Som kjent har den svenske hovedstaden tilbudt produsentene av den internasjonale storfilmen basert på Jo Nesbøs (foto) Snømannen 1,5 millioner kroner i kontanter og en rekke gratistjenester for å få lagt innspillingen til byen. Oslo har havnet i bakleksa i kampen om filmprosjektet og har fått kritikk av Rushprints redaktør for å ha sovet i timen.
Men nå håper Oslo å slå tilbake med en ny filmpolitikk som ifølge kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) skal komme i løpet av året, melder Aftenposten.
– Det er på høy tid at Oslo får en egen filmpolitikk, og det akter jeg nå å gjøre noe med. I tillegg til at Regjeringen altså har sin filmmelding, vil vi foreslå en rekke tiltak som skal gjøre Oslo til en attraktiv filmby både for den lokale filmindustrien, befolkningen og for internasjonal filmbransje, sier han til Aftenposten.
– Vurderer dere å opprette et filmfond lik det Stockholm nå har fått?
– Det er en av tingene vi må vurdere. Det er flere måter å gjøre dette på. Vi innser at satsing på film i Oslo er viktig både som kultur- og næringspolitikk, svarer han.
Ifølge Bjercke vil byrådet foreslå tiltak som kommunal støtte til drift av en arthauskino og hjelp til opprettelse av et lokalt filmsenter i Oslo.
– Det er beklagelig at Oslo i dag er et av få steder i landet der du ikke har et lokalt filmsenter som kan bidra til lokal produksjon av film, sier han.
– Har dere vurdert å investere noen av de 600 millioner kronene dere fikk fra salget av Oslo Kino til bygging av en arthauskino?
– Vi har sagt nei til å være med på byggingen, men er mer enn villig til å støtte driften etter modell fra Stockholm og København.
Arbeiderpartiets ordfører-kandidat i Oslo, Tone Tellevik Dahl, vil onsdag kreve i bystyret at byrådet tar grep for å få en mer offensiv filmpolitikk. Hun påpeker at Oslo kommune i dag ikke bidrar med noe som helst til det regionale filmfondet Viken, selv om kommunen tjente 600 millioner kroner etter salget av Oslo kino for to år siden.
– Vi krever at byrådet legger fram en vurdering av hvordan Oslo kan legge bedre til rette for filmproduksjon, herunder en vurdering av modellen fra Stockholm og støtte til Viken filmsenter, sier Tellevik Dahl.
– Byrådet har i dag en utrolig passiv filmpolitikk, og kulturbyråd Hallstein Bjercke kan ikke bare sitte og vente på at filmmeldingen fra Regjeringen i juni muligens inneholder et forslag om en statlig incentivordning. Byen vår må gjøres til et attraktivt sted som filmlocation. Og når det gjelder innspillingen av den første Harry Hole-filmen er en investering på tre-fire milioner kroner for småpenger å regne, legger hun.