Foto: NRK
NRK har nå gjort nesten 30 000 programmer fra arkivet tilgjengelige på nett, inkludert Filmavisen helt tilbake til okkupasjonstiden.
Totalt skal det finnes om lag 90 000 programmer i NRK TV. De siste par årene har NRK jobbet intenst med å digitalisere det historiske TV-arkivet, fra de første sendingene på begynnelsen av 60-tallet og fram til 1997. Alle programmer som NRK har rettigheter til, er gjort tilgjengelig i NRK TV på nett.
Dette utgjør nærmere 30 000 programmer som nå er lagt ut i en egen kategori kalt NRK-Arkivet.
Her kan man blant annet finne høydepunkter som Lille lørdag, Fleksnes, Brødrene Dal, Lørdagskveld med Erik Bye og dramaserien Vestavind, skriver NRK i en pressemelding.
– Med dette har vi gjort NRKs TV-arkiv til en åpen skattkiste for de som ønsker gjensyn med gamle favoritter fra fjernsynets barndom på 60-tallet og framover. Arkivinnholdet er også en fantastisk kilde for alle som er nysgjerrig på samfunnsutviklingen i Norge etter andre verdenskrig, uttaler NRKs mediedirektør Øyvind Lund i pressemeldingen.
I tillegg til NRKs egenproduserte programmer, har NRK-Arkivet også samlet alle Filmavisene fra 1941. Dette er muliggjort gjennom en avtale med Filmparken (tidligere Norsk Film A/S), som eier Filmavisene.
– Filmavisen er viktig norsk historie. Vi har samlet alt og satt det sammen. Vi ønsker nå å dele hele Filmavisen fra 1941-1963, sier sier Ingrid Belt, seksjonsleder i NRK-arkivet, til nrk.no.
Totalt blir 1000 Filmaviser presentert i kronologisk rekkefølge i NRK-Arkivet.
Noen av filmene fra okkupasjonsårene, da Filmavisen var en del av nazistenes propagandaapparat, har ikke blitt vist eller vært tilgjengelig for publikum siden den gang.
– Vi har ikke vist det i sin helhet, som vi velger å gjøre det nå, fordi det er etiske dilemmaer. Vi viser bilder av de som har vært med på gal siden under okkupasjonen, så det er klart det er etiske dilemmaer rundt det, men det er viktig norsk historie som vi må dele, sier Belt.
Kilde: NRK/NTB Info og nrk.no