Foto: Dagfinn Graneng
Dokumentaren Mellom oss av Charlotte Rødher Tvedt fikk publikumsprisen under Oslo Pix. Den er intet mindre en Norges første helaftens dokumentarfilm basert utelukkende på innsendt materiale. Våren 2016 ba nemlig Røhder Tvedt vanlige mennesker over hele landet om å filme sin verden. Over 900 bidrag ble satt sammen til én historie i Mellom oss.
I fjor fortalte Rødher Tvedt til Rushprint at bakgrunnen for prosjektet likevel var personlig. Da faren døde fikk hun en følelse av at egne oppfatninger av verden ikke nødvendigvis var til hjelp. Hun fikk et behov for å se andre perspektiver. Dermed var det brukergenererte dokumentarfilmprosjektet i gang. Resultatet speiler en tid preget av raske forandringer hvor globalisering og digitalisering utfordrer fellesskapet.
– Tiden vi lever i nå har gjort prosjektet mulig. Det kunne ikke vært gjort for 20 år siden. Folk filmer mer enn noensinne. Og når samfunnet forandrer seg må vi hele tiden finne ut hvordan vi skal forholde oss til det nye. Alle er filmskapere i sitt eget liv. Alle sager sin egen historie og sine egne myter. Dermed har alle en egen historie å fortelle, sa Tvedt til Rushprint.
Som inspirasjon har engelske filmer som ”Life in a day” og ”Britain in a day” vært laget på liknende måter.
– Dette prosjektet er et forsøk. Vi har ingen garanti for at vi får det til. Men jeg har is i magen, fordi vi allerede har fått inn så mye fint, sa Rødher Tvedt til Rushprint.
Filmen er produsert sammen med Medieoperatørene. Med på samarbeidet er også NFIs Nye Veier, Aftenposten TV og Sparebankstiftelsen. For regissøren, som sist stod bak serien Sykt Perfekt, har det vært viktig at folk tør å være ærlige.
– Det underliggende temaet er på deg selv kjenner du ingen andre. Hvis jeg bare går og antar og aldri spør, tar jeg ofte feil. Grunnlaget for et godt fellesskap er å spørre, eller fortelle, for jeg tror vi lever veldig forskjellige liv. Derfor har jeg ønsket at folk skal fortelle det de selv ser.
Det brukergenererte dokumentarfilmprosjektet har vært avhengig av å nå ut til mange. Regiassistenter har vært utplassert i Lillehammer, Bergen, Tromsø og Stavanger.
For Oslo Pix sin del er festivalen nå over. Det har vært seks dager med nærmere 160 filmvisninger av 70 filmtitler fra 20 land. Rundt 12 000 mennesker har funnet veien til kinomørket den seneste uken. Avslutningsseremonien gikk av stabelen på Saga kino i kveld, og festivalens hovedpriser Grand Pix Fiksjon og Grand Pix Dokumentar ble tildelt den rumensk/franske The Fixer av Adrian Sitaru og den polske dokumentaren Communion av Anna Zamecka.