Kongen av Karlovy

Regissør Bård Breien ble tildelt Crystal Globe under filmfestivalen i Karlovy for beste regi for Kunsten å tenke negativt. Les intervju med ham og møt ham på vår videoblogg.

Regissør Bård Breien ble tildelt Crystal Globe under filmfestivalen i Karlovy for beste regi for Kunsten å tenke negativt. Les intervju med ham og møt ham på vår videoblogg.

Bård Breien dro til Karlovy internasjonale filmfestival uten store forhåpninger. Etter overveldende mottakelse under visningene var han ikke lenger fremmed for at filmen kunne være med å kjempe om det gjeve troféet The Crystal Globe som det knives om i hovedkonkurransen
(dette intervjuet er gjort to dager før han fikk prisen. Møt den lykkelige prisvinner på vår videoblogg: BÅRD BREIEN-INTERVJU)

– Det er ingen tvil om at vi har muligheten til å vinne prisen. Men det kan komme overraskelser og alt er høyst usikkert, sier regissøren som akkurat har kommet hjem fra festivalen.

Bård Breiens film var en av 14 utenlandske spillefilmer i hovedprogrammet under årets 42. internasjonale filmfestival i Karlovy Vary, Tsjekkia. Ikke bare er Karlovy den viktigste A-festivalen i Sentral- og Øst- Europa. Den er også Tsjekkias eneste A-festival, på nivå med Berlin, Cannes og Venezia. Norske filmer som Joachim Triers Reprise (2006) og Morten Tyldums Buddy (2003) har tidligere startet sin internasjonale suksess på denne festivalen.

Kunsten å tenke negativt, med sin utpregede sorte humor, ble godt mottatt av festivalpublikumet. Fagleder for spillefilm utland på Norsk Filminstitutt, Stine Oppegaard, kunne fortelle at det var musestille i salen i noen minutter, inntil folk skjønte at det var lov til å le.

–Det siste kvarteret sto jubelen taket, bekrefter hun.

–Det var helt vilt, sier Breien, som opplevde at han så filmen sin på en helt ny måte under visningen i Karlovy Vary.

– Salen rommer 1200 seter, og folk satt stuet sammen i midtgangene også. Jeg vil tippe det var 1400 publikummere tilstede totalt. Humoren gikk rett hjem hos tsjekkerne. Det var rett og slett kjempestemning. Publikum applauderte i omtrent sju minutter etter at rulleteksten var ferdig og lysene kom på, forteller han.

Juryformann Peter Bart fortalte Breien under fire øyne at han ikke hadde sett maken til publikumsrespons siden Michael Moores viste sin omdiskuterte dokumentar Farenheit 9/11 i Cannes. Moore skal ha fått applaus i syv minutter, mens Bart mente applausen varte bortimot et kvarter på visningen av Kunsten å tenke negativt, sier Breien begeistret.

Kunsten å tenke negativt oppnådde ikke tilnærmelsesvis den samme responsen da den hadde norsk kinopremiere i juli i fjor. NRK og Filmguiden.no gav filmen terningkast fem, Plan B en firer, mens adressa.no klinte til med overskriften Ingen kunst overhodet med påfølgende toer på terningen. Derfor er jubelbruset fra Tsjekkia en etterlengtet seier for Breien.

– Jeg var skuffa over responsen jeg fikk i Norge. Jeg synes jeg hadde laget en film som svingte ganske bra. Men vi fikk liksom ikke ut potensialet, forklarer han.

I følge Oppegaard viser utenlandske distributører og oppkjøpere nå stor interesse for filmen.

–Det er en kjempeinteresse for filmen. Distributører fra hele verden har vist interesse. Et salg er mer eller mindre spikret, og det kommer flere. Jeg kan ikke si noe mer om hvilke land som er interessert i distribusjonsrettighetene før avtalene er undertegnet, men kan understreke at interessen har vært stor, sier hun.

Det er ikke bare Kunsten å tenke negativt som gjør seg bemerket under årets festival. Aleksander Eiks komedie Kalde føtter, Roar Uthaugs skrekkfilm Fritt vilt og Erik Richter Strands drama Sønner vises også under på Karlovy Vary i år.

– De norske filmene gjør det bra her i år. Folk snakker om dem, sier Oppegaard, som gleder seg over at norsk film gjør seg bemerket på den tsjekkiske festivalen.

Foto: Kunsten å tenke negativt

Kongen av Karlovy

Regissør Bård Breien ble tildelt Crystal Globe under filmfestivalen i Karlovy for beste regi for Kunsten å tenke negativt. Les intervju med ham og møt ham på vår videoblogg.

Regissør Bård Breien ble tildelt Crystal Globe under filmfestivalen i Karlovy for beste regi for Kunsten å tenke negativt. Les intervju med ham og møt ham på vår videoblogg.

Bård Breien dro til Karlovy internasjonale filmfestival uten store forhåpninger. Etter overveldende mottakelse under visningene var han ikke lenger fremmed for at filmen kunne være med å kjempe om det gjeve troféet The Crystal Globe som det knives om i hovedkonkurransen
(dette intervjuet er gjort to dager før han fikk prisen. Møt den lykkelige prisvinner på vår videoblogg: BÅRD BREIEN-INTERVJU)

– Det er ingen tvil om at vi har muligheten til å vinne prisen. Men det kan komme overraskelser og alt er høyst usikkert, sier regissøren som akkurat har kommet hjem fra festivalen.

Bård Breiens film var en av 14 utenlandske spillefilmer i hovedprogrammet under årets 42. internasjonale filmfestival i Karlovy Vary, Tsjekkia. Ikke bare er Karlovy den viktigste A-festivalen i Sentral- og Øst- Europa. Den er også Tsjekkias eneste A-festival, på nivå med Berlin, Cannes og Venezia. Norske filmer som Joachim Triers Reprise (2006) og Morten Tyldums Buddy (2003) har tidligere startet sin internasjonale suksess på denne festivalen.

Kunsten å tenke negativt, med sin utpregede sorte humor, ble godt mottatt av festivalpublikumet. Fagleder for spillefilm utland på Norsk Filminstitutt, Stine Oppegaard, kunne fortelle at det var musestille i salen i noen minutter, inntil folk skjønte at det var lov til å le.

–Det siste kvarteret sto jubelen taket, bekrefter hun.

–Det var helt vilt, sier Breien, som opplevde at han så filmen sin på en helt ny måte under visningen i Karlovy Vary.

– Salen rommer 1200 seter, og folk satt stuet sammen i midtgangene også. Jeg vil tippe det var 1400 publikummere tilstede totalt. Humoren gikk rett hjem hos tsjekkerne. Det var rett og slett kjempestemning. Publikum applauderte i omtrent sju minutter etter at rulleteksten var ferdig og lysene kom på, forteller han.

Juryformann Peter Bart fortalte Breien under fire øyne at han ikke hadde sett maken til publikumsrespons siden Michael Moores viste sin omdiskuterte dokumentar Farenheit 9/11 i Cannes. Moore skal ha fått applaus i syv minutter, mens Bart mente applausen varte bortimot et kvarter på visningen av Kunsten å tenke negativt, sier Breien begeistret.

Kunsten å tenke negativt oppnådde ikke tilnærmelsesvis den samme responsen da den hadde norsk kinopremiere i juli i fjor. NRK og Filmguiden.no gav filmen terningkast fem, Plan B en firer, mens adressa.no klinte til med overskriften Ingen kunst overhodet med påfølgende toer på terningen. Derfor er jubelbruset fra Tsjekkia en etterlengtet seier for Breien.

– Jeg var skuffa over responsen jeg fikk i Norge. Jeg synes jeg hadde laget en film som svingte ganske bra. Men vi fikk liksom ikke ut potensialet, forklarer han.

I følge Oppegaard viser utenlandske distributører og oppkjøpere nå stor interesse for filmen.

–Det er en kjempeinteresse for filmen. Distributører fra hele verden har vist interesse. Et salg er mer eller mindre spikret, og det kommer flere. Jeg kan ikke si noe mer om hvilke land som er interessert i distribusjonsrettighetene før avtalene er undertegnet, men kan understreke at interessen har vært stor, sier hun.

Det er ikke bare Kunsten å tenke negativt som gjør seg bemerket under årets festival. Aleksander Eiks komedie Kalde føtter, Roar Uthaugs skrekkfilm Fritt vilt og Erik Richter Strands drama Sønner vises også under på Karlovy Vary i år.

– De norske filmene gjør det bra her i år. Folk snakker om dem, sier Oppegaard, som gleder seg over at norsk film gjør seg bemerket på den tsjekkiske festivalen.

Foto: Kunsten å tenke negativt

MENY