Fredrik Horn Akselsens dokumentar Vikings vs Wolves on Wall Street er tildelt 400 000 fra Nordisk film og tv-fond. Filmen, som får premiere på NRK vinteren 2019, omhandler Det norske oljefondets ferd ut i verden som den norske befolkningens ”sparegris”.
”Som det største investeringsfondet i verden spiller Oljefondet en svært viktig rolle internasjonalt. Som halve Norges pensjonskapital, spiller det en helt avgjørende rolle nasjonalt. Derfor er en grundig journalistisk belysning av fondets aktivitet, muligheter og risikoer svært viktig”, heter det i prosjektbeskrivelsen.
Produsent er NordicStories og manusforfatter Asle Skredderberget. Tidligere i år ble prosjektet tildelt 1.5 millioner fra Norsk filminstitutt og nærmer seg nå totalbudsjettets ramme på fire millioner. Fritt Ord, samt tv-kanalene NRK, DR og YLE er også medfinansiører.
NFI-konsulent Lars Løge øynet et internasjonalt potensiale i prosjektet da han ga det støtte:
”Prosjektet har internasjonalt potensiale på flere måter. For det første har filmskaperne unik tilgang til Oljefondet, som tradisjonelt er svært en svært lukket institusjon. Filmen vil gi ny innsikt i fondet som utgjør vårt viktigste finansielle sikkerhetsnett. Filmen forteller også hvordan grunnverdier om fellesskap får konsekvenser for ett av verdens aller største investeringsfond, og stiller store spørsmål om finans er en velsignelse eller fortapelse. Filmen belyser store globale problemstillinger, og Norges plass i dem.”
Fredrik Horn Akselsen har regissert, og også skrevet manus til, flere dokumentarer, blant annet Blackhearts (VGTV), Gulosten (NRK), som også er gitt ut som bok, Eksorsisten i det 21. århundret (NRK og Netflix). Han har også flere spennende prosjekter under utvikling, blant annet en dokumentar om justismordet på byråsjef Harry Lindstrøm i kjølvannet av Kings Bay-ulykken.
Asle Skredderberget er tidligere økonomijournalist i blant annet Dagens Næringsliv, TV 2 og Aftenposten, og har siden 2011 jobbet som forfatter og manusforfatter. Han har gitt ut to kritikerroste kriminalromaner, Metallmyk (2010) og Smertehimmel (2013), samt en dokumentarbok om Oljefondet, som danner grunnlag for den kommende nyhetsdokumentaren.