Vår mest unike filmfestival, kalte Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen Movies on War-festivalen for et par år siden, da den var inne i sitt andre år. Den er noe så sjelden som en filmfestival dedikert til krig og konflikt, fred og forsoning, og den eneste i sitt slag i verden.
Det er det nederlandske okkupasjonsdramaet Krigens hemmeligheter som åpner festivalen i kveld. Ellers inneholder programmet både blockbustere som Fury (foto), og det smalere, som den ungarske filmversjon av krigsromanen Tvillingenes dagbok. Begge disse filmene har nylig hatt kinopremiere i Norge.
Tematisk er filmene knyttet opp mot festivalens agenda. I år er de inndelt etter ulike seksjoner; bl.a om hvordan krigen formidles gjennom ulike typer av vitnesbyrd, det faktum at det er 100 år siden utbruddet av første verdenskrig og skjebnen til de norske krigsveteranene som opp gjennom årene har deltatt i forebyggende operasjoner rundt om i verden.
På seminarfronten er det mye interessant: Det blir foredrag om droner i Jemen. Hvordan oppleves dronekrigen av de som bor der? Et annet tema er barn av yrkesmilitære som må leve i lengre perioder uten nærhet til foreldrene når de drar i krig. Som vanlig er det sterkt fokus på sivilbefolkningens lidelser under krig, hvordan ulike organisasjoner jobber for å bedre livssituasjonen deres og hvordan det fortoner seg å være flyktning.
Årets æresgjest er Gunilla Bresky, som regnes som en av de fremste dokumentaristene på nordisk krigsfilmhistorie. Hennes siste dokumentarfilm Jag stannar tiden (2014) vant blant annet publikumsprisen ved Tromsø Internasjonale Filmfestival i år, samt at den nylig ble nominert til Prix Europa.