Den norske dokumentarfilmen Magnus (regi: Benjamin Ree) om sjakkgeniet Magnus Carlsen, ble i går kveld tildelt Gledessprederen under Den norske filmfestivalen i Haugesund. Gledessprederen er en pris som gis av Norske Kinosjefers Forbund.
«Årets Gledesspreder er en film som makter å begeistre og berøre på flere plan, og der tilbakemeldingene fra både presse og publikum er unisont positive” heter det i juryens begrunnelse. ”Dette er en film der mennesket står i sentrum, og som viser hvordan kjærlighet og fellesskap kan få fram det aller beste i oss. Filmen forteller historien om et særegent menneske og talent, og gjennom en stram og respektfull dramaturgi, samt en god porsjon humor, kommer vi godt under huden på hovedpersonen. Vi lar oss imponere over kombinasjonen av arkivmateriale og klipp fra nåtid som til sammen lar oss bli kjent med en familie som vi gjerne skulle vært en del av. Filmen fortjener virkelig et stort kinolerret og et langt liv på kino».
Under pitchekonkurransen i sideseksjonen New Nordic Films ble Mikrofilm tildelt prisen for beste pitch for Amundsen & Nobile. Det har vært det minst kjente Amundsen-prosjektet til nå, men kanskje ikke etter dette. Det er Kajsa Næss som har regien, mens Lise Fearnley og Tonje Skar Reiersen produserer for Mikrofilm (som vant en Oscar for Torill Koves Den danske dikteren). De planlegger å starte produksjonen av animasjonsprosjektet i 2017. Det var det islandske prosjektet The Wind blew On som fikk Eurimages Lab Project-pris for beste pitch.
De øvrige prisene:
Publikumsprisen: Publikumsprisen gikk til den italienske Perfect Strangers. Filmen er regissert av Paolo Genovese. Juryens begrunnelse: Et elegant portrett av menneskelige relasjoner i vår tid, selv om temaet er tidløst. Filmen har et godt tempo, aldri for fort, aldri for sakte, alltid i tide. Den er tragisk, morsom og engasjerer sitt publikum. Filmen er produsert av Marco Belardi, og distribueres av Fidalgo.
Andreasprisen: Den økumeniske Andreasprisen gikk i år til den franske filmen Agnus Dei. Filmen er regissert av Anne Fontaine og produsert av Eric og Nicolas Altmayer. Juryens begrunnelse: «Årets prisvinner bygger på en sann historie fra tiden rett etter andre verdenskrig, og er en opprivende fortelling om overgrep mot uskyldige. Krigen krever alltid sine ofre, og ondskapen rammer også de mest gudfryktige. Med stilsikker fotografering og overbevisende skuespill, uten å ty til sjablonger, tar filmen oss med på innsiden av et polsk kloster, der nonnene er blitt utsatt for grufulle ugjerninger. Alt nonnene har igjen, er omtanken og handlekraften til en ung fransk kvinne i Røde Kors. Filmen når helt ned til bunnen av det mørke rommet den utforsker, men lykkes likevel i å formulere følgende respons på ondskapens problem: «Tro er 24 timer med tvil, og ett minutt med håp.» Norsk distributør er Tour de Force.
Den norske filmkritikerprisen i Haugesund: Filmkritikerprisen i Haugesund gikk til Toni Erdmann, regissert av Maren Ade. Juryens begrunnelse: «Årets vinner av Den norske filmkritikerprisen i Haugesund er like klok som den er overraskende og morsom. Filmen handler om en far og en datter, og humoren springer ut av den tause dialogen mellom de to, som sliter med å møte hverandres blikk. Skuespiller Sandra Hüllers antydende kroppsspråk er en studie i komisk underspill i relasjon til sin motspiller Peter Simonischek. Filmskaperen er en skarp, men samtidig tålmodig observatør, med dyp kjærlighet til hovedpersonene, som inviterer publikum til å delta i hver eneste scene. Årets vinner er noe så sjeldent som en komedie med dyp klangbunn og stor gjensynsverdi». Filmen er produsert av Komplizen Film og distribueres av Arthaus.
FIPRESCI-prisen: Prisen gikk i år til danske Der kommer en dag. Filmen er regissert av Jesper W. Nielsen. Juryens begrunnelse: «Denne filmen utspiller seg et sted mellom den mørke middelalderen og romalderen. Den dramatiserer et marerittaktig kapittel i vår historie med en følelsesmessig kraft og troverdighet som overskrider enkle paradigmer om godt og ondt. Juryen berømmer regissøren for konsekvent å få fram kraftfulle og velproporsjonerte skuespillerprestasjoner fra hele rollegalleriet, spesielt fra de to barna i hjertet av historien.» Filmen er produsert av Zentropa Entertainments.
Next Nordic Generation Award: Prisen gikk i år til svenske I`ll try again. Filmen er regissert av Jo Widerberg fra Akademin Valand Juryens begrunnelse: «Dette årets utgave av Next Nordic Generation viser en kolossal bredde blant kommende nordiske filmskapere. Vinnerfilmen, som ble kåret av en enstemmig jury, eksellerer med en historie som synes fri for konstruerte intriger. Den anvender en organisk og dynamisk dialog, og i dens kjerne finner vi en genuin varme, et nærvær og en vilje til å gi oss et rått og sannferdig portrett av dagliglivet. 30 minutter flyr avgårde i et engasjerende drama der tre generasjoner kvinner diskuterer et potensielt livsendrende dilemma, åpent, generøst og forfriskende fritt for enhver skyldfølelse. Vinnerfilmen er I’ll Try Again, regissert av Jo Widerberg fra Akademin Valand i Göteborg».