Marja Bål Nango med film om «minoriet i minoriteten».

Marja Bål Nango med film om «minoriet i minoriteten».

Marja Bål Nango og søsteren Smávot Ingir Bål er underveis med en film om å være «minoritet i minoriteten» – om en 50-årig manns vei mot selvaksept som homofil same. Les mer om prosjektene som nylig fikk tilskudd fra Nordnorsk filmsenter.

Illustrasjonsfoto fra «Gusto Gusto».

Det var Marja Bål Nango som fikk mest da Nordnorsk filmsenter delte ut produksjonstilskudd for juni forrige uke. Hun skal ha regien på Gusto Gusto, en novellefilm som produseres av det nystartede samiske selskapet 7išh Film. Igjen samarbeider hun med søsteren Smávot Ingir Bål om manuset.

Sammen regissserte de og skrev Tungene (Njuokčamat) som i 2020 ble tildelt pris under Palm Springs film festival og Rhode Island film festival. Det kvalifiserte til innspurten for en Oscarnominasjon.

I Gusto Gustro følger vi Ántes reise til selvaksept som en homofil same i femtiårene.

Konsulenten i NNFS begrunner tildelingen slik:

«Dette er et kortfilmprosjekt med et sterkt og velutviklet manus til en «coming of age» film om Ánte, en homofil, samisk mann i femtiårene som prøver å komme ut i storbyen. Skildret gjennom en subjektiv og intim linse, vil filmen kunne gi oss et innblikk i hvor vanskelig det kan være å kjempe mot internalisert skam og undertrykkelse av seg selv etter å ha bodd hele livet i et lite, konservativt samfunn. Prosjektet har mottatt utviklingstilskudd fra NNFS tidligere og har en del av produksjons finansieringen på plass. Dette er en kortfilm med et godt potensial til å finne sin plass på festivaler både nasjonalt og internasjonalt.»

Illustrasjonsfoto fra «Epadunk».

Disse prosjektene fikk også tilskudd:

ARCTIC BLUE: Dokumentar 80 minutter / Regi: Ismaele Tortella Produsent: Anita Norfolk.

Konsulentens anbefaling: «Dette er et prosjekt som har vært i utvikling hos NNFS og som har hatt en enorm kreativ transformasjon av både form og innhold. Deltakelsen på North Pitch under TIFF i år førte til at de vant The Below Zero Award. Regissør og manusforfatter Ismaele Tortilla, har sakte men sikkert tatt steget inn i sin egen film, der hans unike perspektiver som naturfotograf smelter sammen med en subjektiv fortelling. Dermed er dette en dokumentarfilm som kan skape flere lag og kontraster, mellom storslått natur og et indre personlig drama. Det er et solid team bak prosjektet som tilrettelegger for at dette kan bli en film med gode forutsetninger til å nå et bredt nasjonalt og internasjonalt publikum gjennom festivaler, strømmetjenester og TV-kanaler.»

SOUNDS OF THE DESERT: Dokumentar 60 minutter / Regi/produsent: Emilija Škarnulytė

Konsulentens anbefaling: «Dette er et meget spesielt portrett og en audiovisuell opplevelse av jazzmusikeren Abshalom Ben Shlomo, og hans livsreise fra bydelen Englewood i Chicago gjennom musikken og den legendariske gruppen The Sun Ra Arkestra. Gjennom bruk av arkivmateriale gir filmen oss et innblikk i de politiske aspektene fra 60-tallets borgerrettsbevegelse, afrofuturismen og bakgrunnen til Abshalom. I sitt kunstneriske uttrykk kombinerer regissøren arkivmaterialet med store, abstrakte landskap, opptak av hovedkarakteren gjort på 16mm film og enimponerende lydside som formidler musikkens essensielle rolle i det afrikanske diaspora. Regissøren, Emilija Škarnulytė, har oppnådd internasjonal anerkjennelse som visuell kunstner og filmskaper og dette er en film som helt klart har et potensiale for å nå ut på det internasjonale kunst og filmmarkedet.»

EPADUNK: Kort fiksjon 10 minutter / Regi: Jakob Arevärn / Produsent: Carl K L Størmer.

Konsulentens anbefaling: «Bak denne co-produksjonen er et dyktig team som har samarbeidet før på kryss av grensene mellom Nord-Norge og Nord-Sverige. På norsk side har prosjektet med seg produsentene Carl Christian Lein Størmer og Mathis Ståle Mathisen, samt flere fagarbeidere fra regionen. Prosjektet ble presentert av den svenske produsenten Linus Andersson da han deltok på årets bransjetreff i Bodø, som en «film som uppfinner en helt ny subgenre – en epaskräckis!». Filmens handling er nemlig lagt til den svenske EPA-kulturen, hvor tenåringsgutter og -jenter i alderen 15 til 18 år, får lov til å kjøre bil, så lenge den kan registreres som en traktor. Disse EPA-traktorene gir de unge en unik frihet og en mulighet til å leve mer uavhengig av foreldrene. Epadunk er en musikkstil som har vokst frem fra denne kulturen, hvor de unge som kjører epatraktorer ønsker å vise frem kjøretøyene sine med tilhørende lydanlegg. Dette er en filmfortelling med høyt volum, kjærlighet og skrekk.»

BYGDA: Dokumentar 20 minutter / Regi: Martin Bremnes / Produsent: Eilif B Landsend.

Konsulentens anbefaling: «Bak denne engasjerende kortdokumentaren er et sterkt kreativt team som ønsker å formidle en visuell og sensorisk opplevelse av bygde-Norge gjennom et knippe utvalgte karakterer som de kommer tett innpå. Regissør Martin Bremnes er en relativt fersk fortellerstemme fra regionen, som her, i tett samarbeid med produsent Eilif Bremer Landsend, viser et særegent uttrykk, tempo og stil. Bygde Norge er i vinden for tiden og dette er helt klart en film som vil appellere til et bredt publikum.»

Marja Bål Nango med film om «minoriet i minoriteten».

Marja Bål Nango med film om «minoriet i minoriteten».

Marja Bål Nango og søsteren Smávot Ingir Bål er underveis med en film om å være «minoritet i minoriteten» – om en 50-årig manns vei mot selvaksept som homofil same. Les mer om prosjektene som nylig fikk tilskudd fra Nordnorsk filmsenter.

Illustrasjonsfoto fra «Gusto Gusto».

Det var Marja Bål Nango som fikk mest da Nordnorsk filmsenter delte ut produksjonstilskudd for juni forrige uke. Hun skal ha regien på Gusto Gusto, en novellefilm som produseres av det nystartede samiske selskapet 7išh Film. Igjen samarbeider hun med søsteren Smávot Ingir Bål om manuset.

Sammen regissserte de og skrev Tungene (Njuokčamat) som i 2020 ble tildelt pris under Palm Springs film festival og Rhode Island film festival. Det kvalifiserte til innspurten for en Oscarnominasjon.

I Gusto Gustro følger vi Ántes reise til selvaksept som en homofil same i femtiårene.

Konsulenten i NNFS begrunner tildelingen slik:

«Dette er et kortfilmprosjekt med et sterkt og velutviklet manus til en «coming of age» film om Ánte, en homofil, samisk mann i femtiårene som prøver å komme ut i storbyen. Skildret gjennom en subjektiv og intim linse, vil filmen kunne gi oss et innblikk i hvor vanskelig det kan være å kjempe mot internalisert skam og undertrykkelse av seg selv etter å ha bodd hele livet i et lite, konservativt samfunn. Prosjektet har mottatt utviklingstilskudd fra NNFS tidligere og har en del av produksjons finansieringen på plass. Dette er en kortfilm med et godt potensial til å finne sin plass på festivaler både nasjonalt og internasjonalt.»

Illustrasjonsfoto fra «Epadunk».

Disse prosjektene fikk også tilskudd:

ARCTIC BLUE: Dokumentar 80 minutter / Regi: Ismaele Tortella Produsent: Anita Norfolk.

Konsulentens anbefaling: «Dette er et prosjekt som har vært i utvikling hos NNFS og som har hatt en enorm kreativ transformasjon av både form og innhold. Deltakelsen på North Pitch under TIFF i år førte til at de vant The Below Zero Award. Regissør og manusforfatter Ismaele Tortilla, har sakte men sikkert tatt steget inn i sin egen film, der hans unike perspektiver som naturfotograf smelter sammen med en subjektiv fortelling. Dermed er dette en dokumentarfilm som kan skape flere lag og kontraster, mellom storslått natur og et indre personlig drama. Det er et solid team bak prosjektet som tilrettelegger for at dette kan bli en film med gode forutsetninger til å nå et bredt nasjonalt og internasjonalt publikum gjennom festivaler, strømmetjenester og TV-kanaler.»

SOUNDS OF THE DESERT: Dokumentar 60 minutter / Regi/produsent: Emilija Škarnulytė

Konsulentens anbefaling: «Dette er et meget spesielt portrett og en audiovisuell opplevelse av jazzmusikeren Abshalom Ben Shlomo, og hans livsreise fra bydelen Englewood i Chicago gjennom musikken og den legendariske gruppen The Sun Ra Arkestra. Gjennom bruk av arkivmateriale gir filmen oss et innblikk i de politiske aspektene fra 60-tallets borgerrettsbevegelse, afrofuturismen og bakgrunnen til Abshalom. I sitt kunstneriske uttrykk kombinerer regissøren arkivmaterialet med store, abstrakte landskap, opptak av hovedkarakteren gjort på 16mm film og enimponerende lydside som formidler musikkens essensielle rolle i det afrikanske diaspora. Regissøren, Emilija Škarnulytė, har oppnådd internasjonal anerkjennelse som visuell kunstner og filmskaper og dette er en film som helt klart har et potensiale for å nå ut på det internasjonale kunst og filmmarkedet.»

EPADUNK: Kort fiksjon 10 minutter / Regi: Jakob Arevärn / Produsent: Carl K L Størmer.

Konsulentens anbefaling: «Bak denne co-produksjonen er et dyktig team som har samarbeidet før på kryss av grensene mellom Nord-Norge og Nord-Sverige. På norsk side har prosjektet med seg produsentene Carl Christian Lein Størmer og Mathis Ståle Mathisen, samt flere fagarbeidere fra regionen. Prosjektet ble presentert av den svenske produsenten Linus Andersson da han deltok på årets bransjetreff i Bodø, som en «film som uppfinner en helt ny subgenre – en epaskräckis!». Filmens handling er nemlig lagt til den svenske EPA-kulturen, hvor tenåringsgutter og -jenter i alderen 15 til 18 år, får lov til å kjøre bil, så lenge den kan registreres som en traktor. Disse EPA-traktorene gir de unge en unik frihet og en mulighet til å leve mer uavhengig av foreldrene. Epadunk er en musikkstil som har vokst frem fra denne kulturen, hvor de unge som kjører epatraktorer ønsker å vise frem kjøretøyene sine med tilhørende lydanlegg. Dette er en filmfortelling med høyt volum, kjærlighet og skrekk.»

BYGDA: Dokumentar 20 minutter / Regi: Martin Bremnes / Produsent: Eilif B Landsend.

Konsulentens anbefaling: «Bak denne engasjerende kortdokumentaren er et sterkt kreativt team som ønsker å formidle en visuell og sensorisk opplevelse av bygde-Norge gjennom et knippe utvalgte karakterer som de kommer tett innpå. Regissør Martin Bremnes er en relativt fersk fortellerstemme fra regionen, som her, i tett samarbeid med produsent Eilif Bremer Landsend, viser et særegent uttrykk, tempo og stil. Bygde Norge er i vinden for tiden og dette er helt klart en film som vil appellere til et bredt publikum.»

MENY