Petter Næss med tilslag på to markedsfilmer.

Petter Næss med tilslag på to markedsfilmer.

Petter Næss er den store vinneren i Norsk filminstitutts tildelingsrunde med tilslag på to såkalte markedsfilmer. Også Stefan Faldbakken og Rune Spaans fikk tilskudd.

Fire nye spillefilmer har fått produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt etter markedsvurdering: To dramakomedier og to helaftens animasjonsfilmer. 

Det er ikke ofte én og samme regissør får hele to tildelinger i denne potten. Petter Næss er den heldige mottaker av to tilskudd – til henholdsvis Fantefilms feelgoodfilm Ekte kjærlighet (13.2 millioner) og Maipo films politiske satire Ingen kommentar (8.8 millioner). Overraskende er det også se at Stefan Faldbakken vender tilbake med en helt uventet sjangerhybrid: Tre nøtter til Askepott (13.2 millioner) er en animert musikal av Storm Films. En av våre mest særegne animasjonsfilmskapere Rune Spaans fikk også tilslag på Quisten Animasjons Bukkene Bruse drar til Syden (8.8 millioner).

En ny ordning innført i 2021 er at en av NFIs filmkonsulenter velger én av filmene i ordningen ut fra filminstituttets kunstneriske kvalitetskriterier. I denne runden har fiksjonskonsulent Cecilie Aspenes valgt Ingen kommentar. Om begrunnelsen skriver hun følgende:

«En morsom, gjenkjennelig og intelligent komedie med interessante og troverdige karakterer. Dette er en originalskrevet fiksjonsfortelling basert på virkelige hendelser fra det politiske liv. Manuset er meget velskrevet, humoren skarp, og dialogen helt superb. Filmen handler om makt og maktbalanse, ansvar og uansvarlighet, om å bruke mennesker og kaste dem under bussen straks de ikke trengs lenger. Og den handler om feminisme og likestilling, både den oppnådde og den som er nyvunnet. Jeg har stor tro på at Ingen kommentar kan bli underholdende og skape diskusjon, få mye oppmerksomhet hos både befolkning og i presse, og den har potensial til å trekke et betydelig publikum til kinoene».

Mer om filmene: 

Ekte kjærlighet: 13.200.000 kroner i produksjonstilskudd / Produksjonsselskap: Fantefilm AS. Produsenter: Catrin Gundersen, Martin Sundland og Thea Benedikte Karlsen. Regi: Petter Næss. Manus: Susanne Skogstad. Totalbudsjett: 46.000.000 kroner.

Synopsis: Ekte kjærlighet er en humoristisk, varm og gripende feelgood-film om et av de største industrieventyrene i Norge. Det er den sanne historien om en liten bygd som nektet å la seg kue av overmakten. Det er historien som beviser at tro kan flytte fjell, og om verdien av å stå sammen for å klare det utrolige i møte med det umulige.

Film- og teaterregissør Petter Næss har tidligere laget kinosuksesser som Oscar-nominerte Elling (2001) og Tatt av kvinnen (2007), og har vært regissør på dramaserier som Lykkeland (2018-2024) og Pørni s3 (2022).

Fantefilm har stått bak kinosuksesser som Bølgen (2015), Skjelvet (2018), Snekker Andersen og Julenissen (2016) og nå sist Konvoi (2023). Manusforfatter Susanne Skogstad har skrevet romanene Svartstilla (2018) og den kommende Betelheim (2024). Ekte kjærlighet blir hennes andre langfilm, etter manusdebuten på Musenes jul (arbeidstittel).

Tre nøtter til Askepott: Musikalen: 13.200.000 kroner i produksjonstilskudd. Animasjon. Produksjonsselskap: Storm Films AS Produsent: Åshild Ramborg. Eksekutiv produsent: Frederick Howard. Regi: Stefan Faldbakken. Manus: Philip LaZebnik. Totalbudsjett: 73.350.000 kroner.

Synopsis: Julen 2028 kommer Tre nøtter til Askepott tilbake til kinoer over hele landet, denne gangen som en 100-millioners animasjonsmusikal skrevet av Disney-legenden Philip LaZebnik, med musikk av West Ends wunderkid Pippa Cleary.

Regissør Stefan Faldbakken spillefilmdebuterte med Cannes-filmen Uro (2006), og har skrevet og regissert både spillefilm, dramaserier og dokumentar. Han er ved siden av sitt kunstneriske virke professor i filmregi ved Den norske filmskolen. Storm Films er et av landets ledende filmselskap og produserer bredt anlagte filmer.

Bukkene Bruse drar til Syden : 8.800.000 kroner i produksjonstilskudd. Animasjon. Produksjonsselskap: Qvisten Animation AS. Produsent: Stian Tveiten. Regi: Rune Spaans. Manus: Karsten Fullu. Totalbudsjett: 31.000.000 kroner.

Synopsis: Bukkene Bruse har bestemt seg for å ha tidenes sydenferie, men det byr på store problemer når drømmehotellet drives av et troll som aller helst vil spise gjestene sine. Basert på den fjerde boka i serien til Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund.

Qvisten Animation har vært Norges ledende animasjonsstudio gjennom flere tiår og produsert over 20 langfilmer. Produsent Stian Tveiten kom til Qvisten i 2019 hvor han har vært produsent for Helt super (2022) og Bukkene Bruse på badeland (2023), samt co-produsent på Annecy-aktuelle Spermageddon. Regissør Rune Spaans har jobbet med animasjon i 30 år og har tidligere hatt co-regi på de to animasjonsfilmene om Knutsen og Ludvigsen: Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin (2015) og Knutsen og Ludvigsen og det store dyret (2020).

Ingen kommentar: 8.800.000 kroner i produksjonstilskudd Produksjonsselskap: Maipo AS. Produsenter: Cornelia Boysen og Synnøve Hørsdal. Regi: Petter Næss. Manus: Ståle Stein Berg. Totalbudsjett: 33.040.000 kroner

Synopsis: Det er stortingsvalg. Den sittende regjering håper på fornyet tillit fra velgerne. Så langt ser det lovende ut. Men så sprekker boblen. En lett absurd satire om en politisk virkelighet til forveksling svært lik vår egen. Om hvor langt politikere er villig til å strekke seg for å redde sitt eget skinn.

Maipo er blant landets mest erfarne produksjonsselskaper for spillefilm og dramaserier.  Petter Næss har regissert fire dramaserier og 11 spillefilmer siden debuten med Oscar-nominerte Elling (2002) og har bl.a vært regissør på Lykkeland for Maipo gjennom tre sesonger.

Petter Næss med tilslag på to markedsfilmer.

Petter Næss med tilslag på to markedsfilmer.

Petter Næss er den store vinneren i Norsk filminstitutts tildelingsrunde med tilslag på to såkalte markedsfilmer. Også Stefan Faldbakken og Rune Spaans fikk tilskudd.

Fire nye spillefilmer har fått produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt etter markedsvurdering: To dramakomedier og to helaftens animasjonsfilmer. 

Det er ikke ofte én og samme regissør får hele to tildelinger i denne potten. Petter Næss er den heldige mottaker av to tilskudd – til henholdsvis Fantefilms feelgoodfilm Ekte kjærlighet (13.2 millioner) og Maipo films politiske satire Ingen kommentar (8.8 millioner). Overraskende er det også se at Stefan Faldbakken vender tilbake med en helt uventet sjangerhybrid: Tre nøtter til Askepott (13.2 millioner) er en animert musikal av Storm Films. En av våre mest særegne animasjonsfilmskapere Rune Spaans fikk også tilslag på Quisten Animasjons Bukkene Bruse drar til Syden (8.8 millioner).

En ny ordning innført i 2021 er at en av NFIs filmkonsulenter velger én av filmene i ordningen ut fra filminstituttets kunstneriske kvalitetskriterier. I denne runden har fiksjonskonsulent Cecilie Aspenes valgt Ingen kommentar. Om begrunnelsen skriver hun følgende:

«En morsom, gjenkjennelig og intelligent komedie med interessante og troverdige karakterer. Dette er en originalskrevet fiksjonsfortelling basert på virkelige hendelser fra det politiske liv. Manuset er meget velskrevet, humoren skarp, og dialogen helt superb. Filmen handler om makt og maktbalanse, ansvar og uansvarlighet, om å bruke mennesker og kaste dem under bussen straks de ikke trengs lenger. Og den handler om feminisme og likestilling, både den oppnådde og den som er nyvunnet. Jeg har stor tro på at Ingen kommentar kan bli underholdende og skape diskusjon, få mye oppmerksomhet hos både befolkning og i presse, og den har potensial til å trekke et betydelig publikum til kinoene».

Mer om filmene: 

Ekte kjærlighet: 13.200.000 kroner i produksjonstilskudd / Produksjonsselskap: Fantefilm AS. Produsenter: Catrin Gundersen, Martin Sundland og Thea Benedikte Karlsen. Regi: Petter Næss. Manus: Susanne Skogstad. Totalbudsjett: 46.000.000 kroner.

Synopsis: Ekte kjærlighet er en humoristisk, varm og gripende feelgood-film om et av de største industrieventyrene i Norge. Det er den sanne historien om en liten bygd som nektet å la seg kue av overmakten. Det er historien som beviser at tro kan flytte fjell, og om verdien av å stå sammen for å klare det utrolige i møte med det umulige.

Film- og teaterregissør Petter Næss har tidligere laget kinosuksesser som Oscar-nominerte Elling (2001) og Tatt av kvinnen (2007), og har vært regissør på dramaserier som Lykkeland (2018-2024) og Pørni s3 (2022).

Fantefilm har stått bak kinosuksesser som Bølgen (2015), Skjelvet (2018), Snekker Andersen og Julenissen (2016) og nå sist Konvoi (2023). Manusforfatter Susanne Skogstad har skrevet romanene Svartstilla (2018) og den kommende Betelheim (2024). Ekte kjærlighet blir hennes andre langfilm, etter manusdebuten på Musenes jul (arbeidstittel).

Tre nøtter til Askepott: Musikalen: 13.200.000 kroner i produksjonstilskudd. Animasjon. Produksjonsselskap: Storm Films AS Produsent: Åshild Ramborg. Eksekutiv produsent: Frederick Howard. Regi: Stefan Faldbakken. Manus: Philip LaZebnik. Totalbudsjett: 73.350.000 kroner.

Synopsis: Julen 2028 kommer Tre nøtter til Askepott tilbake til kinoer over hele landet, denne gangen som en 100-millioners animasjonsmusikal skrevet av Disney-legenden Philip LaZebnik, med musikk av West Ends wunderkid Pippa Cleary.

Regissør Stefan Faldbakken spillefilmdebuterte med Cannes-filmen Uro (2006), og har skrevet og regissert både spillefilm, dramaserier og dokumentar. Han er ved siden av sitt kunstneriske virke professor i filmregi ved Den norske filmskolen. Storm Films er et av landets ledende filmselskap og produserer bredt anlagte filmer.

Bukkene Bruse drar til Syden : 8.800.000 kroner i produksjonstilskudd. Animasjon. Produksjonsselskap: Qvisten Animation AS. Produsent: Stian Tveiten. Regi: Rune Spaans. Manus: Karsten Fullu. Totalbudsjett: 31.000.000 kroner.

Synopsis: Bukkene Bruse har bestemt seg for å ha tidenes sydenferie, men det byr på store problemer når drømmehotellet drives av et troll som aller helst vil spise gjestene sine. Basert på den fjerde boka i serien til Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund.

Qvisten Animation har vært Norges ledende animasjonsstudio gjennom flere tiår og produsert over 20 langfilmer. Produsent Stian Tveiten kom til Qvisten i 2019 hvor han har vært produsent for Helt super (2022) og Bukkene Bruse på badeland (2023), samt co-produsent på Annecy-aktuelle Spermageddon. Regissør Rune Spaans har jobbet med animasjon i 30 år og har tidligere hatt co-regi på de to animasjonsfilmene om Knutsen og Ludvigsen: Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin (2015) og Knutsen og Ludvigsen og det store dyret (2020).

Ingen kommentar: 8.800.000 kroner i produksjonstilskudd Produksjonsselskap: Maipo AS. Produsenter: Cornelia Boysen og Synnøve Hørsdal. Regi: Petter Næss. Manus: Ståle Stein Berg. Totalbudsjett: 33.040.000 kroner

Synopsis: Det er stortingsvalg. Den sittende regjering håper på fornyet tillit fra velgerne. Så langt ser det lovende ut. Men så sprekker boblen. En lett absurd satire om en politisk virkelighet til forveksling svært lik vår egen. Om hvor langt politikere er villig til å strekke seg for å redde sitt eget skinn.

Maipo er blant landets mest erfarne produksjonsselskaper for spillefilm og dramaserier.  Petter Næss har regissert fire dramaserier og 11 spillefilmer siden debuten med Oscar-nominerte Elling (2002) og har bl.a vært regissør på Lykkeland for Maipo gjennom tre sesonger.

MENY