Rekordstor tilstrømning i Haugesund

Filmfestivalen i Haugesund trekker internasjonale størrelser som Marianne Faithfull, Lauren Bacall, Roy Anderson og Bille August. Festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik innrømmer likevel at det er de norske innslagene han har størst forventninger til.

Filmfestivalen i Haugesund trekker internasjonale størrelser som Marianne Faithfull, Lauren Bacall, Roy Anderson og Bille August. Festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik innrømmer likevel at det er de norske innslagene han har størst forventninger til.

– Vi skal vise over 100 filmer i løpet av festivalen, men det er nok de norske filmene står nok mitt hjerte nærmest, sier festivaldirektøren til Rushprint.

– Petter Næss sin film Tatt av kvinnen åpner festivalen. Radiopiratene skal åpne den 20. barnefilmfestivalen på rad. 3 norske kortfilmer har verdenspremiere. Øverst på forventningslisten min er også utekinovisningen av kortfilmsamlingen 5 grøss natt til mandag.

Utenlandske så vel som norske filmstorheter finner veien til Haugesund i år. Marianne Faithfull gjester årets festival i tilknytning til sin hovedrolle i Irina Palm, som er festivalens offisielle avslutningsfilm 23. august. At film noir-dronningen Lauren Bacall, og skuespillerne Brian Cox, Laura Morante og Maria de Medeiros også kommer, setter et internasjonalt lys over festivalen.

– Det er stort at det kommer om lag 300 internasjonale størrelser fra 30 nasjoner hit for å delta. At utenriksminister Jonas Gahr Støhre tar seg tid til å være tilstede, vitner om den økende internasjonale interessen for festivalen, sier Løvvik.

Fra broderlandet kommer en rekke legendariske filmskapere. Bille August skal vise sin siste film Farvel Bafana. Stefan Jarl innleder årets Amandaseminar, som skal handle om dokumentarfilmens status på kino. Som tidligere nevnt i Rushprint, åpner Roy Andersson det nordiske filmmarkedet New Nordic Films med sin nye film Du levande tirsdag 21. august.

– Når Roy Andersons kommer og Du levande skal åpne New Nordic blir det nesten som om festivalen åpnes på nytt, eller som en åpning av festivalens ”del to”.

Amandaprisutdelingen finner sted fredag 17. august. Løvvik er glad for at Amandakomiteen valgte å gjeninnføre prisen Beste norske kinofilm, og at Folkets Amanda blir en ren publikumspris.

– Jeg vil gjerne legge til at jeg er glad for at prisen for Beste norske spillefilm er behold, i og med at den debatten startet i Rushprint. Så nå er alle hjerter glade, understreker han.

Lørdag 18. august åpner Kulturminister Trond Giske filmfestivalen, som er den 35. i rekken. Hovedrolleinnehaverne i åpningsfilmen Tatt av kvinnen., Trond Fausa Aurvåg og Marian Saastad Ottesen vil være tilstede, sammen med forfatteren Erlend Loe, manusforfatter Johan Bogaeus og produsent Olav Øen.

Den 20. Barnefilmfesten åpner med Radiopiratene, regissert av Stig Svendsen og produsert av Håkon Øverås. De er til stede sammen med de unge hovedrolleinnehaverne Anders Hermann Clausen og Helene Gystad, samt de etablerte stjernene Henrik Mestad og Ane Dahl Torp.

Forøvrig er det europeisk film dominerer hovedprogrammet i Haugesund. Men film fra hele verden – i alt 26 nasjoner – kan oppleves på festivalen. Italia, som Den Norske filmfestivalen har samarbeidet med i en årrekke, står sterkt i årets festivalprogram. Den 19. august åpner sideprogrammet Cinema Italia.

At det skyldes programmet er ikke utenkelig, men Den norske filmfestivalen drar publikum som aldri før, forteller festivaldirektøren.

– Vi har hatt rekordstor påmelding i år. 1400 kino- og filmfolk har meldt seg på. Vi har aldri hatt så mange folk fra bransjen tilstede før. Vi regner med at 10 000 vanlig publikummere besøker festivalen, og at det totale besøket vil ligge på 30 000.

Den norske filmfestivalen i Haugesund 2007 starter fredag 17. august med Amandaprisutdeling, har sin offisielle åpning 18. august og avslutning torsdag 23. august. Barnefilmfesten går av stabelen 19.-23. august, mens markedet New Nordic Films finner sted 21.-24. august.

Les mer om festivalen her

Foto:
Regissør Sam Garbarski og Marianne Faithfull (t.v.) fra innspillingen av Irina Palm

Rekordstor tilstrømning i Haugesund

Filmfestivalen i Haugesund trekker internasjonale størrelser som Marianne Faithfull, Lauren Bacall, Roy Anderson og Bille August. Festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik innrømmer likevel at det er de norske innslagene han har størst forventninger til.

Filmfestivalen i Haugesund trekker internasjonale størrelser som Marianne Faithfull, Lauren Bacall, Roy Anderson og Bille August. Festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik innrømmer likevel at det er de norske innslagene han har størst forventninger til.

– Vi skal vise over 100 filmer i løpet av festivalen, men det er nok de norske filmene står nok mitt hjerte nærmest, sier festivaldirektøren til Rushprint.

– Petter Næss sin film Tatt av kvinnen åpner festivalen. Radiopiratene skal åpne den 20. barnefilmfestivalen på rad. 3 norske kortfilmer har verdenspremiere. Øverst på forventningslisten min er også utekinovisningen av kortfilmsamlingen 5 grøss natt til mandag.

Utenlandske så vel som norske filmstorheter finner veien til Haugesund i år. Marianne Faithfull gjester årets festival i tilknytning til sin hovedrolle i Irina Palm, som er festivalens offisielle avslutningsfilm 23. august. At film noir-dronningen Lauren Bacall, og skuespillerne Brian Cox, Laura Morante og Maria de Medeiros også kommer, setter et internasjonalt lys over festivalen.

– Det er stort at det kommer om lag 300 internasjonale størrelser fra 30 nasjoner hit for å delta. At utenriksminister Jonas Gahr Støhre tar seg tid til å være tilstede, vitner om den økende internasjonale interessen for festivalen, sier Løvvik.

Fra broderlandet kommer en rekke legendariske filmskapere. Bille August skal vise sin siste film Farvel Bafana. Stefan Jarl innleder årets Amandaseminar, som skal handle om dokumentarfilmens status på kino. Som tidligere nevnt i Rushprint, åpner Roy Andersson det nordiske filmmarkedet New Nordic Films med sin nye film Du levande tirsdag 21. august.

– Når Roy Andersons kommer og Du levande skal åpne New Nordic blir det nesten som om festivalen åpnes på nytt, eller som en åpning av festivalens ”del to”.

Amandaprisutdelingen finner sted fredag 17. august. Løvvik er glad for at Amandakomiteen valgte å gjeninnføre prisen Beste norske kinofilm, og at Folkets Amanda blir en ren publikumspris.

– Jeg vil gjerne legge til at jeg er glad for at prisen for Beste norske spillefilm er behold, i og med at den debatten startet i Rushprint. Så nå er alle hjerter glade, understreker han.

Lørdag 18. august åpner Kulturminister Trond Giske filmfestivalen, som er den 35. i rekken. Hovedrolleinnehaverne i åpningsfilmen Tatt av kvinnen., Trond Fausa Aurvåg og Marian Saastad Ottesen vil være tilstede, sammen med forfatteren Erlend Loe, manusforfatter Johan Bogaeus og produsent Olav Øen.

Den 20. Barnefilmfesten åpner med Radiopiratene, regissert av Stig Svendsen og produsert av Håkon Øverås. De er til stede sammen med de unge hovedrolleinnehaverne Anders Hermann Clausen og Helene Gystad, samt de etablerte stjernene Henrik Mestad og Ane Dahl Torp.

Forøvrig er det europeisk film dominerer hovedprogrammet i Haugesund. Men film fra hele verden – i alt 26 nasjoner – kan oppleves på festivalen. Italia, som Den Norske filmfestivalen har samarbeidet med i en årrekke, står sterkt i årets festivalprogram. Den 19. august åpner sideprogrammet Cinema Italia.

At det skyldes programmet er ikke utenkelig, men Den norske filmfestivalen drar publikum som aldri før, forteller festivaldirektøren.

– Vi har hatt rekordstor påmelding i år. 1400 kino- og filmfolk har meldt seg på. Vi har aldri hatt så mange folk fra bransjen tilstede før. Vi regner med at 10 000 vanlig publikummere besøker festivalen, og at det totale besøket vil ligge på 30 000.

Den norske filmfestivalen i Haugesund 2007 starter fredag 17. august med Amandaprisutdeling, har sin offisielle åpning 18. august og avslutning torsdag 23. august. Barnefilmfesten går av stabelen 19.-23. august, mens markedet New Nordic Films finner sted 21.-24. august.

Les mer om festivalen her

Foto:
Regissør Sam Garbarski og Marianne Faithfull (t.v.) fra innspillingen av Irina Palm