonsesiden. Vi markedsfører oss selv mest gjennom festivalavisen og nettsidene våre. Men det er klart oppslag i blant annet Aftenposten og Dagsavisen er med på å spre ordet om festivalen, avslutter han.

Oslo internasjonale filmfestival foregår i perioden 15.-25. november på henholdsvis Filmens Hus, Eldorado og Rockefeller. Les programmet her.

Foto: Kristina Meyn Krogvold

Filmfest i Oslo

OIFFlite.jpgTorsdag 15. november åpner Oslo internasjonale filmfestival – Helt fra begynnelsen av har Oslo internasjonale filmfestival slått et slag for den uavhengige filmen og funnet frem til nye filmskapere, sier festivalsjef Tommy Lørdahl.      

OIFFstort.jpgOIFFstort.jpg

Torsdag 15. november åpner Oslo internasjonale filmfestival – Helt fra begynnelsen av har Oslo internasjonale filmfestival slått et slag for den uavhengige filmen og funnet frem til nye filmskapere, sier festivalsjef Tommy Lørdahl.

Når Oslo internasjonale filmfestival sparkes i gang for 17. år på rad, kan filminteresserte i hovedstaden se frem til en 10 dagers filmfest. På programmet venter 36 spillefilmer, 20 dokumentarer, 7 kortfilmer, 3 animasjoner og et eget Made in Norway-program med norske bidrag.

Det var festivalsjef Tommy Lørdal som i 1991 startet Oslo internasjonale filmfestival. 17 år senere er han fortsatt festivalsjef, og han har selv sett samtlige av filmene og valgt ut filmer til årets program.

– Jeg har reist rundt på de største filmfestivalene i blant annet Amerika, Europa, Mexico, Marokko, Canada, Kina og Japan og sett film og gjort et utvalg. Men mange filmskapere, produsenter og filmselskaper henvender seg direkte til festivalen og vil vise filmene sine. Vi får faktisk flere hundre henvendelser, forklarer festivalsjefen.

Som ikke vil trekke frem noen favorittfilm.

– Alt er ting jeg har lyst til å se igjen. Det har blitt et solid program, understreker han.

Det er Wes Andersons spillefilm The Darjeeling Limited som åpner festivalen, med kjærlighetsprologen Hotell Chevalier av samme regissør som forfilm.  Andre filmer som vekker interesse er Grant Gees dokumentar Joy Division, om det legendariske Manchester-bandet med samme navn. Jon Reiis grafitti-dokumentar Bomb It forteller om gateartistenes kamp for å kontrollere det urbane, visuelle landskapet. Årets gullpalmevinner, 4 måneder, 3 uker, og 2 dager om ulovlig abort i det kommunistiske Romania er med på programmet. Fatih Akin følger opp sin suksess Mot Veggen fra 2004 med filmen På den andre siden, og regissørene Ang Lee og Sean Penn er også representert, men henholdsvis Lust, Caution og Into the Wild.

Lørdal mener Oslo internasjonale filmfestival skiller seg ut fra andre festivaler med å slå et slag for den uavhengige filmen.

– Oslo Internasjonale filmfestival startet som en uavhengig filmfestival, og det er den fortsatt. Helt fra begynnelsen av har Oslo filmfestival slått et slag for den uavhengige filmen og funnet frem til nye filmskapere. Som da vi i 1992 viste den amerikanske independentfilmskaperen Todd Haynes’ debutfilm Poison. I år følger vi opp og viser vi hans siste film I’m not there, en biografi om Bob Dylan fra 2007, sier festivalsjefen.

Som ikke vil si hvor mange besøkende han håper festivalen vil trekke til kinoene.

–Antall besøkende varierer. Vi satser heller på færre titler og et solid, eklektisk program. Men vi viser mye nytt i år, og håper på godt besøk, sier han.

Lørdahl er glad for pressens økende interesse for festivalen.

–Vi får støtte fra Norsk Filminstitutt og FILM&KINO. Ellers henter vi en del midler på annonsesiden. Vi markedsfører oss selv mest gjennom festivalavisen og nettsidene våre. Men det er klart oppslag i blant annet Aftenposten og Dagsavisen er med på å spre ordet om festivalen, avslutter han.

Oslo internasjonale filmfestival foregår i perioden 15.-25. november på henholdsvis Filmens Hus, Eldorado og Rockefeller. Les programmet her.

Foto: Kristina Meyn Krogvold

MENY