Foto: Kari Anne Moes «Pøbler» deltar i konkurranseprogrammet Doc U og skal også vises i et program for barn. Foto: NFI
International Documentary Film Festival Amsterdam kalles gjerne for dokumentarfilmens svar på Cannes, og går av stabelen hvert år i slutten av november. Selv om programmet er svært omfattende, med en rekke ulike konkurranse- og sideprogrammer, er det knivskarp konkurranse om å bli valgt ut, og å delta på IDFA er utvilsomt en fjær i hatten. I dag lanserte festivalen sitt program, og teamet bak Pøbler er blant de heldige som kan bestille billetter til Amsterdam.
Filmen er Kari Anne Moes andre kinodokumentar etter debuten med Til Ungdommen i 2012, som også ble plukket ut til IDFA. Hennes seneste film tar for seg problemet med det store frafallet fra videregående skole, og følger en gruppe unge mennesker som har droppet ut av skolen. Gjennom et kurs for langtids-ledige, i regi av komiker Eddi Eidsvåg, får de en sjanse til å få orden på livet og hverdagen.
I forrige nummer av Rushprints papirutgave fortalte Kari Anne Moe inngående om arbeidet med filmen, som hun ønsker at skal utgjøre «en slags motkultur» i debatten om frafall i skolen, blant annet gjennom nettkampanjen #vierpøbler: «Vi tenker vi kan få til større ting enn bare å berøre folk i halvannen time på kino. Det er stort i seg selv, men vi vil oppfordre til handling. For tar vi ikke tak i dette, blir det ikke noen endring i debatten.»
Pøbler er produsert av Gudmundur Gunnarsson og Therese Naustdal for Fuglene AS. På IDFA vises filmen i konkurranseprogrammet Doc U.
Tre andre norske filmer er tatt ut til øvrige programmer under festivalen, alle produsert av Tone Grøttjord-Glenne og Anita Rehoff Larsen for Sant & Usant (som for øvrig også produserte Til Ungdommen). Alle tre har også dans i ulike former som tema.
Maiko – Dancing Child av Åse Svenheim Drivenes vises i Panorama-seksjonen, en seksjon for filmer fra hele verden. Filmen handler om Maiko (31) som gjennom beintøff trening og hard disiplin nådd toppen av sin karriere som prima ballerina i den Norske Nasjonalballetten. Den er solgt til flere land og får kinodistribusjon i Japan og USA. Varicella av Victor Kossakovsky vises i den nye barnefilmkonkurransen på IDFA. Filmens to hovedpersoner er Nastya på 12 år og Polina på 7 år som begge studerer ballett ved et av de mest prestisjetunge balletakademiene i Russland. Mens Dans for livet av Erlend E. Mo også vises i den nye barnefilmkonkurransen. Den følger Vilde, et sjarmerende naturbarn som satser ambisiøst og allerede er en av Norges beste i halling fridans. Filmen får verdenspremiere på IDFA.
Mens ingen norske filmer ble funnet verdige til hovedkonkurransen under IDFA, er både Sverige og Danmark representert med en film hver. Natural Disorder (Naturens uorden) handler om den danske komikeren og journalisten Jacob Nossells leting etter meningen med livet som spastiker, og hadde danske kinopremiere denne uka til strålende kritikker. Den er regissert av Christian Sønderby Jepsen og Jacob Nossell. I alt er ni danske filmer representert på IDFA, blant annet Michael Madsens The Visit, Motley’s Law av Nicole N. Horanyi og Flotel Europa av dansk-bosniske Vladimir Tomic.
Sverige er representert med ti titler på programmet. I hovedkonkurransen deltar Don Juan av Jerzy Sladkowski, mens Jeg er Ingrid av Stig Björkman, som også har gått på kino i Norge, vises i seksjonen Masters. Tre nye filmer som alle tematiserer flyktningproblematikk er også blant de svenske bidragene: Magnus Gerttens Every Face Has a Name, Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk av Karin af Klintberg og Anders Helgeson, og Jag är Dublin av David Aronowitsch, Anna Persson, Ahmet Abdullahi og Sharmarke Binyusu.