Piratkopiering i Norden øker.

Piratkopiering i Norden øker.

Piratkopiering fortsetter å vokse i de nordiske landene, viser ny undersøkelse. Økonomisk press på husholdningene kombinert med generelt økende priser på lovlige alternativer er avgjørende faktorer.

Forrige uke publiserte det svenske analyse- og konsulentselskapet Mediavision ferske tall om piratkopiering i de nordiske landene. Antall brukere i regionen som får tilgang til piratkopiert innhold fortsetter å vokse, og nådde 5 millioner i 2024, og markerer dermed en økning på 400 000 «nye pirater» sammenlignet med fjorårets tall.

«Til tross for innsats fra flere aktører for å begrense piratkopiering, vokser ulovlig forbruk av filmer, serier og direktesendt sport i de fleste nordiske markeder. Et økende antall husholdninger betaler også for ulovlige TV-tjenester, såkalt ulovlig IPTV [Internet Protocol TV]», heter det i Mediavisions offisielle pressemelding.

I dag sier 25 % av alle 15- til 74-åringer i Norden at de har lastet ned eller ulovlig streamet filmer, serier eller direktesendt sport den siste måneden. I tillegg velger stadig flere husholdninger å abonnere på ulovlige TV-tjenester, eller ulovlig IPTV. Det er i dag rundt 1,3 millioner husstander i Norden som betaler for å få tilgang til tusenvis av TV- og strømmetjenester på denne måten. Det er en økning på 16 % sammenlignet med fjoråret.

– Piratkopiering er fortsatt et problem i Norden. Økonomisk press på husholdningene kombinert med generelt økende priser på lovlige alternativer er faktorer som sannsynligvis har bidratt til denne veksten, forklarer Natalia Borelius, analytiker i Mediavision overfor filmnettstedet Cineuropa. 

Borelius forteller at dataene ble samlet inn gjennom Mediavisions eget online sporingssystem, som dekker generell medieatferd. Ved denne anledningen ble totalt 4700 respondenter i alderen 15-74 år fra Sverige, Norge, Danmark og Finland sporet i løpet av mars. Til dags dato er Sverige det landet som har registrert de høyeste piratratene – og dette har historisk sett vært tilfelle – mens Finland er det mest lovlydige av de fire undersøkte landene

Piratkopiering i Norden øker.

Piratkopiering i Norden øker.

Piratkopiering fortsetter å vokse i de nordiske landene, viser ny undersøkelse. Økonomisk press på husholdningene kombinert med generelt økende priser på lovlige alternativer er avgjørende faktorer.

Forrige uke publiserte det svenske analyse- og konsulentselskapet Mediavision ferske tall om piratkopiering i de nordiske landene. Antall brukere i regionen som får tilgang til piratkopiert innhold fortsetter å vokse, og nådde 5 millioner i 2024, og markerer dermed en økning på 400 000 «nye pirater» sammenlignet med fjorårets tall.

«Til tross for innsats fra flere aktører for å begrense piratkopiering, vokser ulovlig forbruk av filmer, serier og direktesendt sport i de fleste nordiske markeder. Et økende antall husholdninger betaler også for ulovlige TV-tjenester, såkalt ulovlig IPTV [Internet Protocol TV]», heter det i Mediavisions offisielle pressemelding.

I dag sier 25 % av alle 15- til 74-åringer i Norden at de har lastet ned eller ulovlig streamet filmer, serier eller direktesendt sport den siste måneden. I tillegg velger stadig flere husholdninger å abonnere på ulovlige TV-tjenester, eller ulovlig IPTV. Det er i dag rundt 1,3 millioner husstander i Norden som betaler for å få tilgang til tusenvis av TV- og strømmetjenester på denne måten. Det er en økning på 16 % sammenlignet med fjoråret.

– Piratkopiering er fortsatt et problem i Norden. Økonomisk press på husholdningene kombinert med generelt økende priser på lovlige alternativer er faktorer som sannsynligvis har bidratt til denne veksten, forklarer Natalia Borelius, analytiker i Mediavision overfor filmnettstedet Cineuropa. 

Borelius forteller at dataene ble samlet inn gjennom Mediavisions eget online sporingssystem, som dekker generell medieatferd. Ved denne anledningen ble totalt 4700 respondenter i alderen 15-74 år fra Sverige, Norge, Danmark og Finland sporet i løpet av mars. Til dags dato er Sverige det landet som har registrert de høyeste piratratene – og dette har historisk sett vært tilfelle – mens Finland er det mest lovlydige av de fire undersøkte landene

MENY