Deeyah Khans norsk-britiske co-produksjon Jihad er nominert til en BAFTA-pris for beste tv-program innen kategorien Current Affairs.
Dokumentaren, som er støttet av Fritt Ord og NFI, gjorde sterkt inntrykk på norske tv-seere da den hadde NRK-premiere i september, og har siden høstet gode kritikker og går nå runden på internasjonale tv-kanaler.
I vårt intervju med Khan i august/september-utgaven utdypet hun sin tilnærming til de radikale miljøene hun skildrer nært i filmen. Vi møter unge, frustrerte britiske muslimer som har falt for jihadismen, slik den fortolkes av karismatiske ledere, men noen har maktet å bryte ut.
– Radikalisering handler om smerte, sa Khan. – En smerte som formes av mange mekanismer: eksklusjon fra samfunn og familie, rasisme, isolasjon fra det annet kjønn. Og det er ikke bare forbeholdt menn. Kvinnene kan opptre like fanatisk. Men for dem handler det kanskje enda mer om flukt.
Da filmen hadde premiere i Storbritannia var ikke de negative reaksjonene så sterke som Khan først hadde trodd.
– Noen muslimer reagerer panikkartet og er opprørte, en del hvite briter mener at jeg sympatiserer med ”djevelen” og har laget en rekrutteringsvideo for jihad. Men de fleste ble engasjert på en mer positiv måte. I går fikk jeg en epost fra en kvinne som opplevde at søsteren ble drept under terrorangrepet på undergrunnen i London 7/7 2005. Hun fortalte at hun ikke hadde sett fram til å se filmen, men hun ble sterkt beveget av den.